Следва

Moms' night out: Меган продължава да вилнее из Ню Йорк

Големите любовни истории: Карл Лагерфелд & Жак дьо Баше

без секс, но с много сантимент...

Love преди 5 години

"Обожавам това момче, но нямам никакво физическо привличане към него", казва Лагерфелд за любовта на живота си Жак дьо Баше, когото дели с друг известен дизайнер - Ив Сен Лоран.


Легендарният креативен шеф на Модна къща Шанел дори оприличава себе си на пуритан, но категорично отрича да се интересува от "приключенията" на Жак, и до смъртта му през 1989-та го боготвори.

"Той все още не може да преживее момента, в който усети последния дъх на любовта на живота си. Карл беше до него всеки ден в болницата, дори спеше на кушетка през нощите", издава близък до Кайзера, който се грижи за любимия си до заветния му час.

С декадентски характер, моден човек от хайлайфа, Жак е всеизвестен с чара си на лошо момче и развратните си частни партита, подобни епикурейски разгули. Неустоим за мъже, и за жени, французинът от малък носи игриво пламъче в очите, като успява да съблазни дори няколко от учителите си в гимназията.

Роден в Сайгон на осмия ден от юли 1951-ва, дьо Баше не знае какво е обикновен живот, семейството му просто е от френската аристокрация. Бързо се превръща в име сред елита. Красив, млад, културен, добре възпитан и перфектно облечен, Жак не излиза от иконичното Café de Flore. Годините са 70-те, там е бърлогата на интелигенцията, която вкупом след сакралния час се мести в 7, гей клуба на Rue Sainte-Anne, където е цялото обкръжение, за което бохемски Париж мечтае. 


Великолепният жиголо се движи като лоша поличба из модните среди, смесвайки в безгранична оргия мода, наркотици, секс и безкраен купон. Истински хищник на удоволствията, Жак се радва на рандевута с щастлив край и с жени, и с мъже, като съвсем открито се хвали с това публично, при това шумно. Най-голямата любов на Карл често е описван като архетип на Денди стила, а за безразличието му към света се носят легенди. Иконичен поклонник на безделието и носител на забележителен хедонизъм, Жак моментално се превръща в муза на Лагерфелд и в продължение на 18 години двамата са онова ултремодерно неопитомяемо дуо, което оставя секса извън картинката.



Дизайнерът и французинът се срещат, когато вторият е едва на 21, работи като стюард в Air France, и е редовен посетител на нощните заведения. Заживяват заедно едва няколко месеца след първото "Здравей", дьо Баше се отказва от сервитьорството в облаците, а Карл, дълбоко погълнат от богатата му култура и опасен чар, се съгласява да го издържа, без да имат какъвто и било сексуален контакт.


„Жак буквално бе Дявола с лицето на Грета Гарбо. Той се обличаше като никой друг, беше едни гърди пред всички. Накара ме да се смея повече от всеки. Беше невъзможен, презрян от мнозина. Беше съвършен. Предизвикваше невероятни сцени на ревност. И съвсем ясно бе осъзнал, че неустоимата му красота и физическо поведение са безценно оръжие в свят, който празнува съвършенството", спомня си иконичният главен на Chanеl за "най-добрият французин, когото някога съм познавал".

Дьо Баше с гордост носи прякора "Нарцистичен перверзник", а във вечерта на 24-ти октомври 1977-ма дава на света първата мащабна и много публична оргия. На Black Moratorium всички са "украсени" с "абсолютно задължително трагично черно облекло" и могат да изрекат само едно: "Той е извратен. Тялото му, всичко. Жак обича упадъка в цялото му великолепие, независимо дали става въпрос за наркотици, секс, алкохол или всички едновременно."

Жак е очарован от натрапчиво властните секс сцени, фаворизира покорните отношения и определено използва половия акт като средство за придобиване на власт. Радва се на безброй любовници и афери и вероятно е единственият човек, успял да "мери" Ив Сен Лоран и Карл Лагерфелд с еднакъв аршин, карайки втория да ревнува безумно и от Пиер Берже, но за това се носят само градски легенди.

Неограниченият, безсрамен балон на дьо Баше, обаче, се пука по съвсем предвидим начин - през 1984-та той пада жертва на бича на своята фриволна осемдесеттарска ера - СПИН.

"Партито все някога трябваше да свърши" - в края на живота си Жак се откъсва от всичко, неспособен да понесе физическия си упадък. Само един човек не го изоставя НИКОГА - Карл Лагерфелд, който не си тръгва, но и не се възстановява след смъртта на любимия, който се сбогува със света на 38-годишна възраст.

Вечната си любов към французина Кайзера сантиментално запечатва между стените на къща в Хамбург, която нарича Villa Jako, както и в уханието на парфюм, носещ името Jako, на пазара от 1998-ма насам.

Към днешна дата можем да допуснем, без емпирични доказателства, разбира се, че двамата са заедно. Пак. 

More Love