Следва

Behind the mask: Мъката на едно Gucci

Make БГ мода Again: Нева Балникова

Lord of the rings...

All fashion преди 5 години

Нева е име, което й отива. View Sofia следи какво излиза от главата и изпод ръцете й отпреди поне 10 години.



Имахме радостта /и печалбата/, защото Нева е печеливш играч на полето на фешън бизнеса у нас, за което й се радваме, не й завиждаме, да продаваме бижутата й с най-искрено удоволствие, посредничейки между автора и публиката с он-лайн платформата ни за търговия с родна българска мода, която, сигурни сме, помните добре - ViewSofiaShop



Иначе, Нева Балникова се занимава с изработването на бижута от 15-годишна, но после го врътва така, че завършва анимация.  Неподражаема е, като енергия, излъчване и външен вид, помниш я неволно, дълго, без да е ясно защо. Определено носи усета за безупречен  вкус, и наистина е Царицата на аксесоарите в България.   

С днешна дата, Нева е горд собственик на малък и идиотски смешен Фокстериер и създател на на едно ново и доста приятно креативното пространство в София - OPENING SOON  на ул. Кърниградска 1. 



Срещаме я именно там - в елегантното, пипнато с внимание и изящен усет място - Opening Soon, чието официално откриване предстои до дни. Нева наема пространството преди Коледа, момент, който съвпада със заминаването й за Лондон, където организира и участва в pop-up изложба със своя приятелка. 



Какво се случва с новото място, на което са събрани висококачествени БГ мода и дизайн, и със самата Нева, четем в редовете надолу, благодарение на нашия HUAWEI, с който снимаме красотата и записваме думите. Благодарим им за подкрепата, имат вкус. 

V.S.:  Здравей, Нева, как мина изложбата?
Нева:
Mного добре, в Ислингтън - централен Лондон, много приятна част.  Живеят основно архитекти и хора, интересуващи се от изкуство. За съжаление, не успяхме много добре да го организираме цялото нещо, но беше приятно, много българи дойдоха да ни подкрепят, което беше страхотно. Аз лично се радвам, защото успях да посетя ателието на Марина Драгомирова и на още няколко любими за мен творци.

V.S.: Какво си донесе от Лондон като впечатления и натрупвания, за първи път отиваш? 
Н.:
За първи посещавам Лондон, не го познавах, даже успях да се загубя среднощно. Въздейства ми много спокойно, въпреки че е супер интензивен град. Самата монохромност, същевременно цветовете, констрастите, сградите, асфалта - всичко, вплетено в една изчистена гама, отразяващо и преплитащо се с това косо - така наречено фотографско слънце, много ми хареса. Супер е!



V.S.: Идеята "Opening soon" - как, защо и какво?
Н.:
Реших, че фотографията и други произведения на изкуството, които харесвам по някакъв начин, допълват бижутата. Създават естетика/усещане за дом, кореспондират си интересно и водят вътрешен разговор. Получава се страхотно преплитане между обекти. В пространството може да видите моята лична селекция.

V.S.: Останалите автори тук?
Н.:
Мишо Новаков. Любимец. С него даже направихме колаборация  - соц. маса от 80-те, върху която изпринтихме негова фотография. 



 Но, първото нещо, което получих и включих, беше на Лубри, ето тази фотография на "Лъвче".



Тези декорации с лъвове винаги са ми били много забавни. Лъвчето е силен символ и лев, все пак. В случая я използвам като интересна подложка, върху която слагам бижута. Правя "сандвич".



Друг автор е Мая Венкова, тя живее в Испания, много готин фотограф. Това го е снимала в някой от националните паркове на Австралия, казва се "Черен опосум".

Както и Робърт Кройцингер. На снимката може да видите седлата на брат му, който се занимава с езда и коне, и който се влюби силно в моите ключодържатели, инсипирани от ездата и конете - ясно защо се появи това влюбване





Също така може да видите неща на Пастетцко, неговите творби са прекрасни. 

"Интересно ми е да се колаборираме с тези артисти, да измисляме нещо ново, съвместно с уменията на всеки и да видим какво може да се роди, подобно на съвместната ни работа с Мишо."

Като това огледало, например, което направихме с Punkt и се получи супер. Това е едно старо огледало, към което добавих този колан, и цялото получи интересно, индустриално усещане.

V.S.: А относно твоите лични произведения, какво напоследък се случва в ателието ти? 
Н:
Последно се инспирирам от боровите клонки. Намерих един много красив и нетипичен боров стрък, който стоя пред мен доста дълго време докато го превъплатя в основния структурен елемент на линия пръстени. Получиха се много нежно и същевременно екстравагантно. Използвам в голяма част от последните си бижута и плетката, характерна от самото начало за мен. Доста хора правят асоциация със змия, която по принцип носи хубав смисъл.



V.S.: Какви материали използваш основно?
Н.:
Сребо в комбинация с различна позлата.

V.S.: Какво представява този провокиращ аксесоар?
Н.:
 "Мадоната с ходещите опашки", брошка е. Всъщност е изземка, беше свещник в мед, направен от меден восък и в един момент той се разруши. Направих елемента галванизиран в мед и в един момент от типа "ох, какво му трябва сега", просто дойдоха тези опашки. Получи се сякаш носи чарлстон. Стана ми много смешно.

V.S.: Къде твориш?
Н.:
 В ателието ми, което е вкъщи.

V.S.: Мнозина те разпознават по отличната работа с камъни, откъде стартира серията бижутата-на-Нева-с-камъчета?  
Н
.: Започна от една отливка на пирит. Харесах го много и съответно му направих отливка. След това всичко потръгна от колието на следващата снимка, с отворен край и тежести в двата края.



Оттук дойде и формата на самия елемент, след това започнах да го разигравам като обков за другите камъни, така че да седи по-хомогенно към самия суров камък с неправилна форма.



Магнити - бижута за хладилник. Малко анти магнити по-скоро, защото естетиката за магнити върху хладилниците като цяло не я разбирам. Реших да направя "метални скали" и по малко по-симпатичен начин да залепя бележка върху хладилника.

V.S.: Последното нещо, което си купи от твой колега - български автор?
Н.:
Много харесвам  новия магазин - Twisted манекен срещу By the way. В него има много интересни, независими български брандове: Сашо Гергинов, Царевица, Lame god и други.

V.S.: Откъде ти е шапката?
Н.:
Супер подадение е. Винтидж. От тосканска овца, примерно (смее се). Формата е рядка. С Дени от Rub, която прави страхотни лампи, се смяхме много, защото тя имаше подобна лампа.



V.S.: Какво най-много обичаш и се хващаш, че си купуваш непрекъснато?
Н.:
Чанти, и то малки!  Това ми е страст.  И аксесоари, разбирa се. Но имам проблем с диагоналките, според мен осакатяват структурта на хората.

V.S.: Има ли нещо друго, което въобще "не е твоето" от тенденциите в момента?
Н.:
Големите маратонки! Не мога да ги възприема.



V.S.: А това, което истински ти харесва?
Н.:
Харесват ми големите елементи като халките, които се поставят на циповете, тип "гривна".



V.S.: Любим дизайнер?
Н.:
Nicole McLaughlin.

V.S: Да не пропуснем клюкарско-момичешкия въпрос - какво си купи от Лондон?
Н.:
О, любимото списание - VICTORY, спортно списание, което ми носи такава естетическа наслада. Намерих го случайно преди време в Берлин и оттогава съм тотален фен. Има страхотна фотография, насочена към различни регионални спортове - състезания с кучета и т.н. , документират се много красиво. Може би и аз, като горд велосипедист от известно време, се впечатлявам допълнително.






(Велосипедната седалка е оплетена с кожа, още едно творческо хрумване на Нева)

V.S.: Последният филм, който гледа?
Н.: 
Smuggling Hendrix.

V.S.: Вдъхновението ти?
Н.:
Вдъхновението идва с действие, откривателство, малките детайли, които откриваш всеки ден и ти дават нов разказ за нещо, което не си знаел досега.

V.S.: А сега накъде?
Н.:
Сега точно отивам на лекция за Византийския кръст в Археологическия музей с гост лектор от Виена.

V.S.: Поздрави ни с любимо парче за Чао, засега! 
Н.:
С ето това ви поздравявам.  Музика от последния петък с настроение.

 


Настроението в разговора с Нева Балникова, един отличен и отличителен български дизайнер, който много харесваме, уловихме с Huawei Mate 20 pro, който, знаете, е телефонът, с който вършим работата си. 

Благодарим на Huawei  за подкрепата на поредицата ни: Make БГ мода Again!  









More All fashion

Модата на бъдещето с Beckmans School of Design, илюстрирано от Типан Норден

All fashion преди 26 минути

В галерията Liljevalchs в Стокхолм 13 от студентите по мода на Beckmans School of Design представят фантазьорски концепции за модата на бъдещето – оживени чрез живописта на шведския художник Типан Норден.

Аксесоарен флирт: тези 9 модела

All fashion преди 1 ден

И нека сезонът на слънчевите очила, освен да започне, да приеме точно определени форми и окраски: сърца, цветя, животински щампи. Най-добрите модели на Лято 24 следват, като гарантираме, че ще издигнат на друго ниво всяка визия, дори и най-семплата.