Следва

Пролетта е като ръка навярно

The beat goes on: Сълзите по Карл & последната

Oh, we can be heroes just for one day...

Runway преди 5 години

Никой не излезе за последния поклон, хората се задържаха дълго след края на шоуто, а гостите от първия ред като Каролин де Мегре, Наоми Кембъл и Клаудия Шифър бяха обляни в сълзи.

Всичко е там: миналото, настоящето, бъдещето. Колекцията, новата есенно-зимна и последната на Карл за Chanel, разкъсва сетивата до безобразие, кара те да настръхнеш, да притаиш дъх, да се усмихнеш. Своеобразният край на новото начало на една безпрецедентна модна кариера, каквато имаше Лагерфелд, единствен по рода си в модната индустрия, вдигна летвата ужасяващо високо.

Дизайните са изтънчени, с изящен тейлъринг и, разбира се, голяма част решени в туид десена, така иконичен за френската Къща. Шапката е на пиедестал, чантата е във формата на кабинка за лифт, а обувките носят типично зимен, много алпийски, привкус - все пак Гран Пале бе преврънат в алпийско село с всичките му снежни преспи и уютни дървени къщурки.


Шифонените и копринени блузи добавят лекота към тежките тъкани, решени в предимно тъмни десени, контрастиращи на снежното бяло, а плетивата придобват още по-голям разкош благодарение на изящни мотиви и ивци. Тежки пелерини, палацо панталони и гащеризони въвеждат края на ревюто, малко преди всичко окончателно да бъде "затворено" от ангелски бели дизайни, един от които разходен по котешката пътечка от Пенелопе Круз - музата от последната рекламна кампания.

 

Трудно е да си представим Chanel без Лагерфелд, който издъхна в средата на февруари на 86-та година от живота си, въпреки че бележките показват, че колекцията е проектирана от самия него и от Виржини Виар, наследницата на Кайзера. Днешното дефиле обаче, отпразнува по един особено специфичен начин живота, работата и таланта на един иконичен дизайнер, създавайки специален момент, който ще остави сериозен отпечатък в историята на модната индустрия.

Но самият Лагерфелд мразеше да живее в миналото и никога не се обръщаше назад, дори и към собствената си работа. Следвайки "начина му" преминаваме напред - към смелия нов свят на Chanel на Виар, защото в крайна сметка, "ритъмът продължава ...."


More Runway

Седмица на модата в Париж Есен/Зима 2024: простата гениалност на Miu Miu

Runway преди 2 седмици

Не знаем как, но Miuccia Prada не спира да ни учудва, впечатлява и вдъхновява с желанието си да разглоби всяка колекция и всеки тоалет, независимо дали в Prada или Miu Miu, на неговите зъбчета и компоненти.