Следва

Да или Не: Бялата CK на Меган Маркъл?

Всички мои мъже: The multi lover Coco Chanel

Всички жени са мръсници, освен тази, която обичаме...

Love преди 5 години

"Интимността и на първо място познатото охлаждат страстите. А пламъкът на любовта трябва да се поддържа запален с нови, неподозирани, изненадващи, непредвидими неща и аз исках да продължавам да живея по същия начин...", вероятно с такива думи щеше да разказва за multi аферите си френската дизайнерка Габриел, страстна любителка на тютюна и опиянението на навика.



Ако Габриел твореше обаче в нашата епоха, най-вероятно щеше да изпитва удоволствието от тютюна по нов начин, както го правим ние - без да го горим, нагряваме с любимото устройство IQOS.

Посягаме към най-новия от серията IQOS - 3, с елегантното движение на котка, флиртуваща капризно с въздуха, сумракът е приятел на предстоящото интимно преживяване, в което слово, емоция, любов и секс се объркват в гладък крем. Следва историята на влюбванията, разлюбванията, паленията и загасванията, смислите и колебанията на една от най-великите жени в историята. Гениална, неясна, нахална, свръхвъзбудима, натрапчиво интересна, неопределима, силно мразена, нечовешки обичана... Коко. Шанел.


Французойка до последната гънка на капри панталона си, мадмоазел Габриел е професионална душеядка. Пъзел от емоции, любовно страшилище. Изпепеляващата Габриел, родена в Сомюр на лъвския 19 август, има непоносими, или поне не леко поносими от заобикалящите я сила на ума, характер, енергия и пластове страсти.     

Напускаш я за малко, тръгваш си, стяга те гръдния кош, връщаш се, откриваш нова Габриел. Живее, както иска - многолико, непредвидимо, фантазно. Скачат настроения, погледи, тоалети, цвят на косите, мъже, жени, случки. Днес е момиченце, утре дама, после гаврош, накрая нещо, ненаречено още.  

Как това се понася, как от това се излиза, как от това се живее наново, след като си е отишло, всъщност знаят 8 мъже, имали невероятния шанс да бъдат обичани от Шанел.

Едно дребно като пиле френско дете, родено и расло в критична бедност, с майка, която остава сама много рано и едва се оправя, преди да почине от туберколоза, с общо 6 братя и сестри, всички оплетени в сложни отношения, и минало през амплоато на пансионерка в манастир, танцьорка, компромисна певица, шпионин, шивачка, любовница на милионери, самата тя милионер, моден законодател, институция, е темата на Всички мои мъже днес.  
 

Как се обича една жена, чието модно ателие на Rue Cambon е със статут на икона и чийто гений, мрачен и съвършено откровен, идва от нищото, четем надолу. 

Аферата й с най-богатия британски мъж, херцогът на Уестминстър Хю Гросвенър, я изпива в дългите 10 години на случването си /1923-1933 г./ Херцогът, братовчед на Джордж V, е щедър женкар, който я обича много, изневерява й още повече, купува й страхотна вила - Ла Пауза, в Южна Франция и финално се жени за друга.

В резултат от тази уморителна връзка, след която двамата запазват добър тон и дори приятелство, така че често са виждани да изпушат по една, говорейки си от педя, в средата на тридесетте години на XX век стилът й, ведно със самата нея, започва да изглежда малко уморен /все пак публичните спасявания с помощта на малката черна рокля са лимитирани, нали?/. Естетиката, абсолютен шедьовър на Коко и дефинирана с less is more, изглежда леко скучна в сравнение с размаха на сюрреалистичния дизайнер Елза Скиапарели, която облича херцогинята на Уиндзор и е свирепата професионална конкуренция на Габриел. Малко след като създава емблематичния Chanel No.5 и разширява линията от аксесоари и бижута, точно в навечерието на избухването на Втората световна война, Габриел затваря бизнеса си и оставя около 4000 работници без работа.

Следва умопомрачителна, най-вече за репутацията й, връзка с немския офицер, оперативен агент на военното разузнаване от 1920 г. - барон Ханс Гюнтер фон Динклаге, 
която някак обяснява ролята на Коко във Втората световна война. Всъщност Мадмоазел е шпионин, доказано работила за военното разузнаване на Хитлер - Абвер. 

Но махаме с китка на умопомраченията от любов, на които всички в даден момент падаме жертва, нагряваме тютюна в електронното устройство IQOS, и се връщаме назад, там, откъдето започва всичко: първите огромни любови на Шанел, неразривно свързани и с Модна къща Chanel.

На 23, Габриел се среща с младия кавалерийски офицер и богат текстилен наследник Етиен Балзан, бързо измества нестабилно настанената в сърцето му дама и в продължение на три години е неговото всичко. Двойката живее в замъка на Етиен близо до Компиен, като богатството на Балзан  позволява култивиран социален живот на младата и дръзка дизайнерка - диаманти, рокли, перли, плюс приказката на хората, че в списъка от придобивки фигурира и дете - според слуховете единственото дете на сестра й Джулия е плод на любовта на Шанел и Балзан. 



Шанел, не защото е шавлива, а защото е мащабна, не умее да остава дълго в прегръдките на един. Стипчивото чувство за необходимо прегрешение на Габриел е задоволено с капитан Артър Едуард "Бой" Капел - приятел на Етиен. "Двама господа наддаваха за горещото ми малко тяло", описва този момент Шанел.

Богатството на англичанина от висшата класа е в ролята на първа копка за първия бутик на дизайнерката. На Бой тя връща жеста чрез формата на шишето и характера на първия си парфюм: "изящен, скъп, деликатен" и в стъкло, досущ като използваната от Капел бутилка за уиски. Изневярата, обаче, от едната страна, обикновено води до изневяра и от другата. Колкото Габриел не е за един, толкова и Бой не е за една. Връзката им продължава 9 години, с много отивания и връщания. Но дори след като той се жени за английската аристократка Даяна Уиндъм, не забравя Габриел, с когото ги свързва огромна любов, като тези в романите. Капел умира в автомобилна катастрофа много млад, в предколедния ден на 1919-та, а Коко е категорична: "Когато загубих него, загубих всичко. За щастие, трябва да кажа."



В годините между първия - Етиен и голямата й зряла любов с херцогът на Уесминистър - Хю, се случват връзките с принц Дмитрий Павлович и Игор Стравински. Първият, един от малкото Романови, които след Руската революция не е убит от болшевиките, и е замесен в убийството на Распутин, среща Коко в Париж и моментално става неин любовник и вдъхновител - парфюмът й Cuir de Russie ухае точно на тази любов. 

През май 1913-та Шанел се среща с Игор Стравински в Париж по време на балетна премиера. Шоуто е авангардно, а сърцето на Коко просто потъва в творческата вселена на Игор. Едва седем години по-късно обаче пътищата на Шанел и композитора се пресичат истински. Бой умира в автомобилната катастрофа, а Коко Шанел се придвижва към следващата глава от живота си. Мнозина смятат, че Стравински, тогава женен, с деца, е повлиял на Шанел да създаде модата, която я прави ШАНЕЛ. Връзката им е кратка, но за сметка на това изключително бурна, богата на емоции, изгаряща. И двамата са артисти, взаимно се вдъхновяват в работата си, и всъщност оставят на историята една много красива, на висша октава осмислена любов. 

Следва Пиер Реверди - френски поет, с когото имат трайни и дълбоки романтични взаимоотношения в продължение на 5 години /1921-26 година/. След охлаждането на страстта, двамата поддържат дълбока връзка и голямо приятелство, което продължава 40 години. 

Главозамайващата афера на Коко с най-богатия британски мъж, херцогът на Уестминстър - Хю Гросвенър, с когото започна тази сага, и с когото ще завърши, я бележи до живот. След нея й остава иконичната вила La Pausa, която между стените си крие обещанието за вечност, разбира се, имагинерно, както и последната важна връзка в живота на Мадмоазел - тази с Пол Ириб. Мъжът, част от парижката бохема, е космополитна смесица от качества с характеристиките на изкуството и елита. Шанел сякаш неусетно се влюбва в Ириб, и двамата споделят изключително лирични и нежни отношения. Съвсем неочаквано, през септември 35-та година, Габриел става свидетел на внезапната смърт на Пол - бохемът умира в La Pausa на Френската Ривиера, докато играе тенис. Следват скръбта, загубата и...

... в крайна сметка една поредица от страсти и любови, която никоя друга, освен Габриел Шанел, нямаше да може да подари на света.

Обична, топла, щедра Габриел, която неизменно, и в модата, и в любовта, и в малките жестове, остава еманация на понятието ЖЕНА.
Не можем да спрем да се усмихваме, докато четем отново и отново историята на тази толкова влюбена в живота и любовта  французойка.  

Тъй като отдавна не палим цигари, нагряваме тютюна с бялото устройство IQOS, какво вероятно и Шанел би направила, ако живееше в наше време,  и си пожелаваме истинска страст.

Защото любовта е всичко!




Най-новото устройство IQOS 3 MULTI пък откликва на нашето най-голямо желание като потребители на иновативната система- нагряване без прекъсване за 10 последователни употреби, без чакане за зареждане.

More Love