"Събота сутрин, -2 °С, усещат се като -7 °С" или биташките реликви, които Кирил Станоев превръща в изкуство

„Фотографиите му са „демократични”. В тях няма йерархия, символи на лукса, социално деление. Този маниер на изолиране и споделяне на красивото, в който рисуват холандските художници от 17 век, е фокусиран върху естетическата специфика на средата и открива красота навсякъде." Мариета Ценова

Подобно на самите нас, и фотографът Кирил Станоев намира софийския Битак за неизчерпаем източник на реквизити и вдъхновение. Познавайки удоволствието от ранното ставане, систематизираното обикаляне из "алеите" в Малашевци и детинската радост, прокрадваща се всеки път, когато погледът попадне върху някое истинско съкровище в океана от нежелани от никого вещи, можем да си представим какво коства подбирането на подобна гама предмети и сякаш оценяваме още повече работата на Станоев. От дистанцията на времето той миксира стилове, материали и предмети, сменя контекста им и ги поставя в композиции, повлияни от ренесансовия портрет. Иронията му обаче подменя класическите послания на портрета, като използва символи на дизайна на XX век и цветовете на американския поп-арт, "документира" времето ни с абсурдно "чисти" визии, присъщи на плаката, изолира предмети на кича в минималистичен декор и сублимира ексцентричността на визията до послания на притчи.

Авторът осмива потенциалните си зрители и целенасоченото усилие, с което се опитват на всяка цена да разберат "какво е искал да каже авторът"; подава обмислени шеги, насочени към стереотипите и уседналостта на вкуса, към всички, имащи себе си за изтънчени изкуствоведи и за просветлени в идеите на великите автори. Забавните и абсурдни кадри с необичаен реквизит, заснети и стилизирани от Кирил Станоев и подбрани от Мариета Ценова, ще бъдат изложени в зала 7 на Музея на хумора и сатирата, Габрово от 21 февруари до 30 април 2019-та под формата на първата самостоятелна изложба на Станоев, озаглавена "Събота сутрин, -2 °С, усещат се като -7 °С".

Кураторката, Мариета Цанова, описва автора, фотографиите, музата и изложбата като цяло, така:

„Фотографиите му са „демократични”. В тях няма йерархия, символи на лукса, социално деление. Този маниер на изолиране и споделяне на красивото, в който рисуват холандските художници от 17 век, е фокусиран върху естетическата специфика на средата и открива красота навсякъде. Някои от портретите на Кирил Станоев са шокиращи в избора на детайли, но и това е овладяно, защото те са изолирани от първоизточника си и са превърнати в метафори, в нови символи на епохата ни. В емблеми на манталитета да фамилиарничим с всичко, без да го познаваме, поназнайвайки спорадични факти. Станоев не го прави назидателно, а просто ни позволява да видим света през неговите очи, и ни интригува с откритията си.”


Кирил Станоев е самоук фотограф. Снима портрети - както свои художествени проекти, така и сесии за водещи модни и лайфстайл списания. Роден е през 1983. Живее в София.
Мариета Ценова работи като арт директор на свободна практика, дизайнер и фотограф. Била е креативен директор, моден редактор и стилист на сп. „Егоист" и куратор на Международното биенале на графиката, Варна. Има над 15 самостоятелни фотографски изложби в България, Великобритания, Германия и Италия.

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.