Истории от живота: сестрите Бувие или голямата омраза II

Истории от живота: сестрите Бувие или голямата омраза II

Стилни, красиви и често привлечени от един и същи мъж... така започва Първата част на тази история... 

Ето я и Втората...

Годината е 1953-та, а враждата между сестрите, породена, разбира се, от завист, тепърва назрява. А казват, че сватбите били повод за радост...

ВСЕЛЕНСКИТЕ ИСТИНИ
Омъжвайки се първа, Каролин "засенчва" по-голямата си сестра, но само два месеца след като хваща букета на сватбата на Лий и Майкъл, Джаки надскача прибързания брак на малката, сгодявайки се за най-желания ерген в Америка - повече от привлекателния бъдещ сенатор от Масачузетс, Джон Ф. Кенеди. Не само екстремно красив, забавен и интелигентен, а и много, много богат. Сватбената церемония не закъснява - 12-ти септември, за да бъдем точни - събитие, описано от пресата и елита като "социалното събитие на годината". Галата, организирана от мама Джанет, се състои в Ню Порт по стара (колко да е стара) семейна традиция. Блек Джек Бувие е поканен на сватбата на собствената си дъщеря като гост, не като татко. След години на разочарование и отрицание, той окончателно не е стабилната фигура, която може би все пак му се иска да бъде. По случай повода - не, не сватбата, а осъзнаването, че не е гръбнак за никого - прекарва целия сватбен ден полуоблечен в хотелската си стая, поглъщайки бутилка скоч и напивайки се до неузнаваемост. Такава, че не е в състояние да изпълни полагащото му се задължение - да отведе Джаки, съвсем скоро Кенеди, до олтара. Парадоксално, но факт, честта се пада на кръвния му враг Хюи Аухинклос.

В Лондон Лий се наслаждава на необикновен социален хаос и един неособено щастлив брак. Едно, че съпругът Канфийлд често се утешава с чаша в ръка, но в картинката е и същинската трагедия на връзката им - неуспешните опити да имат дете. Когато Джаки посещава сестра си в британската столица и Канфийлд я пита как да задържи Лий, госпожа Кенеди отговаря: "Започни да правиш повече пари, Майкъл." Но Майкъл настоява, че вече има достатъчно добра заплата, а Жаклин пояснява: "Не, Майкъл. Имам предвид истински пари, истински суми." Същинският край на брака им слага аферата на малката Бувие с емигриралия аристократ Станислав 'Стас' Радзивил, чиято полска фамилия обеднява след немската инвазия. Стас бяга в Лондон в края на Втората световна война. На практика без пукнато пени, полякът залага единствено и само на чара си, титлата си (Принц) и чувството си за хумор. Което реално и му помага - жени се за богата швейцарска наследница и впоследствие печели цяло състояние от недвижими имоти. Великодушен, широкоскроен ("по-широко от самия живот", описват го приближени), на моменти надменен, Стас е от най-харесваните мъже на Лондон, макар и не оттам. По времето, когато се запознава с Лий, е щастливо женен за втората си спътница в живота - заможната наследница Грейс Колин. Джеймс Саймингтън, тогава аташе към американското посолство, си припомня вечерното парти, което организира за младото семейство Канфийлд, семейството на Стас и това на Лорд и Лейди Дъдли на 26-ти март 1957-ма. "Спомням си датата, защото беше рожденият ден на сина ми. След трите развода, Лий се омъжи за Стас Радзивил, Грейс за Лорд Дъдли, а Майкъл се ожени за Лейди Дъдли. Бяха особено трио!", разказва Саймингтън.

Първото дете, и единствен син, на Каролин и Стас, Антъни, се ражда по-малко от година след сватбата, която от своя страна пък кара младата Лий направо да цъфти и то с много по-грандиозен стилов размах. Сега тя живее живот, на който дори Джаки може да завиди. Обитава огромен палат до Бъкингамския дворец, работи с прословутия сценограф Ренцо Монджардино по трансформирането на имението й в истински паметник на културата... Жаклин може и да е Първата дама в САЩ, но Лий е Първата дама на лондонския културен елит и то съвсем заслужено.

Междувременно младата мисис Кенеди, 31, официално се нанася в Белия дом и става Първа дама (термин, който самата тя мрази, защото й напомня прекалено много на име на състезателен кон.) "Това бяха най-щастливите ни години", спомня си Жаклин. Кенеди е особено горд със съпругата си и сестра й. Очите на обаятелния Джон сияят, когато говори за Джаки, а според дневниците на фотографа Сесил Бийтън, веднъж казва на Лий: "Обичам я толкова силно, бих направил всичко за нея. Нямам никакво намерение да я разочаровам, защото я слагам на първо място във всичките си планове." В по-голямата част от 60-те години, в които го познава, Лий остава дискретна относно солидната линия от знаменити любовници на JFK, сред които Мерилин Монро, Марлене Дитрих и Джудит Кембъл Екснер.

Първото семейство не крие разочарованието си от факта, че Каролин и Станислав остават в Лондон по време на церемонията по стъпване в длъжност на харизматичния 35-ти Президент на САЩ, поради преждевременното раждане на второто им дете, Анна Кристина 'Трина' Радзивил предния август, оставящо и майката, и новороденото в нестабилно здравословно състояние. Но всъщност се случва нещо друго. Поне според написаното в книгата на братовчеда на момичетата Бувие - Джон Дейвис: "Настаняването на Джаки в Белия дом обеща да намагнетизира полето на проблемите между двете сестри... и се случи точно така. Ролята на Първа дама на Жаклин създаде проблем, към който Каролин трябваше да привикне и й отне доста време. Проблемът с това да бъде сестрата на Жаклин Кенеди. Въпреки че самата тя беше безумно надарена... често попадаше в сянката на сестра си и бележитостта й в този период. Лий се страхуваше, че тази сянка би могла да помрачи личността й."

Въпреки всичко това, почти тригодишният престой на Джаки в Белия дом успява да сближи сестрите. Превъзбудена от новия си статус и отговорности, младата Първа дама разчита на подкрепата на сестра си. "Трябваше да пътува много и обичаше да ме взима със себе си", разказва Каролин в "Щастливи времена". "Освен привързаността ни една към друга, мисля, че най-силната ни връзка идва от споделеното чувство за хумор." Лий и Стас правят чести посещения в Белия дом, където Лий се настанява в Кралската спалня, а Стас - в небезизвестната Линкълн спалня. Двете семейства прекарват три щастливи Коледи заедно в Палм Бийч с всичките си деца. Джаки дори организира вечерно парти в Белия дом в чест на семейството на сестра си - и двете сестри сияят - Жаклин в тясна бяла рокля, а Каролин, почти засенчвайки я, в червен брокат от глава до пети. Всъщност Джаки често се консултира със сестра си, стане ли въпрос за мода. Каролин е по-смела, по-европейска в стила си; носи френските модели на Courrèges и смайващи рокли на Givenchy, като дори успява да промъкне незаконно една-две в Белия дом, тъй като Президентът иска съпругата му да е облечена само от американски дизайнери. "Каролин беше първата, облечена във френски кутюр, а не Джаки", обяснява Андре Леон Тели, известният редактор в Vogue и близък приятел на Лий. "Джаки обожава Париж, но е "американка", колкото пуловер... и все пак не е "американка", колкото ябълковия пай." Дизайнерът Ралф Ручи, който става близък на Лий през 2000-та, се съгласява с Леон Тели. "Каролин винаги е била оригинална. Мисис Врийленд казваше, че Жаклин Кенеди придаде стил на нацията. Да, тя имаше ред помощници и се учеше от най-добрите. Но Лий... Лий прави всичко сама. Тя разбира дрехите. Лий може да облече палто и ще знае кака да обърне рамото си, как да наведе главата си, как да постави ръката си, така че палтото да изглежда перфектно."

ПАЗЕТЕ СЕ ОТ ГЪРЦИ С ОБЛИГАЦИИ

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.