Следва

„Большой Московский Цирк” се приземява в България

„Братя Карамазови" идват отново в Народния Театър

Ще гледаме постановката през очите на македонския режисьор Деян Пройковски

Events преди 5 години

Епохалният текст „БРАТЯ КАРАМАЗОВИ“ на Фьодор Достоевски ще се възроди на сцената на Народния театър „Иван Вазов“ в един от най-мащабните проекти на театъра този сезон. С амбициозната задача се заема прочутият македонски режисьор Деян Пройковски, който прие поканата на директора Мариус Донкин да постави пиесата на родна сцена.

„БРАТЯ КАРАМАЗОВИ“ е първият спектакъл от поредицата проекти, които се реализират в рамките на Асоциацията на Балканските национални театри, създадена по инициатива на Народния театър през април 2018 г.

Представлението, чиито репетиции започнаха преди броени дни, ще има четворна премиера в София и Пловдив, европейската столица на културата за 2019 г. На 3 и 4 април е премиерата на Голяма сцена в Народния театър, а в Пловдив спектакълът ще бъде показан за първи път пред публика на 6 и 7 април.

Актьорският каст е впечатляващ: АНА ПАПАДОПУЛУ, АЛЕКСАНДРА ВАСИЛЕВА, ЖОРЕТА НИКОЛОВА, РАДИНА КЪРДЖИЛОВА, ВАЛЕРИ ЙОРДАНОВ, ВЕЛИСЛАВ ПАВЛОВ, ВЛАДИМИР ПЕНЕВ, ДЕЯН АНГЕЛОВ, ДЕЯН ДОНКОВ, ДИМИТЪР НИКОЛОВ, ЙОРДАН БИКОВ, ЙОСИФ ШАМЛИ, МАРИН ЯНЕВ и други.

Освен режисьор, Деян Пройковски е и автор на сценичния вариант и преводач на текста. Музиката е на прочутия македонски композитор Горан Трайкоски, сценографията – на Валентин Светозарев, а костюмите – на Елена Иванова.

Защо „Братя Карамазови“ днес? Това е една от универсалните теми, може би едно от най-великите неща в литературата и голямо предизвикателство за нас в театъра. Смятам, че съвременният човек по някакъв начин живее с проблемите и въпросите на героите на Достоевски. Самите Карамазови, както ще видим и в спектакъла, са като Диоген, който е тръгнал посред бял ден със свещ в ръка да търси човека. Това ще са и нашите Карамазови. В какво се е превърнал днес съвременният човек, в какво вярва и в какво – не, какво е вярата и какво е да си вярващ, големите въпроси за Бог и съществуването на Бог. За да стигне човек до истинските отговори на въпросите, които го касаят, не трябва да преминава физическо разстояние, а да се научи как да пътува вътре в себе си. Защото там ще ги намери. Всъщност това представление ще е едно бурно и вълнуващо пътуване в човешките души и сърца.

Благодаря на Народния театър, че ме покани и ми даде възможност да работя с едни велики актьори и прекрасни хора, с които ще можем заедно да пътуваме в сърцата и душите си. Тук аз намерих своя дом и семейство“, сподели Пройковски в първата си среща с медии. И добави още: „Знаете ли, разликата между съвършената камбана и останалите е един полутон, който чуват само големите майстори. Точно такава е и разликата между Ангела и Дявола. Важното е само да имаш добър слух. И точно с този полутон се занимава „Братя Карамазови“.

Това представление не само ще постави въпроса, който самият автор формулира в романа – че не е важно за човека само да живее, а за какво да живее. Ще бъде съвременно важно и интересно, не само защото това е вечният въпрос, а и защото е важно всеки си зададе този въпрос чрез театъра“, каза драматургът на представлението д-р Светлана Панчева.

На въпрос как е добил впечатления и е направил избора на актьори, Деян Пройковски сподели, че познава почти всички, тъй като е завършил театрална режисура в НАТФИЗ в класа на проф. Красимир Спасов.

В Народния театър спектакли по текстове на Фьодор Достоевски са поставяни многократно. Първата е „Идиот“ с режисьор Йосиф Осипов през 1925 година. Следват „Вярващи жени“ (сцена от романа „Братя Карамазови“), постановка Н.О.Масалитинов, 1927 година; „Престъпление и наказание“, постановка Н.О.Масалитинов, 1931 година; „Сънят на вуйчо“, постановка Моис Бениеш, 1966 година; 1968 г. и 1971 г. – „Братя Карамазови“ на руския режисьор Борис Ливанов ; „Унижените и оскърбените“, режисьор Филип Филипов, 1977 г., „Бесове“ на проф. Енчо Халачев, 1990 г., “Престъпление и наказание” през 2008 г. , “Снегирьов” през 2010 г. и за последно през 2012 г. – „Идиот“, режисиран от Десислава Шпатова.

За спектакъла “БРАТЯ КАРАМАЗОВИ” по Ф.М. Достоевски работят:
Сценичен вариант ДЕЯН ПРОЙКОВСКИ (Република Македония)
Музика ГОРАН ТРАЙКОСКИ (Република Македония)
Сценография ВАЛЕНТИН СВЕТОЗАРЕВ (Република Македония)
Костюми ЕЛЕНА ИВАНОВА
Драматург на постановката СВЕТЛАНА ПАНЧЕВА
Фотограф БОЖИДАР МАРКОВ

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 2 дни

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 1 седмица

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?