Следва

Примабалерината Красимира Колдамова празнува 80-годишнина

„Английският съсед“ в театър „Българска армия“

Романът на Михаил Вешим с юбилейно издание

Events преди 5 години

„Английският съсед” дълго време радва книжната, телевизионната и кино-публиката у нас, и по повод 10 години от появата на първото издание на романа на Михаил Вешим ще бъде представена и театрална постановка. Официалното й поставяне на сцената на „Военния театър“ ще бъде на 7 февруари от 18:30 ч. В събитието, посветено на една от най-популярните съвременни хумористични книги, получила международно признание, ще вземат участие самият автор и актьорите Биляна Петринска – в ролята на барманката Глория, и Николай Урумов - кметът на селото, които влязоха и в едноименния сериал по романа.



Увлекателно написаната история, изпълнена с колоритни персонажи и свеж, интелигентен хумор, който е запазена марка за Вешим, вижда бял свят на хартия през 2008 г. Той печели читателите на мига с приключенията на преместилия се от родния Манчестър в китното българско село Плодородно Джон, който заедно с жена си Патриша се натъква на куп местни чешити, сблъсква се с чудатите им навици и преживява редица забавни приключения.
„Английският съсед” бързо е преведен на няколко езика, а още в годината на излизането си попада сред десетте книги, номинирани за Литературната награда на Европейския парламент. През 2011 г. историята на Джон и компания се пренася и на малкия екран – чрез едноименния сериал, излъчван по БНТ, с режисьор Дочо Боджаков. В актьорския състав блестят имената на Татяна Лолова, Биляна Петринска, Лесли Грантъм, Кръстьо Лафазанов, Валентин Танев, Николай Урумов, Краси Доков, Румен Угрински, Ирен Кривошиева, Тео Елмазов и др.


Актрисата Биляна Петринска

През 2018 г. „Английският съсед” отбеляза юбилей! Малко след десетия му рожден ден неговият автор Михаил Вешим и издателство „Сиела” ви канят в зала „Миракъл” на театър „Българска армия” на 7 февруари (четвъртък) от 18:30 часа на специална среща-разговор за романа, сериала и всички превъплъщения на английския съсед, чиято актуалност сякаш е непреходна. Специално участие в събитието ще вземат актьорите Биляна Петринска и Николай Урумов, които влязоха в ролите на барманката Глория и на Кмета на Плодородно в едноименния сериал по романа.


Михаил Вешим

Новото издание на „Английският съсед” от И. К. „Сиела“ е с твърди корици и съдържа илюстрации от художника Дамян Дамянов.

More Events

Изложбите в София: светско монументално изкуство или 125 години от рождението на Дечко Узунов

Events преди 1 месец

Дечко Узунов и днес продължава да привлича вниманието на изследователите с многобройните си творчески проявления. Освен в областта на изящното изкуство той се изявява и в монументалното. Разработва редица проекти в различни направления, вкл. стенописи, мозайки и витражи.