Следва

Сръбският премиер Ана Бърнабич и партньорката й станаха родители

Физическият и емоционалният глад нямат нищо общо. Как да ги различим

Не, няма да говорим за консумиране на определена храна или вечеря преди нарoчен час...

Health преди 5 години

Този път бягаме далеч от тайната на усъвършенстването на времето за вечеря, от здравословната храна, от полезните алтернативни за борба с желанието за сладко.Този път ще си говорим за навиците на слабите хора, провокирани от интересното четиво на Луис Наваро, експерт по емоционална интелигентност - "Четирите навика на слабите хора".

И, въпреки че не искаме да ви отклоняваме от другите добри практики за правилно хранене, искаме да се съсредоточим върху един определен навик, който придобива сериозна доза популярност.

Говорим за разграничаването на физическия глад от емоционалния глад, и храненето само когато сме физически, истински гладни.

„Физическият глад е чувство на празнота в стомаха, което ни предупреждава, че имаме нужда от енергия. Този вид глад може да бъде задоволен от всякакъв вид храна, а ние съответно можем да спрем да ядем, когато стомахът е достатъчно пълен. Емоционалния глад, обаче, не показва физически симптоми, Това, което наистина чувстваме, е емоция (скука, стрес, гняв), която несъзнателно ни тласка да се храним, за да се забавляваме, да се отпуснем или просто да изключим. Всъщност, нуждата, която ни тласка да ядем, е БЕЗПОКОЙСТВОТО”, обясняват експерти.

На теория всичко е чудесно, на практика - не съвсем. Различаването на физическия от емоционалния глад е симпатично трудна задача. Разковничето се крие в това всеки път, когато понечим към храна, да се запитаме: "Наистина ли съм гладен?".

Професионалистите обещават, че замислянето, дори и за малко, над този въпрос ще прекъсне навика да похапваме автоматично и несъзнателно: "По този начин вие осъзнавате какво се случва в стомаха ви и си давате време да осъзнаете дали сте гладни или не, което ви позволява да се свържете със собственото си тяло", описва в книгата си Наваро.

Задаването на ГОЛЕМИЯ въпрос преди ядене или пиене не само ограничава негативния навик за постоянно похапване, но също така е и начин да разберете дали сте физически гладни или всичко е на емоционална основа.

Друго важно нещо, което трябва да "изгоним" от съзнанието си, е убеждението, че причудливите звуци, които стомахът ни издава, не означават непременно: "Къркори ми коремът, сигурно съм гладен".

"Тези звуци са дело на стомашните сокове, които се появяват по време на хранене, а ние мислим, че са признак на физически глад. НЕ - те са само условен рефлекс на вашия организъм към вашата рутина," обясняват още експертите, настоявайки, че "коремът ни говори", защото е свикнал да яде по едно и също време.

Всъщност, ако се научим да се храним, когато сме физически гладни, а не когато сме под стрес или нервни, ще помогнем на тялото само да разграничава физическия от емоционалния глад и ще се справим с онези излишни 3 килца, които редовно ни тормозят!

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.