Следва

Истории от живота: сестрите Бувие или голямата омраза II

Истории от живота: сестрите Бувие или голямата омраза

Стилни, красиви и често привлечени от един и същи мъж. В сравнително all-telling интервю през 2016-та, по-малката от сестрите Бувие, Каролин 'Лий', се обръща назад към корените на дълбоко преплетените съдби - своята и тази на сестра си - и начина, по който се справят със славата и трагедията, в интервю пред Сам Кашнер/Vanity Fair, оставащо в историята като най-истинското, давано въобще от сестрите. В обстоен прочит разглеждаме как и защо по детски чистата сестринска любов прераства в скрита ненавист, първо, заради борба за бащината любов, а после... заради борбата като цяло; борбата за всички и всичко; борбата на всяка цена...

Celebrities преди 5 години

Родени, за да блестят, момичетата Бувие - Жаклин и Каролин - безпрекусловно са едни от най-известните сестри в света. Джаки е прилежна, тъмнокоса, атлетична и резервирана. Лий, три и половина години по-малка - авантюристична, със светли коси, пухкава, дяволита. Като малки наричат себе с Джакс и Пийкс, но с времето се отдалечават до такава степен, че рядко се назовават с цяло име.

"Когато бях на седем и живеехме в Ню Йорк, избягах", разказва Лий навръх 83-тата си годишнина, преди две години, пред Глория Стейнъм. "Взех кучето и тръгнах по Бруклинския мост... Не стигнах далеч, даже никак... Всъщност е доста сложно да избягаш с високите обувки на майка си." Подобна пакост не може да се очаква от по-голямата Джаки, въпреки че двете момичета са отгледани и възпитани еднакво. Всъщност различията в характерите и предполагаемите конфликти в зрелостта се индикират още в невръстните им години.



Защо?

Отгледани в 12-стаен мезонет на 740 Парк Авеню, може би едно от най-желаните места и до ден днешен в Манхатън, сестрите летуват в семейното имение Ласата в Хемптънс. Обожават баща си - Джон Верно Бувие III, познат като Джон 'Блек Джек' Бувие и заради завидния си целогодишен матов тен, и заради пакостливата си репутация. Борсов агент и мъж на много дами, приликата между Джон Верно и Кларк Гейбъл е толкова поразителна, че често бива спиран за автографи. Непреклонното му женкарство, тежко пиянство и осезаемо намаляващо състояние рефлектират върху брака му с Джанет Лий Бувие, но по никакъв начин не променят същинското обожание, което изпитва към двете си момичета - окуражава ги не просто да работят здраво, а да бъдат НАЙ-ДОБРИТЕ. В повечето случаи обаче има само един "най-добър". И това е Джаки.

Каролин обича по-голяма си сестра, но й е трудно да настигне постиженията й, призовете й от стотиците конни състезания, отличните бележки в девическото училище на Мис Портър в Кънектикът. Освен всичко, Джаки израства и бива разпознавана глобално като една от най-красивите и стилни жени, но сред тези, които познават и двете сестри Бувие, Лий е съзирана като равна, ако не и по-красива и стилна, с по-префинено отношение към детайла, към модата, цветовете и дизайна. Първият въпрос на интервюиращата Кашнер към Лий е дали любовта към красотата може да се определи като наследствено качество, а по-младата Бувие отговаря елегантно: "Мисля, че е като зародиш. Трабва да го имаш заложено, както и средствата, за да осигуриш развитието му." Авторът разказва как, веднъж приела факта, че Сам списва история за нея, Лий казва само: "Моля те, кажи ми, че това не е от онези истории за мен и сестра ми. Просто наистина ми писна! Все едно сме сиамски близначки!"

Но истината е, че е трудно да погледнеш Лий и да не си помислиш за Джаки. Дори за простото око на наблюдател, с което и ние в Редакцията разгръщаме фотоспомените за двете сестри. Поглеждайки лицето на Лий, незабавно се създава усещането, че виждаме и Жаклин. Двете споделят отворения поглед, наследен от бащата, както и високоразположените скули, въпреки че чертите на Каролин със сигурност са по-фини и изтънчени от тези на Джаки, а цветът на кожата - далеч по-светъл и аристократичен. Труман Капоти описва очите й като "златистокафеви, като чаша бренди, почиващо си на маса пред огъня, идващ от разпалена камина."

На съвсем невръстна възраст Лий осъзнава, че Джаки е категоричната любимка на татко. "Той предпочиташе Джаки... Това беше ясно като бял ден, и за околните, и за мен, но не възразявах, защото разбирах причината... не само беше кръстена на него... тя действително изглеждаше почти изцяло като него, което си беше цял повод за гордост," припомня си Лий в биографичната книга "Щастливи времена", през 2000-та.

След доста тежък развод, когато Джаки и Лий са на съответно 10 и 7, Джанет се омъжва за непривлекателния, но доста заможен инвестиционен банкер Хю Д. Аухинклос. Точно както татко й (Джеймс Томас Лий) добре я е научил, Джанет се омъжва "умно" - поне втория път. От другата страна на развода парите на 'Блек Джек' Бувие се източват на огромни порции посредством серия от лоши инвестиции, докато Аухинклос продължава да увеличава състоянието си. Джанет се мести заедно с момичетата в Мериууд, където се намира величественото грузинско имение на пастрока, идващо с декари градинска площ, ориентирана към река Потомак в северна Вирджиния, и прекарват летата си във фермата Хамърсмит, простираща се на 50-акров горист имот в Ню порт, Роуд Айлънд.

След развода Джон Бувие се премества в доста по-малък и без източно изложение едностаен апартамент на 74-та улица, а когато дъщерите му го посещават, им сервира вечеря на маса за... блек джек, тъй като превръща трапезарията в скромна спалня за двете. Поредицата обратни ходове във финансовото състояние на баща им, ако не друго, поне възпитава у сестрите доживотна предпазливост за финансовата им сигурност. Не една за друга, а всяка сама за себе си. Присъщото за сестрите съперничество обаче не личи да избледнява по никакъв начин дори при тези нови обстоятелства: на дебютантския бал на Джаки, през август 47-ма, Лий намира начин да открадне вниманието на гостите, появявайки се в дръзка розова рокля без презрамки, покрита с кристали. В тийнейджърските си години всяка от сестрите развива собствен стил.

Лий, доста по-дребна и крехка от по-голямата си сестра, притежава повече усет; обожава цветовете и играе с тях, а още повече обожава да бъде забелязвана. Джаки вижда колко привлечени са момчетата от чара на по-малката й сестра, възхищавайки се на изящната й структура и женствени форми. Жаклин, също красавица, се отличава с по-едрата си костна структура и плоско тяло. Чертата, която споделят, със сигурност е мекия, нашепващ говор. Гласът на Лий е една идея по-дрезгав, а този на Джаки притежава детска притаеност, почти като на Мерилин Монро, която до някаква степен задава грешни представи за иначе високата й интелигентност.

ГОЛЯМАТА ОБИКОЛКА
Доста изненадващо, след месеци увещания, Джанет се съгласява 18-годишната Лий да замине за Европа (лятото на 51-ва) с Джаки, която вече е прекарала година навън, вземайки първата година от университетското си образование в Сорбоната. Пътуването е подаръкът на Лий по повод дипломирането й, но действително има и друга причина: заминаването й е като компенсация за Джаки, която Джанет и Хю принуждават да откаже наградата Prix de Paris на Vogue за есе, което пише през същата година. Наградата е едногодишен стаж във френските и нюйоркски офиси на Vogue. С придружител в лицето на 21-годишната си сестра и писмата на Аухинклос, играещи ролята на своеобразно представяне пред европейски посланици и доайени, момичетата Бувие си проправят път към по-извисения свят, обикалящи в симпатичен Hillman Minx.

Какво би могло да бъде по-очарователно за младо красиво момиче през лятото на 51-ва, от това да разпусне в Европа? Все още Джакс и Пийкс, по това време, водят журнал на пътуванията си, илюстриран с пленителни скици и поеми и подкрепени с копия на писмата до майка им ("Зашиваме копчетата си и носим ръкавици!"). Сред приключенията им - промъкването на първокласни вечери, танцовите забави с богатите европейски наследници и популярната "неизправност" в тоалета на Лий на прием, когато бельото й пада, докато бива представена на един от посланиците. На едно от многобройните си пътешествия същото лято, Лий среща един от героите си - изкуствоведът Бернард Беренсън, когато с Джаки са поканени да се отбият в I Tatti, флорентинската му вила. До голяма степен благодарение на Беренсън, Лий прекарва живота си в плен на магията на историята на изкуството - особено Ренесансовото. "Чувствах се сякаш съм срещнала Господ", припомня си тя. 

След завръщането в Щатите, Джаки започва работа като "обучаващ се оператор" към Washington Times, присъствайки на срещи с Ричард Никсън и Джон Ф. Кенеди. Вместо да се запише в Vassar като Джаки, Лий прекарва цели три семестъра в Sarah Lawrence, след което се отказва. По-големи неща я очакват в открито море: започва да работи като специален асистент на Даяна Врийленд, емблематичният моден редактор на Harper’s Bazaar, и се омъжва (доста прибързано) за Майкъл Темпъл Канфийлд, изпреварвайки по-голямата сестра "с олтара". На 18-ти април 1953-та Каролин и срамежливият, но доста симпатичен потомък на известен род издатели, неин любим от 15-годишна възраст, се женят. Доведеният баща, Аухинклос, посреща изцяло разходите по приема, а Джон Бувие, до огромна степен погълнат от завистта си към благосъстоянието на мъжа, с когото е "заменен", отвежда малката си дъщеря до олтара. Хю Аухинклос открито заявява резервираната си позиция относно брака и то не поради едва 20-те години на Лий, а заради съмненията си, че "той просто не може да си я позволи", както доверява на свой приятел.

Възлюбеният Майкъл е осиновен от Кас Канфийлд, заможен и утвърден издател на Harper & Row (впоследствие става "семейната" издателска къща на Кенеди), но злите езици разказват, че действително е незаконен син на Дюка на Кент и Кики Престън, американска авантюристка (най-общо казано). На по-късен етап от живота си Лий разказва: "Омъжих се толкова млада, защото нямах търпение да бъда самостоятелна... а той беше умен и супер привлекателен." Двойката се мести в малък пентхаус в Ню Йорк, обзаведен от Лий, но кратко след това Лий и Майкъл се местят в Лондон с идеята да се установят в британската столица.

Всичко е далеч от начина, по който изглежда, и въпреки че животът на Лий дава сериозна заявка за спокойствие и мирен семеен живот, действително се преобръща на 360 градуса. Пребиваването й под фамилията на Канфийлд не продължава дълго, приключвайки съвсем скоро след започването си. Съдбата на Джаки също е далеч от спокойната и обикновена, но с продължението на тази любовно-омразна сестринска история ще се занимаем в още един разказ>>>

More Celebrities

Ричард Гиър, 74, и Алехандра, 41, на гала в Ню Йорк

Celebrities преди 1 ден

Ричард Гиър и Алехандра Силва подкрепиха благотворителната гала City Harvest, която се организира за набиране на средства за осигуряване на топла храна на тези, които имат най-голяма нужда от нея. На събитието присъстваха също Криси Тейгън и Джон Леджънд, тя - в приказна прозрачна рокля.     

Netflix в действие: горещата целувка на Хари и Меган

Celebrities преди 1 ден

Във Флорида се проведе благотворителен мач по поло, организиран от фондацията на херцога на Съсекс и принц Сийсо Сентебале от Лесото. В него участва лично принц Хари - той се състезава с дългогодишния си приятел и съперник в този спорт аржентинецът Начо Фигерас.