Следва

"Къщата, която Джак построи" на Ларс фон Триер

Какво знаем/What We Know

Изложба на Есра Ерсен в Swimming Pool и галерия "Алма Матер"

Events преди 5 години

21 Февруари - 8 - 31 март 2019 г.
Откриване и дискусия с художничката: 21 февруари, 18 - 21 ч., галерия "Алма Матер"

Swimming Pool и галерията на Културния център на Софийския университет „Алма Матер" имат удоволствието да представят Какво знаем/What We Know - изложба в две части на живеещата в Германия турска художничка Есра Ерсен. С нея Ерсен показва за пръв път у нас тясно свързаната си с България видеоинсталация A Possible History I/Възможна история I и продължението й, създадено за 14-ото Истанбулско биенале с куратор Каролин Христов-Бакърджиев.

На пресечната точка между документалния жанр и фикцията, "Какво знаем" изследва щекотливия въпрос за конструирането на националната идентичност и променливите прочити на историята, като взима за отправна точка общото османско минало на Турция и България. Изложбата се състои от две видеоинсталации, поставени в различни точки на града – едновременно в диалог една с друга и с конкретните изложбени пространства.
В галерия „Алма Матер" (21 февруари – 8 март) представяме Възможна история I: Докато мислят, някои си играят с мустака, други кръстосват ръце (2013), разработена за Zentrum Moderner Orient (ZMO) в Берлин. Във филма Е пътува до София по следите на османските пратеници и автори, писали за Балканите в края на 19-ти и началото на 20-ти век. Чрез богат визуален материал – собствени рисунки, текстове и документи от ориенталските колекции на Националната библиотека, Ерсен вади на бял свят един непознат поглед към Следосвобожденска България, но и поставя въпроси за прочита на османското минало у нас.

В Swimming Pool (21 февруари – 31 март) ще представим „Възможна история II: Tурски герои, китайски дрънкулки" (2015), създадена за 14-тото Истанбулското Биенале с куратор Каролин Христов-Бакърджиев. Тази инсталация съсредоточава разказа си върху политическия проект за турска нация, който подобно на много други започва като като конструкт и въображаемо пространство, преди да се превърне в географско място.

Откриването на "Какво знаем" на 21 февруари от 18 ч. в галерия "Алма Матер" (северно крило на Ректората) ще бъде последвано от дискусия с участието на художничката, куратора на изложбата Виктория Драганова/Swimming Pool, проф. Александър Кьосев от катедра "История и теория на културата" в СУ и галериста на "Алма Матер" Кирил Василев. В деня на откриването двете пространства ще отворят врати в 16 ч.

More Events

Изложбите в София: светско монументално изкуство или 125 години от рождението на Дечко Узунов

Events преди 3 седмици

Дечко Узунов и днес продължава да привлича вниманието на изследователите с многобройните си творчески проявления. Освен в областта на изящното изкуство той се изявява и в монументалното. Разработва редица проекти в различни направления, вкл. стенописи, мозайки и витражи.