Следва

В кадър – режисьорите Малгожата Шумовска и Агнешка Смочинска на 23-тия София Филм Фест

"Събота сутрин, -2 °С, усещат се като -7 °С" или биташките реликви, които Кирил Станоев превръща в изкуство

„Фотографиите му са „демократични”. В тях няма йерархия, символи на лукса, социално деление. Този маниер на изолиране и споделяне на красивото, в който рисуват холандските художници от 17 век, е фокусиран върху естетическата специфика на средата и открива красота навсякъде." Мариета Ценова

Events преди 5 години

Подобно на самите нас, и фотографът Кирил Станоев намира софийския Битак за неизчерпаем източник на реквизити и вдъхновение. Познавайки удоволствието от ранното ставане, систематизираното обикаляне из "алеите" в Малашевци и детинската радост, прокрадваща се всеки път, когато погледът попадне върху някое истинско съкровище в океана от нежелани от никого вещи, можем да си представим какво коства подбирането на подобна гама предмети и сякаш оценяваме още повече работата на Станоев. От дистанцията на времето той миксира стилове, материали и предмети, сменя контекста им и ги поставя в композиции, повлияни от ренесансовия портрет. Иронията му обаче подменя класическите послания на портрета, като използва символи на дизайна на XX век и цветовете на американския поп-арт, "документира" времето ни с абсурдно "чисти" визии, присъщи на плаката, изолира предмети на кича в минималистичен декор и сублимира ексцентричността на визията до послания на притчи.

Авторът осмива потенциалните си зрители и целенасоченото усилие, с което се опитват на всяка цена да разберат "какво е искал да каже авторът"; подава обмислени шеги, насочени към стереотипите и уседналостта на вкуса, към всички, имащи себе си за изтънчени изкуствоведи и за просветлени в идеите на великите автори. Забавните и абсурдни кадри с необичаен реквизит, заснети и стилизирани от Кирил Станоев и подбрани от Мариета Ценова, ще бъдат изложени в зала 7 на Музея на хумора и сатирата, Габрово от 21 февруари до 30 април 2019-та под формата на първата самостоятелна изложба на Станоев, озаглавена "Събота сутрин, -2 °С, усещат се като -7 °С".

Кураторката, Мариета Цанова, описва автора, фотографиите, музата и изложбата като цяло, така:

„Фотографиите му са „демократични”. В тях няма йерархия, символи на лукса, социално деление. Този маниер на изолиране и споделяне на красивото, в който рисуват холандските художници от 17 век, е фокусиран върху естетическата специфика на средата и открива красота навсякъде. Някои от портретите на Кирил Станоев са шокиращи в избора на детайли, но и това е овладяно, защото те са изолирани от първоизточника си и са превърнати в метафори, в нови символи на епохата ни. В емблеми на манталитета да фамилиарничим с всичко, без да го познаваме, поназнайвайки спорадични факти. Станоев не го прави назидателно, а просто ни позволява да видим света през неговите очи, и ни интригува с откритията си.”


Кирил Станоев е самоук фотограф. Снима портрети - както свои художествени проекти, така и сесии за водещи модни и лайфстайл списания. Роден е през 1983. Живее в София.
Мариета Ценова работи като арт директор на свободна практика, дизайнер и фотограф. Била е креативен директор, моден редактор и стилист на сп. „Егоист" и куратор на Международното биенале на графиката, Варна. Има над 15 самостоятелни фотографски изложби в България, Великобритания, Германия и Италия.

More from View Sofia

24 SELF MADE: "Наполовина" на YANA, Гена и Григовор

All About Life преди 11 месеца

24 SELF MADE е поредица за любимите ни артисти. Заедно четем, още от миналия септември, докогато не ни свърши хубавото вино/кафе, за интересни и извънредно симпатични хора от града, които каним да се раходят по страниците ни, споделяйки искрено, честно, смешно, меланхолично, радостно или каквото е в момента настроението им, с техните думи, снимки, видеа, идеи, с тяхното изкуство и по техния начин, как изглежда, мисли и чувства един софиянец, Пролет 2023 edition. Here is part 6!  

More Events

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 1 седмица

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?