Следва

22 години по-късно: "Сватбата на най-добрия ми приятел"

Говори ми за ЛЮБОВ 2019: Мила Искренова

"Балетна педагогика и режисура" вероятно звучи стриктно до мозъка на костите, но също толкова изтънчено.

All About Life преди 5 години



Завършилата тази специалност дама е фин човек, изкусно артистичен и сдържано прям, и е хореограф на балет "Арабеск", позиция, която дава, задължава, радва, блазни и възбужда интерес и, поне при нас, изисква и получава респект. 

Награждавана е с куп национални и международни награди, автор е на балетни постановки и работи предимно в областта на модерния танцов театър, Мила Искренова, отвъд физическото и "невинността" на движенията в един искрено любовен разговор>>>

V.S.: Изхождайки от професионалната ви сфера, езикът на човешкото тяло показва ли кога излъчва или има нужда от любов?
Мила Искренова:
Занимавам се с хореография над 40 години и вече почти инстинктивно мога да разпозная определен вид поведение и излъчване на тялото за какво говори. Със сигурност може да се каже, че когато човек е щастлив или щастливо влюбен, е като отворено цвете. Той е излъчващ, зареждащ, с много активна комуникация с целия свят, здрав, бодър. Особено за жените това има огромно значение, според мен, защото, когато Жената се чувства обичана, наистина разцъфтява. И става по-красива, по-витална, по-енергична.

V.S.: А ако е нещастно влюбен?
М.И.:
Определено има разлика в държанието му с „успешно” влюбените. То е доста сходно с депресията и всички съответни симптоми, което неизбежно намира израз в тялото. Вижда се една приглушеност, понижена енергия, липса на тонус. Нещастната или несподелената любов си е истинско страдание.

V.S.: Любовта щастие ли е?
М.И.:
От любов човек колкото може да е щастлив, толкова и нещастен!

V.S.: Как да „задържим” възможно най-дълго любовта, когато ни споходи, и как да „се излекуваме”, ако не е споделена?
М.И.:
Едва ли има точни рецепти по въпросите на любовта... Не сме способни нито да я задържим, нито да се измъкнем от нея. Тя се появява по абсолютно необясним и ирационален начин и по същия начин си отива... Да се опитваш да се излекуваш от любовта е доста мъчително занимание. Тя ще си отиде сама, тя не подлежи на манипулации.

V.S.: Кога болката от обичта е разочарование и кога – вдъхновение? Какво, според вас, е добре да направи човек и в двете ситуации, за да „се избави”, в първата, и за да продължи да твори, във втората?
М.И.:
Разочарованието е най-тежката „гарнитура“ на любовта. Зависи от натурата на човека, в какво ще го превърне – по-творчески настроените го превръщат в някакво произведение - книга, пиеса, музика... Разочарованието в любовта е почти неизбежно, защото влюбеният човек по принцип е „сляп“.


 

V.S.: Знаем за пророческите ви сънища, услужливо преминали през съзнанието и довели до неповторимите сценични изяви на балет „Арабеск”. Имали ли сте такива, които да подскажат кого, кога, къде и как ще срещнете, дори - как изглежда - „Той”, и, ако да, бихте ли споделили? 
М.И.:
Да, имах един такъв сън преди много години. Стоях сама на един плаж, пред мен беше океанът. Изведнъж видях, че вътре плува човек, който ми маха и ме вика при себе си. Аз му казах, че не мога да плувам. Той излезе на брега, приближи се, видях, че е облечен в бял екип за тенис. Беше много висок, с дълга черна коса. Приближаваше се, тичайки по плажа, и аз си помислих, че всъщност е извънземен. Месеци след този сън се запознах с голямата си любов, Жоро Златарев, с когото оттогава не сме се разделяли. Той е играел и тенис, преди да се срещнем, а и след това.

V.S.: Интересно ни е как се променяха вкусовете и „критериите” ви за мъжете, както и за  онова, което искате или очаквате от тях, през различните етапи от живота ви. Кое днес ви е чудно, че изобщо е минавало през главата ви на 20 г., за какво съжалявате, че така и не сте направили „тогава”, на кое не сте изменили в мисленето си и нямате намерение да променяте? 
М.И.:
Имах силно идеалистична представа за мъжете, което неизбежно ме хвърляше в кризи и разочарования. Предполагам, че аз също съм разочаровала някого. Сега представата ми е вече по-реалистична. Освен това, не мога да обобщя всички мъже в едно понятие – те са различни, както хората изобщо са различни – всеки със свой характер и особености. Въпросът е в това да намериш подходящия за теб.

V.S.: Коя е, къде е, как изглежда красотата на любовта у един полудял от обич млад човек и друг, минал 40-те?
М.И.:
Не намирам особени разлики. В любовта „опит“ не съществува. Тя винаги е същият вид лудост, даже с възрастта става по-опасна.

V.S.: Как времето променя Човека по отношение на взаимоотношенията, схващането на заобикалящия го свят, обичта най-вече?
М.И.:
Опитвам се да бъда по-мъдра и дистанцирана – понякога ми се получава.

V.S.: Кога, освен между отделните части на спектакъл или концерт, човек е по-добре да не ръкопляска?
М.И.:
Не зная за такива конкретни случаи. Няма строг регламент, освен в концертните зали. Дори в операта, след особено блестяща ария, се случва да има ръкопляскания, или след блестящи 32 фуетета на балерината. В това няма нищо лошо, стига да не пречи на спектакъла.

V.S.: Коя е най-голямата сила на Човешката природа, що се отнася до любовта?  
М.И.:
Най-силен си, когато разбираш другия в слабостта му и го приемаш такъв, какъвто е. Когато любовта е истинска, тя може да преодолее и най-кошмарните периоди в една връзка. И даже да стане по-силна.

V.S.: Какво със сигурност бихте направили, ако за 24 часа сте мъж и защо?
М.И.:
Щях да кажа на максимален брой жени, че са красиви и незаменими. Щях да кажа на майка ми, че може да се гордее и със сина си. Щях да се избръсна, защото това усещане ми е непознато като жена.

V.S.: Каква мечтаехте да станете като малка? А каква ще станете, когато пораснете голяма?
М.И.:
От 4-годишна исках да стана балерина. Не станах точно класическа балерина, но останах свързана с танца и не съжалявам. А когато порасна голяма, ще престана да се тревожа за глупости и ще си купя кола.

V.S.: Щастливец ли сте?
М.И.:
Да, мисля, че имам щастието да не ми е спестено нищо по отношение на любовта.



Мила ни кани на премиера на спектакъла „Следобедът на един фавн" в Музикалния Театър на 15-и март от 19 ч., в който ще видим поредната брилянтност на хореографската й мисъл, изразени и отразени чрез танца на балет „Арабеск", под музикалната ефирност на композитора импресионист Клод Дебюси.


Благодарим на чудесния екип от ресторант „Щастливеца"  за топлата, уютна, много вкусна, предразполгаща атмосфера.

Освен на „Сан Стефано“ 22, хапваме щастливо и любовно и в ресторант Щастливеца на бул" Витоша" 27.

Тук виж още: 

Говори ми за ЛЮБОВ 2019: Елица Матева-Елма
Говори ми за ЛЮБОВ 2019: Емануил Алберт
Говори ми за ЛЮБОВ 2019: Дара
Говори ми за ЛЮБОВ 2019: Тео Чепилов

More All About Life

Можем, освен да го отпразнуваме, и да се замислим: 22-ри април е Денят на Земята

All About Life преди 6 дни

Ние вярваме, че всеки ден трябва да бъде Ден на Земята. Но на 22 април (понеделник) ще имаме възможността да се обединим и заедно да направим нещо по въпроса за климатичните промени.

Мултивитамините: да или не, кога и защо

All About Life преди 5 дни

Без съмнение най-добрият начин да си набавите необходимите хранителни вещества е балансираната диета. За съжаление не ни е лесно в съвременното общество. Имаме нужда от нещо повече от храна. Мултивитамините са една от ефективните алтернативи, признати от експертите. Но от момента, в който решите да ги консумирате, въпросите започват да възникват един по един.

Астро: 4-те зодии, предразположени към психични разстройства

All About Life преди 5 дни

Коя зодия според вас е най-склонна към депресия? Кой е по-вероятно да има хистрионно разстройство на личността? Става дума за четирима представители на зодиакалния кръг, чиято психика е много лабилна.