Следва

Big Mama Scandal тази вечер

Какво да четем през уикенда

Време за четиво! За уикенда тази седмица сме ти подбрали две книги на издателство Сиела - едната разказва за...

Books преди 14 години

Време за четиво! За уикенда тази седмица сме ти подбрали две книги на издателство Сиела - едната разказва за малките тайни на преживелия много Белград, а другата обръща законите на Мърфи наопъки...

А авторите им са...

Горан Маркович е роден през 1946 година в семейството на едни от най-известните филмови и театрални актьори на територията на бивша Югославия – Оливера и Раде Маркович. Завършва режисура в известната Филмова академия в Прага.

Заснел е над 50 документални и 15 игрални дългометражни филми, поставил е на театрална сцена много свои и пиеси на чужди автори, написал е редица сценарии и три книги художествена литература.

Понастоящем Горан Маркович преподава кинорежисура в Белград, член е на Европейската академия за киноизкуство в Брюксел и, естествено, активно се занимава с кино. Добре известен е на българските филмови творци, както и на любителите на игралното и документалното кино.

В книгата „Малки тайни” Горан Маркович представя Белград в мрачни, трудни исторически времена като космополитна, културна метрополия, където се крие тайната на неговата жизненост…

Тази своеобразната хроника започва с решението на милионера Петър Радованович, чиято съпруга е изчезнала една зима на ски в Бад Клайнкирхен, да създаде театър. Краят на този меценат – в зората на 6 април на 1941 година, когато над Белград падат немски бомби, седнал в елитен белградски ресторант до маса, върху чиято брокатена покривка са поставени две бутилки шампанско и две чаши – пълната за изчезналата съпруга и другата, от която той отпива, сякаш е сцена от филм, а не от живота…

И все пак… Београдско драмско позорище е истина и днес е там, на същото място, съхранило спомена за „Малките тайни”.

Горан Маркович
“Малки тайни”
Цена 10 лв


Борис Минчев и Жюстин Томс за четвърти път атакуват песимистичните закони на Мърфи и ги обръщат наопаки. Книгата съдържа близо 2000 оптимистични мисли, разделени тематично, съвсем различни от тези в първите три части.

За да ги прочетеш, не е необходимо да си в лошо разположение на духа, небето да е паднало, гемиите ти потънали, настроението да е под кота нула, да ти е едно такова никакво... Ще те заредят с още повече ентусиазъм и желание за живот, ако я попреглеждаш в добро настроение и приятна обстановка – например с чаша кафе на терасата или студена биричка на плажа.

Жюстин Томс и Борис Минчев
Законът на Мърфи наопаки (4част)
Цена: 10 лв

 

More Books