Следва

MARK KNIGHT и RADIO SLAVE пристигат за рождения ден на YALTA CLUB

Изложба "Истински Игри" на Боряна Венциславова

На 1-ви февруари, Софийска градска художествена галерия, представя изложбата на  Боряна Венциславова - "Истински Игри" .

Events преди 5 години

Боряна Венциславова запечатва вживяването в играта с позабравените игри от близкото минало. Изложбата “Истински игри” е мотивирана от желанието на художничката да припомни опита и спомените на нейното поколение от забавлението навън с игри на живо, с понякога прости или самоделни играчки.



Петканалната видеоионсталация показва вече пораснали деца, поканени да продължат играта на фунийки или игра на ластик. Протагонистите са хора с различни професионални занимания поканени да влязат в роля, като се подлагат на една приятна възстановка, едновременно спомняйки си за детството, за самата игра и правилата и. В ситуациите провокирани от Боряна Венциславова, участниците играят бидейки себе си, във вида им на работещи възрастни.

Игрите разиграни във видео инсталацията се свързват със спомените на поколенията израснали през 80-те. Колективните игри, освен че изискват физическо присъствие и контакт, в контраст със статичното екранно преживяване, провокират приповдигнатост и известна театралност подсилена във видеата на Боряна Венциславова от вида на играещите-възрастни.

Играчите в инсценираните ситуации на видеоинсталацията са деца и възрастни, едновременно сериозни и невярващи, играчи по своему в техния собствен живот и играещи в нечия политическа амбиция, които всякога могат да отдадат своя кредит на доверие на играта и тя да се получи или обратно, да се разомагьоса и разпадне. Именно тези различни аспекти и мета-нива на “Игрите на съдбата” разглежда авторката в изложбата “Истински игри” чрез различни видове медии като видео, фотография, текст и обекти.

Боряна Венциславова често се вглежда в социалните трансформации, които засягат отделни групи от съвременното общество. Нейните герои са реални хора, които художничката поставя в ситуация или среда, която извежда разминаванията между лични очаквания и реалност, именно породени от парадоксите на съвременния свят.

Куратор на изложбата: Вера Млечевска

С участието на :
Владимир Мишайков, Гаро Ашикян, Георги Петров, Дойчин Котларов, Линда Русева, Мартина Станева - Антонова, Сава Бобчев, Яна Криспин
камера: Петко Лунгов
звук: Веселин Зографов, Стефан Пашалийски
асистент продукция: Елена Радева

Изложбата се реалзира с любезното съдействие на Австрийското посолство в София и Федералното канцлерство на Австрия за изкуство и култура.

Изложбата ще бъде открита на 1-ви февруари от 18:00 часа и ще продължи до 3 март. 

(Среща с Боряна Венциславова и куратора на изложбата Вера Млечевска, 1 февруари, 17.00 часа)


За Боряна Венциславова:

Боряна Венциславова е интердисциплинарна художничка, която работи в областта на фотография, филм/видео, инсталации, пърформативно и медийно изкуство. Нейни произведения са представяни в самостоятелни и групови изложби и на редица медийни и филмови фестивали. Отличена е с редица награди, признания и стипендии. През 2017 година е носител на наградата за изящни изкуствa на град Виена, през 2013 на Австрийската държавна стипендия за изящни изкуства, 2009 start стипендия, 2006 награда на филмовия фестивал в Кьолн, награди за изкуство от Сузман щифтунг, Ото Путчер фонд и други. Била е резидентен артист в Банф/Канада (Банф Център), Атина (Снехта), Лондон (ACF), Рим (BKA), Нюkасъл (ISIS Arts), Бъркли (CEC Artslink), Лос Анджелис (MAK Schindler), Чикаго (BKA) и през 2019 ще бъде в Ню Йорк. Работите ѝ са включени в редица частни и обществени колекции.

Боряна живее и работи във Виена и София. Завършва магистратура в университета по приложни изкуства, Виена. През 2017 е отличена с Австрийско гражданство за заслуги във визуалните изкуства.

www.borjana.net

More Events

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 1 седмица

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?