Следва

Михаела Филева проговори за Гришо

Истории от живота: сестрите Бувие или голямата омраза III

Стилни, красиви и често привлечени от един и същи мъж... така започва Първата част на тази история, Втората продължава с любовния триъгълник Лий-Онасис-Мария Калас...

Celebrities преди 5 години

...а е ето я Третата и последна:

ШОУТО НА ТРУМАН
През 64-та Джаки купува апартамент на Пето Авено 1040 над музея Метрополитън. Робърт Кенеди убеждава Стас да купи жилище за Каролин и децата на Пето Авеню 969 с изглед към Сентрал парк, така че да бъде по-близо до Джаки и децата да прекарват повече време с братовчедите си. Лий отново се обръща към Монджардино, за да приведе мезонета във вид, който и до днес се смята за едно от най-забелжителните творения на интериорния дизайн в Ню Йорк. Избира драматично черешовочервено кадифе и страхотна колекция от произведения на изкуството, за да облагороди пространството, най-забележителното от които е маслената картина на Френсис Бейкън Figure Turning от 1962-ра, която Стас поръчва, докато погасява дълговете на ирландския художник. Лий започва да пише статии с модна и културна тематика и става близка с Труман Капоти, дяволитият и язвителен писател, който забелязва "първокласния интелект" на по-малката сестра Бувие, както и неподправената й женственост. "Не мога да се сетя за по-женствена фигура от на Лий Радзвил - дори и тази на Одри Хепбърн."

"Труман се влюби в мен", припомня си Радзивил пред Сам Кашнер. "Мислеше, че няма нещо, което не мога да направя, и че трябва да започна да играя. Мислеше, че ще съм перфектна Трейси Лорд, героинята на Филип Бари от The Philadelphia Story; роля на Катрин Хепбърн. Увещаваше ме, че ще направи всичко много стилно и бе убеден, че мога да се справя!" Стас е "върл противник на идеята" за излизането на Каролин на сцена. "Имаш всичко, имаш перфектен живот. Защо ти е да излизаш там и да бъдеш критикувана?", пита Станислав. Защо ли? Защото може би винаги е искала именно това - сцена, на която да е най-ярката звезда. Труман се вманиачава по идеята, а и с липсата на особена съпротива от страна на Каролин, планът се осъществява. Пиесата е поставена, отзивите не са ласкави, но най-драматичният елемент от цялата история е, че Жаклин не се появява на представлението на сестра си, макар и да знае от каква важност е то за Лий.

Радзивил планува да се появи и в телевизионна продукцияь отново по адаптация на Труман, който е на върха на кариерата, славата и влиянието си. Продукцията отново е успешна и безмилостно критикувана. Каква комбинация само. Връщайки се назад, човек може само да се чуди защо Труман окуражава Каролин да скача толкова неподготвена в две поредни главни роли. Ралф Ручи казва: "Мисля, че беше влюбен в нея. Безпощадно влюбен. И защото не можеше психологически да понесе чувствата си, изпитваше нужда да я нарани. Толкова извратено и неуместно."

Предлагат й още роли във филми и пиеси, но търпението на Стас се изчерпва. "Няма да ти позволя да видиш децата!", заплашил я полякът. Това е краят на мечтата. Когато Глория Стейнмън я пита дали се впуска в актьорската кариера, за да стане по-известна от сестра си, Каролин отговаря: "Виж, правя го, за да бъда себе си. Отделната личност, която на моменти чувствам, че никога не ми е било позволено да бъда... Ако някой иска слава, мисля, че има доста по-лесни начини за постигането й."

В общ план следва убийството на Робърт 'Боби' Кенеди, което предизвиква редица заглавия от сорта на "В Америка убиват всички Кенеди", плашещи Джаки неимоверно за сигурността на децата й. Четири месеца по-късно, на 20-ти октомври 1968-ма, Жаклин се омъжва за Аристотел Онасис. Според Ручи, Лий не е известена за "радостните" новини. "Онасис ми каза", спомня си Лий. "Умоляваше ме да отида на сватбата." Когато научава, Каролин е съсипана, обажда се на Капоти и изревава "Как можа (тя) да ми го причини?" Въпреки че слага маската си и отиграва ситуацията сякаш не я разрушава вътрешно, годежът на Джаки и Онасис изгаря един от последните мостове на тяхната близост, след което връзката им никога не се възстановява напълно.

Въпреки че американците се чудят как Първата дама решава да загърби наследството и историята си, омъжвайки се за един от най-богатите мъже в света - нисък, неугледен, с репутация на "вулгарен пират", въпросът на запознатите с невероятния интелект и дълбоки познания на Аристотел е по-скоро "Какво въобше вижда той у нея?" Отговорът може да бъде само един - оптималният трофей. По-известна и от Лий, и от Калас, в нужда от защитата му, превърната в същинска благородничка, заради трагичната си история. Онасис може да има всяка и просто иска да го докаже на себе си за пореден път.

Жаклин и децата й може да са добре защитени в слънчевия рай на частния остров на Онасис, но истината е, че двамата нямат почти нищо общо помежду си. Тя не желае да ходи на местата, на които ходи той, навиците му не допадат на манхатънската принцеса... и скоро омръзва на мистър О. Месец след сватбата, Аристотел се завръща при предишната си любовница Калас, която, оскърбена от замяната с Лий, а после и с Джаки, изхвърля драматично и без никакви угризения голия магнат от хотелската си стая, която той отказва да напусне. Сърце женско не трае и малко след това Мария отново го приема в обятията си, изказвайки се неколкократно и не особено щадящо по адрес на Джаки О.

На фона на всичко това, Каролин се опитва за пореден път да изгради живота си наново. Запознава се с Питър Биърд, обаятелен фотограф, биограф, приключенец и природозащитник. Отново близък приятел и на Джаки, и на Стас, все още законен неин съпруг, Биърд често бива оприличаван на Джон Кенеди с момчешкия си чар и притегателност за жените. Аферата приключва брака на Каролин и Станислав. Джаки е влюбена в Питър, колкото и самата Лий. Авангардният режисьор Джонас Мекас казва за сестрите, че продължават да навестяват любовните си животи "като две дървета, чиито клони продължават да се оплитат, докато сенките им стават все по-неразличими."

Разводът на Каролин със Стас е финализиран през 1974-та, а този на Жаклин и Онасис е насрочен за идната година, но Аристотел умира на 15-ти март в Париж, преди всичко да бъде поделено и по-късно Кристина, дъщерята на Онасис "урежда сметките" с Джаки О.

Романсът на Каролин и Питър Биърд намира своя край след поредица изневери и връзки на Лий, две от които с адвоката Питър Туфо и архитекта Ричард Майер, съвсем в края на 70-те. Радзивил е на път да се омъжи за трети път за Нютън Коуп, успешен санфранциски хотелиер, но малко преди сватбата Коуп разтрогва годежа. Причината е не друга, а самата Джаки. По-голямата от сестрите пак опитва нечисти сметки и то зад гърба на сестра си, от което Нютън остава безкрайно огорчен. "Не мисля, че на Лий би й хрумнало нещо подобно. Никога не е била толкова алчна, колкото сестра си. Да, Каролин искаше някой да се грижи за нея, но не би заговорничила по този грозен начин. Не купувам крава или знаменитост, както направи Онасис! Аз съм влюбен в тази жена!" Преди да прекъсне комуникацията си с Каролин, Нютън й отправя директен въпрос, чийто отговор остава отворен за свободни интерпретации, въпреки че възможността те да се различават, е направо нищожна. "Защо, по дяволите, се страхуваш толкова от тази твоя сестра? Да си на метри разстояние е просто нездравословно за теб. Но никога не успя да избягаш от тази токсична връзка..."

През 93-та синът на Лий, Антъни, се сгодява за своя колежка, която среща на снимачната площадка на продукция на ABC News в Ню Йорк. Карол и Антъни често гостуват на майка му за дълги неделни брънчове в къщата й в Хемптънс. "Лий", казва Карол, "беше грациозна дори към бившите си любовници. Имаше това женско качество, което е трудно да разбереш, камо ли да опишеш. Мъжете просто падаха в краката й. Има едно особено чувство на елегантна нехайност, която не мисля, че някога съм срещала преди или ще срещна отново."

Антъни умира от рак, с който е диагностициран още през 90-та година, но който за жалост не успява да пребори. Карол е неотлъчно до него в последните му дни, а семейството е изключително близко с братовчеда на Антъни, Джон Кенеди младши и съпругата му Каролин Басет-Кенеди, които срещат края на живота си отново изключително рано в автомобилна катастрофа.

КРАЯТ НА ЕДНА ЕРА
Жаклин се успокоява, когато Лий се омъжва за режисьора Хърбърт Рос през 88-ма. Въпреки че бекграундите им не биха могли да бъдат по-различни, а и мнозина са убедени, че Рос е бисексуален, по всичко личи, че Лий е намерила спокойствие и любов. Шест години по-късно Джаки е диагностицирана с лимфома, вид рак, и си отива за няколко месеца. С тълпи, палещи свещи пред сградата, в която живее, Жаклин Кенеди умира на 19-ти май същата 1994-та година - рождената дата на Блек Джек Бувие. Преди да настъпи краят, Джаки О. събира децата си и ги съветва да "продадат всичко. Ще изкарате добри пари." Така и става, на аукциона в Сотбис през 96-та печалбата възлиза на приблизително тридесет и четири милиона долара.

Още щом научава за болестта на сестра си, Лий застава неотлъчно до Джаки. Озадачаващо, но факт, според последните промени в завещанието, Жаклин не оставя абсолютно нищо на по-малката си сестра. Дори и нещо съвсем сантиментално, въпреки че изглежда е уважила семейството, приятелите и работниците си, помагайки на всички, освен на кръвната си сестра с основание "защото вече направих толкова много за нея през живота си." Не може да се отрече, че бившата госпожа Кенеди оставя по петстотин хиляди долара на двамата си племенници, но все пак е странно как не завещава на Каролин дори листче хартия с послание, писмо, нещо.

През 2001-ва става факт и третият развод на Лий.

В последното си интервю (това, на което се опираме през целия разказ, пред Сам Кашнер/Vanity Fair през 2016-та) Каролин е на 83. Говори за любимия си Париж. Как се е променил: "Има Макдоналдс в Лувъра... това нормално ли е??" Разказва за най-близките си дългогодишни приятели - Каролина Ерера и съпруга й, Рейналдо, редактор в Vanity Fair, Питър Биърд и съпругата му, Нейма, Марк Джейкъбс, интериорния дизайнер Ники Хаслам, София Копола и най-близкия от всички, Хамилтън Саут, непознат за широката публика.

Кашнер я посещава през април и описва душевното й състояние като философско. Лий й споделя, че вече не ходи на кино, а е обожавала големия екран, защото има чувството, че на съвременните филми им липсва романтика и мистерия. Намира балета и театъра за "омерзителна работа - преравят чантата ти, търсейки бомби. Това нормално ли е?" Нещото, което е запазила за свое удоволствие, са посещенията до Мантуа, Италия, за да "се сбогувам с любимия си Рубенс. Иска ми се да отида и това лято. Да кажа Сбогом! Но ще е толкова претъпкано, а аз обичам да ходя с някого, който знае повече за изкуството. Ах, само ако можеше това да е Бернард Беренсън!"

"Близо е краят", казва Каролин в края на разговора. "По-близо, отколкото е животът. Мисля, че знаеш какво означава това."

Каролин 'Лий' Бувие Канфийлд Радзивил Рос успява да оцелее през всички нещастия, падения, нападки и неуспехи. Успява да издържи. Може би това и най-големият подарък от всички: да оцелееш, и то с грация и кураж. Каролин 'Лий' Радзивил си отиде на 15-ти февруари 2019-та на преклонната 85-годишна възраст, преборила и надвила всичко в живота, за да стигне дотук.

More Celebrities

Внезапно слабичката Кейти Пери и пак ли за онова лекарство става въпрос

Celebrities преди 1 ден

Кейти Пери и силно вталената й фигура, демонстрирана в прозрачна мрежеста рокля на музикалните награди iHeartRadio 2024 възбудиха добре познатия ни шум около "обичайния заподозрян" - Оземпик. 

Pre-Fall 2024 на Dior и всички звездни гости на Мария Грация Кюри

Celebrities преди 1 ден

На 15 април в Ню Йорк беше показана предесенната колекция на френската модна къща Dior. Творческият директор Мария Грация Кюри събра на първия ред куп на шоуто в Бруклинския музей куп звездни посланици на марката.