Следва

#артистите: Радина & Деян

Всички мои мъже: The multi lover Frida Khalo

Всички жени са мръсници, освен тази, която обичаме...

Love преди 5 години

Магдалена Фрида Кало и Калдерон. Родена на 6 юли 1907 година Мексиско Сити.
Абсолютно никаква първоначална нагласа да става художник, но съдбата умее да подрежда нещата по своему и, след жестока катастрофа, след която нищо не е същото, защото пострадва гръбнакът й, тя започва да рисува. Няма начин да не сетите в мига за някой от автопортретите й - от 143-те й творби, 55 са на лицето на Фрида Кало, страстна любителка на тютюна и опиянението на навика.


Ако Фрида твореше обаче в нашата епоха, най-вероятно щеше да изпитва удоволствието от тютюна по нов начин, както го правим ние - без да го горим, нагряваме с любимото устройство IQOS.

Отново посягаме, поставяме белият фин IQOS на мястото му с елегантното движение на котка, флиртуваща капризно с въздуха, сумракът е приятел на предстоящото интимно преживяване, подобно на това с Коко Шанел, в което слово, емоция, любов и секс се объркват в гладък крем... какво е усещането да си дяволски желана жена>>>

"Рисувах себе си, защото често бях сама", казва Фрида .

Но този статут е напълно условен, подобна жена и на теория, и на практика, не може да остане сама, освен че не бива. Съществото й не го позволява, непокорният й дух има нужда от изпепеляващото усещане на това да потънеш завинаги в някого /или няколко/ друг/и. Като в отговор и те потъвят в дяволската ти природа, нали. Все пак, собственият ти баща те нарича дявол... 

По принцип, както сме писали в Големите любовни истории, името Фрида Кало е почти синоним на името Диего Ривера. Въпреки че се женят цели два пъти, и определено са ЛЮБОВТА си, и тя, и той, имат неизброимо количество паралелни афери - неговите извънредно краткотрайни и наистина покъртително много, нейните - много, но с различна емоционална тежест.

Кои са мъжете, и жената, на мексиканката, която обича, готви, рисува, страда, облича се, кичи се, гримира се, люби, напуска, приема, иронизира и възвисява като никоя друга жена на този свят, следва... 

I
Диего Ривера

20-те години разлика по паспорт не пречат на Фрида Кало да се закълне във вечна вярност на добре познатия художник и мюралист Диего Ривера през 1929-та година. Бракът между "крехкия гълъб" и "слона" е презиран от мнозина, и това го прави сякаш още по-бурен. Малкият ръст на Фрида крие остър език и горещ темперамент, а Диего няма абсолютно никаква спирка с изневерите. Любовта им е страст и несъвършенство, а за да поддържат здравия разум дори често им се налага да живеят в отделни, свързани с коридор, домове. Двамата не могат да имат деца, заради преживените над 30 операции и мъчителна болка на художничката, което допринася и за лошия й, по-скоро сприхав и труден, темперамент. Фрида зачева три пъти, три пъти прави спонтанен аборт. Съвсем съзнателно, сякаш за да утоли пресъхналата си от драми уста, Диего се радва на многобройните си дами, дори преспива с по-малката сестра на Кало - Кристина. Капката, която води до развода с Фрида. Години, и афери, по-късно, двамата отново се женят с условие: той ще я подкрепя финансово и няма да правят секс!

II
Никълъс Мъри

Миколош, както е истинското име на унгарския фотограф, известен с портретните си кадри и Фрида се срещат за през 1931 година, малко след като той се развежда с втората си съпруга, а Фрида и Диего се местят да живеят в САЩ. Близо 10-годишната афера между родения в Сегет артист, работещ за известната издателска компания Conde Nast, и мексиканската художничка е толкова дълбока, че продължава и по време на третия брак на Мъри, и при развода и втория брак на Кало с Ривера. Той отчаяно иска да се ожени за нея, но тя го желае само и единствено като любовник. През 1941-ва двамата най-сетне прекратяват връзката си и Никълъс казва "Да" на четвъртата си съпруга - Пеги. Мъри и Фрида остават добри приятели до смъртта й през 1954-та.

III
Исаму Ногучи

Великият японско-американски скулптор Исаму Ногучи е важна тръпка в живота на Фрида. За отношенията им се знае малко, но се смята, че се запознават през 1935-та, когато Ривера кани Ногучи в Мексико, за да се присъедини към групата, която ще реставрира интериора на известния пазар Abelardo Rodriguez. Аферата им еволюира до точка, в която двамата решават да наемат апартамент за любовните си срещи, а Фрида моли личния си дърводелец да направи мебелите. Работягата завършва поръчката за две седмици и я доставя на Диего без да знае че, чукайки на вратата на Синята къща, ще отвори портите на ада, заради добре пазената любовна тайна на Кало.



IV
Лев Троцки

Троцки, който през целия си живот е дълбоко ангажиран с теориите на марксизма като мислител, писател, организатор и военен стратег, е известен и с афинитета си към интересните, огнени жени. През 1937-ма Леон, както го наричат в Мексико, и жена му Наталия се местят да живеят от Русия там, в Мексико, за да сме точни - в къщата на Ривера и Кало, по чисто идейни, освен приятелски подбуди. Фрида моментално привлича погледа на Троцки, той - нейния, и така, докато влязат в историята. Иначе сравнително скоро на Фрида й доскучава, започва да нарича Лев Давидович "старчето", все пак разликата им е цели 28 години, и тази неочаквана, но случила се любов, отминава. 

Към четирите най-важни мъжки имена в живота на тази жена-тигрица, се добавят още и тези на Хайнц Бергурен, асистент на Ривера, с когото Фрида бяга за месец в Ню Йорк, и Андре Бретон, страстен почитател на изкуството на Кало и организатор на няколко от изложбите й, с когото мексиканката има кратка афера. Останалите са твърде незначителни като присъствие, за да са запомнени. 

Сред имената на щастливците, докоснали сърцето на невероятната Фрида, обаче, има и едно женско име, и то е сред много интересните. Чавела Варгас, точно като Фрида, е гореща, страстна и мистична жена. С 12 години по-млада от Кало, все още неизвестна певица, когато се срещат, тя има необикновена съдба, облича се като мъж, пие като мъж, пуши още повече. Двете се срещат през 40-те, когато госпожица Варгас е поканена на частно парти в Синята къща. От тази нощ всъщност започва интензивната им връзка, точно тази, която Фрида нарича “mi gran amor” /най-голямата ми любов/. Въпреки че към днешна дата Варгас е признала хомосексуалните си наклонности, тя категорично отказва да коментира Кало: "Този, който иска да разбере историята ми ще трябва да отвори гърдите ми и да намери спомените."



Най-новото устройство IQOS3MULTI  пък откликва на нашето най-голямо желание като потребители на иновативната система- нагряване без прекъсване за 10 последователни употреби, без чакане за зареждане.

More Love