Следва

Alice Russell започва световното си турне от София на 24 октомври

Стриптийзът на Пеперудата в изложбата на Бистра Копанарова

Стриптийз! Това е думата , която може да се използва, ако искаме да обобщим изложбата на Бистра Копанарова...

Events преди 14 години

Стриптийз! Това е думата , която може да се използва, ако искаме да обобщим изложбата на Бистра Копанарова. Това не е просто поредното демонстриране на безвкусно живописно изкуство, а представяне на една нежна и женствена душа. Душа на творец, който не го е грижа да ли ще му се харесат платната и дали ще го оплюват и пльоснат в голямия кръг на хора, наричащи себе си с благозвучното име „артисти”.

Бистра направи „стриптийз” на своята душа, на усещането й за света. В нейните творби има много красота, чувствителност и уязвимост, обвити в един пашкул от женската й природа.

Реалистичният стил, в който Бистра твори е много близък до този на фотореализма, но в същото време толкова абстрактен, че ни води до най-отдалечените кътчета на душата й.



Изложбата е кръстена „Ефектът на пеперудата”. Да, защото това е една тематична изложба за самата Бистра. Изложба, която е границата на старото и новото начало. Границата на промяната в нея като артист.
Няма да правим поотделно разбор на всяко едно платно, причината е, че това не се обяснява с различни причудливи епитети, а се усеща. Изложбата протече обгърната в романтиката на смуут джаза, който звучеше, ароматното розе, есенните листа, красиво разпилени във фоайето на Модерния театър, ароматни свещи и много плодове...



За да е в унисон с изложбата си, Бистра Копанарова беше с рокля, щампована с нейна картина на съзвездието„КЕНТАВЪР” , по дизайн на Агнес Василева.

Не си виждал толкова лица от модния и актьорския бранш, дори и на ревю. Явно лицето на Бистра, което често се е появявало по телевизионни реклами, й е натрупало познавати от различни артистични сфери. Искра от Totally Erected, хора от креативния екип на Capasca, актрисата Касиел Ноа Ашер, която леко ни загатна за бельото си (на снимката горе) и т.н.

И да не забравяме, че това е едва втората нейна самостоятелна изложба. Затова заповядай в „Модерен театър”, където ще усетиш ефекта на пеперудата.

Модерен театър се намира на улица „Върбица-12”, изложбата е до 31 октомври.
 

More from View Sofia

“Необозримо за“ Необозримия Кольо К.

Events преди 5 години

„Кольо Карамфилов е средоточие на различни, понякога провокативни гледни точки, творчески концепции и нагласи. Той е един от малкото български автори с ярко изразен регионален и същевременно национален облик и значимост. Специфичното му място в художествените процеси от последните десетилетия у нас се определя от пресичането между съзнателно избраната автостилизация на артиста като „художник на собствения си живот“ и разполагането на творчеството като територия, която единствена е в състояние както да изрази, така и да запази индивидуалната чувствителност на твореца,“ казва проф. Галина Лардева, изкуствовед

More Events

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 1 седмица

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?