Следва

„Английският съсед“ в театър „Българска армия“

НЕ пиши ЕСЕ, а чети Димитрис vs. Крис за кой ще спечели Оскар

есѐ; мн.ч. есета; в литературознанието – съчинение по литературен, културен, философски или друг въпрос, което не се придържа строго към определен научен метод, а предпочита художествената форма;

Movies & TV преди 5 години

Опитвайки се да се разграничим емоционално от поредицата смислови недоразумения с елемент на алогичност, които направо валят в последните 70-80 часа, знаете - писането на есета под път и над път, както и навалицата от звезди и знаменитости от висок световен ранг на площадите по села и паланки, се съсредоточаваме (смислово и композиционно) върху списъка на американската Филмова академия с номинираните за тазгодишните награди Оскар, чието пълно описание е ТУК.

via GIPHY

Изместваме фокуса от простото изброяване на номинирани и неноминирани в посока разсъждения върху реалните причини списъкът да придобие този си вид. За целта каним два красиви ума, вещи  във Филмовата индустрия, и им искаме обективно и абсолютно безпристрастно мнение по въпросите:

Какво мислиш за номинираните тази година?
Остана ли някой под чертата незаслужено?
Фаворитите ви, лично?
Предположения за победител, общо?



От една страна, за да сверим собствените си часовници с мнението на професионалистите, от друга, за да дадем повод залозите за ГОЛЕМИЯ победител на 24-ти февруари да започнат сега, хващаме Димитрис и Крис в последните часове от работната седмица, за да изкажат откровеното си мнение>>>

Димитрис Георгиев, 23, режисьор и сценарист в Nu Boyana Film Studios & B2Y Productions и в New European Wave Entertainment;


За мен номинациите тази година, както и тези от последните няколко насам, са абсолютно предвидими и са ясни около 6-7 месеца преди Академията да ги обяви.

Обичайната комбинация от разочарования, приятни и неприятни изненади... Моите лични фаворити за Best Picture са "Green Book" и "Roma". Изключително лични и с чиста душа филми. "Roma" е едно голямо кино, от което можем само да се учим. Алфонсо Куарон за мен е брилянтен още от началото на кариерата си. "Black Panther" е един от най-лошите филми за супергерои въобще правени някога... Изключително кичозно и недостоверно в собствения си имагинерен свят, изграден от Marvel; дори оправданието за политическа номинация не облекчава разочарованието ми. По същата логика по-добре да бяха номинирали "If Beale Street Could Talk" на Бари Дженкинс, който взе награда с "Moonlight" миналата година. За разлика от предишния му филм, новият блести с изключителна актьорска игра и прекрасна любовна история.

Разочарован съм, че "First Man" не влезе в номинациите за най-добър филм; Деймиън Шазел за първи път твори върху сценарий, който не е писал той и проектът е толкова различен от всичко, върху което е работил досега, а се е справил впечатляващо. Струва си да отбележим и музиката на Justin Hurwitz за същия филм, която отново е пренебрегната и дори подценена. В "The Favourite" и трите актриси играят брилянтно, но света на Лантимос някак си всеки път не издържа докрай и се разпада. За Главна мъжка роля съм фен на Брадли Купър, според мен той е изненадата в "A Star Is Born", не толкова Lady Gaga. Разбира се, стискам палци и на Viggo Mortensen, който трябваше да бъде номиниран и да вземе наградата още с Captain Fantastic през 2016-та.

Най-после наградата за Главна женска роля ще отиде при Глен Клоуз, но пък за не толкова добър филм според мен - и все пак ролята е достойна. Глен Клоуз трябваше да вземе Оскар-а за "Опасни Връзки" на Фриърс през 1989-та. Леко съм озадачен от факта, че Емили Блънт не е номинирана за ролята си на Мери Попинз и като цяло все още няма номинация за Оскар, а има цели шест за Златен Глобус. Разочарован съм и, че Тони Колет не е номинирана за блестящото си изпълнение в дебютния филм на Ари Астер "Hereditary", но пък съм доволен, че Мелиса Макарти е номинирана за драматична роля в "Can You Ever Forgive Me?", защото според мен разполага с огромен емоционален спектър и много доброта, които будят емпатия във всичките й образи. В този филм тя прави една от най-силните си роли.

Сам Елиът е категоричният фаворит за победител - Поддържаща мъжка роля; това е неговата първа номинация, но Академията ще се поклони почетно повече на самия него, отколкото на ролята му в "A Star Is Born". Реджина Кинг, пък, съответно е категоричният победител в категорията за Поддържаща женска роля, тя взе и Еми тази година, та мисля, че наградата е нейна.

Алфонсо Куарон е абсолютният ми фаворит за режисура. Някак си отново всичко е предначертано така, че всички да сме доволни, но накрая винаги се случва нещо изненадващо, което отново ни разочарова. Много се радвам за номинацията за оригинален сценарий на Пол Шрейдър за "First Reformed". Изключително красив текст е написал този човек, сценарият му се чете като роман. Разочарован съм, че Тимъти Шаламе не е номиниран за ролята си в "Beautiful Boy" - все пак обходи всички награди и класации, за да си проправи път до Оscar-ите и ето, че изведнъж пътеката свършва. Разочарован съм, че не е номиниран операторът Шон Бобит за работата си в "Widows". Операторски, филмът беше брилянтен, може би единствената визия, която ще запомня тази година.

Късометражният "Fauve" също разказва прекрасно една човешка история. Филмът вече дори е достъпен на платформата Vimeo. Хубаво е всички да го гледат! Павликовски (за когото ви говорихме по-рано) е направил прекрасен филм, за който трябваше да номинират главната актриса, според мен; проблемът е, че някак си визията толкова се дублира с предишния му филм "Ида", че не се откроява предизвикателство, което да си е поставил самият той. Следователно веднага се губи страстта и желанието към филма и се виждат плюсовете единствено в отделните компоненти. Разочарован съм, че "Three Identical Strangers" не е номиниран за документален филм.

Като цяло нищо ново, но пък приятно скучно. Това ще е вечерта на Алфонсо Куарон - напълно заслужено и достойно.

Има други подминати от Академията филми, които препоръчвам за гледане: Boy Erased, We The Animals, Suspiria, Mid90s, Lazzaro felice, Annihilation, Dogman, Three Identical Strangers, Won't You Be My Neighbor.

Крис Захариев, 20, YouTube-ър, учи режисура в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" и е главно действащо лице в уеб сериите "Да Се Изгубиш Нарочно";

2018-та определено беше интересна година в света на киното. Много важни истории бяха разказани, много важни послания бяха споделени. Вдъхновяващи филми, които имат нужда да бъдат преживени.

Има продукции, които доказват, че за добрите филми няма нужда от правила. Например "Roma" с 10 номинации! Точно обратното на това, което "уж" се гледа. Бавен, почти битов филм, на пръв поглед скучен. Но човек даде ли му шанс... не мисля, че остава разочарован!

Две бяха големите изненади за мен, когато обявиха тазгодишните номинации за Оскар: първо, номинацията на "Black Panther" в категорията Best Picture и второ - категорията за Най-Добър Пълнометражен Документален Филм.

Относно първото, не ме разбирайте погрешно - аз съм ОГРОМЕН Marvel фен! С брат ми следим всеки трейлър, филм, теория относно невероятно построената Вселена на Marvel, но изпитвам смесени чувства за тази номинация. От една страна, Black Panther беше един от най-повлияващите филми за 2018-та; история, set design, музика - не разочарова! От друга страна, си е типичен block buster със сюжет, донякъде откраднат от "Цар Лъв" (mind - blown, знам)! По едно време през годината се говореше, че Академията ще отвори нова категория - Най-Добър Популярен Филм - точно за block buster-и, но може би ще остане за следващи години, никой не знае. На мен ми звучи като добра идея.

Относно втората изненада - категорията Най-Добър Пълнометражен Документален Филм ме остави напълно озадачен. Най-добрият филм 2018-та лично за мен, не само документален, ами изобщо, бе "Won't You Be My Neighbor?". Един от онези филми, на които си изплакваш очите. Толкова истински и толкова близо до сърцето ми открих историята на Фред Роджърс, че бях силно убеден, че не само ще бъде номиниран, но и ще вземе наградата - уви! Макар да беше в shortlist-a на Оскарите, не стигна до финалните 5 в тази категория. Друг подобен случай, но по-скоро разтърсващ, отколкото вдъхновяващ документален филм, беше "Three Identical Strangers". Oтново стигна до shortlist-a, но не успя да влезе в големите 5.

За мен големият победител на тази церемония ще бъде Roma - безапелационно! Такава прецизност във всеки кадър, във всяка реплика, движение на камерата и въздишка на всеки персонаж. Просто различен, изпъква! Best Picture, Best Director, Best Cinematography - Алфонсо Куарон да си вземе една торба, че трудно ще ги носи статуетките! Колкото до останалите категории:

Best Male Leading Actor - мой личен фаворит - Уилиям Дефо в "At Eternity's Gate", но ще спечели Рами Малек и то заслужено.

Best Female Leading Actress - Ялица Апаричио (Roma, разбира се)

Animated Feature Film - Уес Андерсън, обичам твоя стил, но Spider Man: Into The Spider-Verse e постижениеТО!

Ако мога да дам утешителни наградa, прегръдка, потупване по рамото, каквото Академията ми позволи, бих ги връчил на филма Green Book, силно препоръчвам!

More Movies & TV