Следва

Deborah De Luca и Matador гостуват на YALTA CLUB на 8 март

Четиво в четвъртък: "Останалото е мълчание"

Един от най-горещо очакваните трилъри на 2019 година в световен мащаб...

Books преди 5 години

Алисия Беренсън е открита до простреляното тяло на съпруга си. Всички улики сочат, че го е застреляла. А тя потъва в мълчание. Отказва да говори дори когато я признават за виновна и я осъждат. Алисия никога повече не проговаря.

Но не винаги мълчанието е пречка да разкриеш истината. Криминалният психотерапевт Тео Фейбър е убеден, че може да въздейства на Алисия и от години очаква това, което наистина се е случило през онази нощ, да излезе наяве. Воден от собствените си подбуди, той се впуска в търсене на истината, която заплашва да го погълне.

Сред мълчанието на Алисия изникват мотивите за едно опустошаващо престъпление, в което жертви са не само мъртвите...

„Онзи, който има очи да види и уши да чуе, ще се убеди, че няма смъртен, който да умее да пази тайна. Ако устните му мълчат, той бъбри с пръстите си. Предателството се
излъчва от всяка негова пора.“
Зигмунд Фройд, „Дора“


Алисия Беренсън беше на трийсет и три години, когато уби съпруга си.
Бяха женени от седем години, и двамата – хора на изкуството. Алисия – художничка, а
Гейбриъл – известен моден фотограф със собствен стил, снимаше полуживи от глад
полуголи жени под странен ъгъл.

След смъртта му цените на фотографиите станаха астрономически. Честно казано,
намирам творбите му за доста повърхностни и незначителни. Липсва им дълбочината и
интуитивността на най-добрите творби на Алисия. Не разбирам достатъчно от изкуство
обаче, за да кажа дали Алисия Беренсън ще издържи на проверката на времето като
художник. Талантът ѝ винаги ще е засенчван от лошата ѝ слава, затова е трудно да бъда
обективен. Пък може и да ме обвините, че съм пристрастен. Всичко, което мога да предложа, е моето мнение, колкото и да струва.

За мен Алисия е гениална. Освен техническите ѝ умения, картините ѝ имат
свръхестествената способност да привличат вниманието – направо сграбчват за гърлото и те стискат като в менгеме.

Гейбриъл Беренсън бе убит преди шест години. Тогава той беше на четирийсет и четири.
Бе убит на двайсет и пети август. Може би си спомняте необичайно горещото лято, с едни от най-високите температури, регистрирани някога. Денят, в който Гейбриъл умря, бе найгорещият за годината.

В последния ден от живота си Гейбриъл станал рано. В пет и петнайсет сутринта го взела кола от къщата, където живееше с Алисия, в северозападен Лондон, на границата с Хампстед Хийт, и го закарала на фотосесия в Шордич. През целия ден Гейбриъл снимал манекенки на един покрив за списание „Вог“.

За движението на Алисия в същия ден не се знае много. Предстояла ѝ изложба и
закъснявала с работата си. По всяка вероятност е прекарала деня, рисувайки в лятната къща в дъното на градината, наскоро преустроена в ателие. Гейбриъл снимал до късно и го
докарали у дома чак в единайсет вечерта. Половин час по-късно съседката им Барби Хелман
чула няколко изстрела. Барби се обадила на полицията и в единайсет и трийсет и пет от
участъка в Хавърсток Хил била изпратена патрулна кола. Колата пристигнала в дома на
семейство Беренсън за по-малко от три минути.

Външната врата била отворена, къщата тънела в непрогледен мрак. Нито един
електрически ключ не работел. Полицаите тръгнали по коридора, влезли в дневната с
фенерчета и осветили стаята. Алисия стояла до камината. Бялата ѝ рокля проблясвала призрачно на лъчите от фенерчетата. Изглежда, не забелязвала присъствието на полицаите. Неподвижна и замръзнала, приличала на статуя, изваяна от лед...

"Останалото е мълчание", Алекс Майкълидис, част Първа


Алекс Майкълидис е роден през 1977 г. Живее в Англия. Той е филмов сценарист, магистър по английска литература от Университета в Кеймбридж.  В кино продукции по негов сценарий участват холивудски звезди като Ума Търман, Розамунд Пайк и Тим Рот.

"Останалото е мълчание" – един от най-горещо очакваните трилъри на 2019 година в световен мащаб – е дебютният роман на Алекс Майкълидис.

"Докато с Ума Търман снимахме филма The Con Is On, тя ме научи на много неща за писането. Каза ми, че всяка една сцена трябва да притежава свой иконичен образ. Не може просто да пресъздава двама души, които си говорят. Тези нейни думи звучаха в главата ми през цялото време, докато пишех "Останалото е мълчание". Всъщност точно тогава героинята ми Алисия Беренсън стана художничка – идеята беше на Ума", споделя Майкълидис.

Книгата излиза на български език от "ЕРА" броени дни, след като бе издадена в Англия и САЩ, където още в премиерната й седмица окупира челните места в класациите, включително The New York Times Best Sellers.

Правата за разпространение на "Останалото е мълчание" са продадени на територията на 45 държави, което е своеобразен рекорд, а правата за екранизация на книгата са закупени от продуцентското студио на Брад Пит след оспорван търг с други големи филмови компании.

Алекс Майкълидис е страстен почитател на Агата Кристи и именно нейните романи са го вдъхновили да напише "Останалото е мълчание".

"Целта ми беше да напиша книга, която самият аз бих прочел. Иска ми се да го бях направил още преди десет години, защото не очаквах, че ще предизвика такъв огромен успех по целия свят. Това е наистина страхотно.  Обичам Агата Кристи и винаги тайничко съм си мечтал да създам роман, който да седи достойно на рафта в библиотеката редом до "Смърт край Нил" и "Пет малки прасенца", които са ми любими", казва още Майкълидис.

More Books