Следва

Incognito! Меган избяга в Ню Йорк

Истории от живота: сестрите Бувие или голямата омраза II

Стилни, красиви и често привлечени от един и същи мъж... така започва Първата част на тази история... 

Celebrities преди 5 години

Ето я и Втората...

Годината е 1953-та, а враждата между сестрите, породена, разбира се, от завист, тепърва назрява. А казват, че сватбите били повод за радост...

ВСЕЛЕНСКИТЕ ИСТИНИ
Омъжвайки се първа, Каролин "засенчва" по-голямата си сестра, но само два месеца след като хваща букета на сватбата на Лий и Майкъл, Джаки надскача прибързания брак на малката, сгодявайки се за най-желания ерген в Америка - повече от привлекателния бъдещ сенатор от Масачузетс, Джон Ф. Кенеди. Не само екстремно красив, забавен и интелигентен, а и много, много богат. Сватбената церемония не закъснява - 12-ти септември, за да бъдем точни - събитие, описано от пресата и елита като "социалното събитие на годината". Галата, организирана от мама Джанет, се състои в Ню Порт по стара (колко да е стара) семейна традиция. Блек Джек Бувие е поканен на сватбата на собствената си дъщеря като гост, не като татко. След години на разочарование и отрицание, той окончателно не е стабилната фигура, която може би все пак му се иска да бъде. По случай повода - не, не сватбата, а осъзнаването, че не е гръбнак за никого - прекарва целия сватбен ден полуоблечен в хотелската си стая, поглъщайки бутилка скоч и напивайки се до неузнаваемост. Такава, че не е в състояние да изпълни полагащото му се задължение - да отведе Джаки, съвсем скоро Кенеди, до олтара. Парадоксално, но факт, честта се пада на кръвния му враг Хюи Аухинклос.

В Лондон Лий се наслаждава на необикновен социален хаос и един неособено щастлив брак. Едно, че съпругът Канфийлд често се утешава с чаша в ръка, но в картинката е и същинската трагедия на връзката им - неуспешните опити да имат дете. Когато Джаки посещава сестра си в британската столица и Канфийлд я пита как да задържи Лий, госпожа Кенеди отговаря: "Започни да правиш повече пари, Майкъл." Но Майкъл настоява, че вече има достатъчно добра заплата, а Жаклин пояснява: "Не, Майкъл. Имам предвид истински пари, истински суми." Същинският край на брака им слага аферата на малката Бувие с емигриралия аристократ Станислав 'Стас' Радзивил, чиято полска фамилия обеднява след немската инвазия. Стас бяга в Лондон в края на Втората световна война. На практика без пукнато пени, полякът залага единствено и само на чара си, титлата си (Принц) и чувството си за хумор. Което реално и му помага - жени се за богата швейцарска наследница и впоследствие печели цяло състояние от недвижими имоти. Великодушен, широкоскроен ("по-широко от самия живот", описват го приближени), на моменти надменен, Стас е от най-харесваните мъже на Лондон, макар и не оттам. По времето, когато се запознава с Лий, е щастливо женен за втората си спътница в живота - заможната наследница Грейс Колин. Джеймс Саймингтън, тогава аташе към американското посолство, си припомня вечерното парти, което организира за младото семейство Канфийлд, семейството на Стас и това на Лорд и Лейди Дъдли на 26-ти март 1957-ма. "Спомням си датата, защото беше рожденият ден на сина ми. След трите развода, Лий се омъжи за Стас Радзивил, Грейс за Лорд Дъдли, а Майкъл се ожени за Лейди Дъдли. Бяха особено трио!", разказва Саймингтън.

Първото дете, и единствен син, на Каролин и Стас, Антъни, се ражда по-малко от година след сватбата, която от своя страна пък кара младата Лий направо да цъфти и то с много по-грандиозен стилов размах. Сега тя живее живот, на който дори Джаки може да завиди. Обитава огромен палат до Бъкингамския дворец, работи с прословутия сценограф Ренцо Монджардино по трансформирането на имението й в истински паметник на културата... Жаклин може и да е Първата дама в САЩ, но Лий е Първата дама на лондонския културен елит и то съвсем заслужено.

Междувременно младата мисис Кенеди, 31, официално се нанася в Белия дом и става Първа дама (термин, който самата тя мрази, защото й напомня прекалено много на име на състезателен кон.) "Това бяха най-щастливите ни години", спомня си Жаклин. Кенеди е особено горд със съпругата си и сестра й. Очите на обаятелния Джон сияят, когато говори за Джаки, а според дневниците на фотографа Сесил Бийтън, веднъж казва на Лий: "Обичам я толкова силно, бих направил всичко за нея. Нямам никакво намерение да я разочаровам, защото я слагам на първо място във всичките си планове." В по-голямата част от 60-те години, в които го познава, Лий остава дискретна относно солидната линия от знаменити любовници на JFK, сред които Мерилин Монро, Марлене Дитрих и Джудит Кембъл Екснер.

Първото семейство не крие разочарованието си от факта, че Каролин и Станислав остават в Лондон по време на церемонията по стъпване в длъжност на харизматичния 35-ти Президент на САЩ, поради преждевременното раждане на второто им дете, Анна Кристина 'Трина' Радзивил предния август, оставящо и майката, и новороденото в нестабилно здравословно състояние. Но всъщност се случва нещо друго. Поне според написаното в книгата на братовчеда на момичетата Бувие - Джон Дейвис: "Настаняването на Джаки в Белия дом обеща да намагнетизира полето на проблемите между двете сестри... и се случи точно така. Ролята на Първа дама на Жаклин създаде проблем, към който Каролин трябваше да привикне и й отне доста време. Проблемът с това да бъде сестрата на Жаклин Кенеди. Въпреки че самата тя беше безумно надарена... често попадаше в сянката на сестра си и бележитостта й в този период. Лий се страхуваше, че тази сянка би могла да помрачи личността й."

Въпреки всичко това, почти тригодишният престой на Джаки в Белия дом успява да сближи сестрите. Превъзбудена от новия си статус и отговорности, младата Първа дама разчита на подкрепата на сестра си. "Трябваше да пътува много и обичаше да ме взима със себе си", разказва Каролин в "Щастливи времена". "Освен привързаността ни една към друга, мисля, че най-силната ни връзка идва от споделеното чувство за хумор." Лий и Стас правят чести посещения в Белия дом, където Лий се настанява в Кралската спалня, а Стас - в небезизвестната Линкълн спалня. Двете семейства прекарват три щастливи Коледи заедно в Палм Бийч с всичките си деца. Джаки дори организира вечерно парти в Белия дом в чест на семейството на сестра си - и двете сестри сияят - Жаклин в тясна бяла рокля, а Каролин, почти засенчвайки я, в червен брокат от глава до пети. Всъщност Джаки често се консултира със сестра си, стане ли въпрос за мода. Каролин е по-смела, по-европейска в стила си; носи френските модели на Courrèges и смайващи рокли на Givenchy, като дори успява да промъкне незаконно една-две в Белия дом, тъй като Президентът иска съпругата му да е облечена само от американски дизайнери. "Каролин беше първата, облечена във френски кутюр, а не Джаки", обяснява Андре Леон Тели, известният редактор в Vogue и близък приятел на Лий. "Джаки обожава Париж, но е "американка", колкото пуловер... и все пак не е "американка", колкото ябълковия пай." Дизайнерът Ралф Ручи, който става близък на Лий през 2000-та, се съгласява с Леон Тели. "Каролин винаги е била оригинална. Мисис Врийленд казваше, че Жаклин Кенеди придаде стил на нацията. Да, тя имаше ред помощници и се учеше от най-добрите. Но Лий... Лий прави всичко сама. Тя разбира дрехите. Лий може да облече палто и ще знае кака да обърне рамото си, как да наведе главата си, как да постави ръката си, така че палтото да изглежда перфектно."

ПАЗЕТЕ СЕ ОТ ГЪРЦИ С ОБЛИГАЦИИ
Да, всички харесват Лий, но зашеметяващият успех на пътуването на Джаки до Париж през 61-ва й печели интернационалното признание за модна икона. Джаки, не Лий. Кенеди, с хумора си, шеговито се представя на пресата по време на това прословуто пътуване като "мъжът, придружаващ Жаклин Кенеди в Париж". Именно тогава списание Time "кръщава" Джаки "Първата дама на Модата". А в действителност Лий е тази, която селектира впечатляващия, бликащ Givenchy гардероб на Джаки за тази Париж-инвазия. Същото се отнася и до историческото посещение на сестрите в Индия и Пакистан, март 1962-ра, когато повече от сто хиляди човека се редят, за да зърнат Първата дама... е, и сестра й. "Да живее мисис Кенеди!", оглася тълпата, докато Лий стои кротко и необезпокоявано до Джаки.

Фокусът на вниманието винаги е Джаки, която е наясно как хората подценяват присъствието на Лий по време на същото пътуване. Жаклин се превръща в "най-фотографираната жена на планетата", пише Сесил Бийтън в дневниците си (1968-ма). "Тя си остава най-фотогеничният човек на Земята, безкрайно повече от безкрайно по-красивата си сестра, Лий Радзивил." Нещо, което по-голямата сестра не знае по това време е, че бракът на Каролин е пред разпад. Стас има множество любовници, но някак, по безумно странен начин, остава верен на Лий, възхищавайки се на екстравагантността й, въпреки самия себе си. "Малкото момиче е много, много малко", доверява той на свой приятел. "Фантастично е направо колко струва да я облечеш." Може би блясъкът на живота на сестра й окуражава Лий да намери начин, ако не да надмине, то поне да достигне Джаки. Как? С приятел. Светски, влиятелен и чаровен за жените, колкото е Джон Кенеди, но много, много по-богат. И го открива. Гръцкият корабен магнат Аристотел Сократ Онасис. Каролин го описва пред телевизионера Лари Кинг като "магнетичен. Движи се като владетел, забелязващ и искащ да бъде забелязан... обичайната пура в ръка..." Състоянието му се изчислява на петстотин милиона долара, равняващи се на три милиарда долара днес.

Кашнер пита Каролин дали някога е мислила да се омъжи за Онасис, а тя отговаря с лаконичното: "Та кой не е?"

По това време Онасис е в романтична афера с оперната дива Мария Калас, въпреки че Калас е омъжена и отвореният им романс създава голям скандал в Европа. Бившият главен редактор на Vanity Fair, Лио Лърман, си води записки, в които фигурира и изказване на Калас. "Никога не съм изпитвала лоши чувства към Джаки, но мразя Лий." Стас, не само добре запознат с новата открита връзка на съпругата си, а и приемащ я доста добре, бива назначен за главен изпълнителен директор на Олимпийските авиолинии, собственост на Онасис. Множеството смята интереса на Онасис към Лий за прелюдия към Белия дом. Джак (Джон) и Робърт Кенеди съвсем ясно изразяват нетоплите си чувства към гърка, като дори смятат връзката на Лий за предателство към цялата фамилия. На по-младия Кенеди му хрумва гениалната идея да отдалечи Лий от влиянието на властния магнат, като я моли да придружи Джон на европейски тур до Великобритания, Италия, Германия и Ирландия. Джаки, бременна в седмия месец, вече преживяла един аборт, не иска да рискува с толкова изтощителен път. Пътуването се оказва национален триумф; Президентът се среща с 3/5 от населението на западен Берлин и произнася емблематичната си реч “Ich bin ein Berliner”. Придружен от Лий, не от Джаки. "Беше най-вълнуващото преживяване за целия ми живот", спомня си Каролин по-късно.

Спекулира се, че по време на това пътуване Каролин прекрачва всякакви граници и всички "позволени" средства в борбата за превъзходство с по-голяма си сестра, като изневерява на законния си съпруг, Стас, любовника си, Онасис, донякъде на сестра си, но най-вече на самата себе си, прескачайки всякакви принципи и ценности, които би трябвало да притежава, като си ляга с Джон.

Впоследствие Лий се завръща в Лондон, и в Гърция, продължавайки аферата си с Онасис, въпреки че и там не всичко върви перфектно. "Винаги съм смятала, че банските на Ари са прекалено тесни", казва тя. "Дори съм му го казвала. Мисля ги за вулгарни."

На 7-ми август 1963-та Джаки дава живот на Патрик Кенеди, който умира 39 часа след раждането. Лий го научава, докато е на круиз с Онасис. Веднага заминава за Бостън, за да уважи поклонението на Патрик и да бъде опора за сестра си, която потъва в огромна дупка. Обезпокоена, Лий моли Онасис да покани Джаки на борда на Кристина, 325-футовата му яхта. Джаки не може да се справи дори с мисълта да се завърне във Вашингтон толкова скоро след загубата. Притеснен за прекомерната публичност, Джон пада на колене, молейки съпругата си да не заминава, но нищо не е в състояние да я разубеди. Детайл, за който повечето хора не знаят е, че на Джаки се позволява да замине с мотива да убеди Лий да не се омъжва за Онасис. За благото на семейство Кенеди, разбира се. Гъркът оставя сестрите сами през по-голямата част от круиза, от който Жаклин си тръгва отпочинала четири седмици след започването му.

Когато Президент Кенеди бива убит в 18:30 лондонско време на 22-ри ноември 63-та година, Лий си е вкъщи, съвсем близо до Бъкингамския дворец. Почти мигновено отлита към Вашингтон и остава в Белия дом и след погребението. За да утеши сестра си, оставя бележка на възглавницата на Джаки, гласяща "Лека нощ, скъпа Джакс - най-смелата и благородна от всички ни. Л." По-късно Каролин споделя на Сесил Бийтън, че е "преминала през Ада", опитвайки се да помогне на сестра си. "Нощем не може да спи, не може да спре да се самосъжалява!" Членове на персонала на Белия дом разказват за случай, в който Жаклин зашлевява сестра си с такава сила, че Каролин й се разкрещява гневно, без дори да се замисли кой ги наблюдава. Джаки започва да се опитва да събере счупените парчета от живота си, да защити децата си и да укрепи легендата за умелото управление на съпруга си. Но сега е времето на Лий да процъфти. Която винаги е мразела всичко, изписано по неин адрес по време на управлението на Кенеди. "Беше толкова ограничено, толкова... нагласено, празно, студено и в никакъв случай истинско", казва Каролин пред Глория Стейнъм. "Толкова много неща не можех да правя, докато Джон управляваше. Най-накрая съм свободна."

На практика действително свободна, Лий прегръща новата си стара страст - театъра, влюбва Труман Капоти в себе си, докато Джаки също не си "почива"... За да бъдем максимално изчерпателни в разказа си, пренасяме любовно-омразната сестринска история в една трета и последна част>>>

More Celebrities

Внезапно слабичката Кейти Пери и пак ли за онова лекарство става въпрос

Celebrities преди 20 часа

Кейти Пери и силно вталената й фигура, демонстрирана в прозрачна мрежеста рокля на музикалните награди iHeartRadio 2024 възбудиха добре познатия ни шум около "обичайния заподозрян" - Оземпик. 

Pre-Fall 2024 на Dior и всички звездни гости на Мария Грация Кюри

Celebrities преди 17 часа

На 15 април в Ню Йорк беше показана предесенната колекция на френската модна къща Dior. Творческият директор Мария Грация Кюри събра на първия ред куп на шоуто в Бруклинския музей куп звездни посланици на марката.