Следва

Едно интервю с Attention Whore

SUCCESS & THE CITY: Вержиния Джевелекова

Жена, майка, важен професионалист. В нея няма суета, а пълна естественост, което вярваме, отваря врати в бизнеса...

All About Life преди 5 години

Едно от трудните неща на работата ни е срещата с бизнес хора. Ние собствено /сори за русизма/ се имаме за артисти, хора на думите, визията, модата и стила. И бизнесът ни изглежда леко далечен, имагинерен, сложен, да си го признаем. Говорим за големия бизнес, за този с многото обороти, с многото години зад гърба, с иновациите, с
погледа в бъдещето, с мелачката си.

Когато решаваме да направим едно много сериозно, но женско, задвижващо разни колелца в мотивационните ни системи интервю този март, и решаваме то да е с ръководителят на отдел "Връзки с обществеността" във Филип Морис България, очакваме среща от дисциплиниращ характер, леко стряскаща дори, обаче срещаме нежност, женственост, сила и много приятен индивидуализъм, за който и до днес се кълнем, че е една от най-важните съставки в сместа на успеха.



Съпруга на Илиян Джевелеков, режисьор на няколко много успешни български филма, майка на сладур, подивял по математика и информатика, Вержиния е в компанията над 23 години, изобщо не се слави с Желязна ръка, нищо, че има Желязна усмивка /просто те обезоръжава в миг, като ти я прати/, изградила е приятен бизнес стил, забързана, но не трескава, суетна, но не дразнещо.

Да си жена с подобен ореол в България е нещо прекрасно, ценим тази харизма, увлича ни този пример, покланяме се пред този начин на справяне, като го проговаряме. В първо лице, единствено, но и множествено число, защото Вержиния вярва в споделените усилия и екипността, в близостта в идеализма, в понятието "заедно" /неслучайно Филип Морис е за трета поредна година носител на титлата "Най-добър работодател"/, следва един НЕтежък, а УВЛИЧАЩ разговор за работата на едно успяло момиче:

V.S.: Вержиния, благодарим за готовността да поговорите с нас и читателите ни. Числото 20 звучи много задължаващо в професионален смисъл, разкажете ни за вашите?

В.Д.: Наистина вече 23 години работя в компанията, почти от зората на нейното създаване в България и съм горда от това. Започнах работа от най-ниското стъпало - на рецепция, като през годините преминах през различни роли и отдели. Пътят, който извървях в компанията, ме научи на много – да разбирам процесите в нашия бранш, да се запозная с много хора и да опозная себе си. Имала съм много удовлетворителни моменти, но и много трудни моменти, разбира се, но винаги съм усещала, че всичко, което правя е смислено и че допринасям за това компанията да бъде предпочитан партньор в корпоративния и публичния сектор.

Ако обаче ми бяха казали, че един ден водещата тютюнева компания ще преобърне изцяло успешния си бизнес и ще анонсираме замяната на цигарите с бездимните алтернативи като основна цел и мисия, може би нямаше да повярвам. Но това е факт и усещането да си част от тази мащабна трансформация в индустрията и в обществото, да работя за промяна на нагласите към бранша и за изграждане на разбирането за по-добър живот без тютюнев дим, е повече от мотивиращо.

Не само новата визия на компанията, но и личният ми опит със спиране на пушенето и преминаване към бездимната алтернатива на нашата компания, ме превърна в посланик на идеята, в която силно вярвам и съм щастлива, че чрез работата си мога да помогна на всички онези пушачи като мен, които не могат да спрат вредния навик, да направят по-добър избор за себе си и за хората около тях.

V.S.: Трансформацията на Филип Морис, а и вашата лична, изглеждат отстрани много сложна задача. Как  се справяте с промените в новата среда?
В.Д.:
Интересно е да наблюдаваш отвътре как се променя изцяло една толкова успешна и мащабна международна компания със 170-годишна история. Преобръщаме изцяло бизнес модела и трансформираме организационната структура, променяме методите на работа, отношенията и начина на вземане на решения по подобие на технологичните компании и „стартъпите“, имаме проекти за промяна на начина си на работа и мислене и на управление на хората в новата среда.
 
V.S.: В момента сте Мениджър връзки с обществеността. Как се възприемат посланията ви от обществото?
В.Д.:
Най-лесно се комуникират добрите каузи и големите идеи. Нека ясно да кажа, че най-добрият вариант е никой никога да не започва да употребява тютюн. А за тези, които са пушачи - да спрат пушенето и на употребата на тютюн, като цяло. Но, днес имаме технологии, иновативни подходи и научни доказателства, като новите революционни продукти без дим, които са по-добра алтернатива от доказано вредното удоволствие от употребата на традиционните цигари. Това ние комуникираме с онези пушачи, които не могат да се откажат и искат да продължат да ползват тютюн. Радваме се, също, че можем да комуникираме добрите резултати по света, че бездимните решения са вече в 44 страни по света и че над 6,6 милиона са пушачите са спрели цигарите и са избрали иновативното ни устройство за нагряване на тютюн.

V.S.: Ние, жените, как и колко можем да допринесем за Мисията Бъдеще без дим?
В.Д.:
Вярвам, че ролята на жените при всяка голяма промяна в обществото е особено важна, защото именно на женската ни природа е присъщо да сме адаптивни, интуитивни, да умеем да увличаме и да сме носители на идеята за нов и по-добър живот.

Филип Морис обръща сериозно внимание на женския потенциал в компанията. А аз самата работя в екип от няколко вдъхновяващи и енергични жени, които се присъединиха с нов начин на мислене към изпълнението на визията ни за свят без тютюнев дим. Екипът ме вдъхновява, кара ме да се променям и да вярвам, че мисията ни ще е успешна.

Към момента на глобално ниво 35% от ръководните длъжности във Филип Морис Интернешънъл са заети от жени като целта ни е до 2022 година този процент да се увеличи до 40. Признание за добрите ни практики за преодоляване на неравнопоставеността между половете е получения международен сертификат за равностойно заплащане от фондацията „EQUAL-SALARY”.За да окаже допълнителна подкрепа на жените, компанията предоставя редица предимства на майките, като гъвкаво работно време, програми за подкрепа на родители и други придобивки. Част от глобалните ни инициативи за постигане на баланс са подкрепата от Филип Морис Интернешънъл за Международната мрежа за двойна кариера , която подпомага семействата на служители, временно алокирани в чужбина, да реализират кариерата си, възможности за натрупване на опит на други пазари, обучения и личностни планове за кариерно развитие на жените на високи позиции.


В този ред на мисли, ТУК  Мариан Залцман, старши вицепрезидент „Глобални комуникации“ във Филип Морис, каза защо мисли, че промяната за жените на работното място е отдавна закъсняла.





V.S.: Понякога ни се вие свят от предизвикателствата пред модерната жена, особено на ръководна позиция – да умее да “жонглира“ между личния и професионалния живот, да управлява умело ситуациите в офиса, да развива хората в екипа си, да поддържа семейното щастие, да е в хармония със себе си и да изглежда добре… Една работеща рецепта от вас?
В.Д.:
Може би едно нещо все още не успявам да изпълня лично аз - да разграничавам напълно личния от професионалния живот. Семейството ми е най-скъпо и важно, но често ме подсещат да „забравя“ да ги менажирам, както правя в работата. А аз им „напомням“, че прекарвам повече време на работа, отколкото вкъщи. Но с времето се научих да изслушвам повече и вкъщи, и колегите си, да съм търпелива и подкрепяща, да отдавам нужната обич и грижа. Вярвам, че удовлетвореността от работата и разбирателството в семейството са взаимно свързани и само когато и двете неща вървят добре, има щастие. А двигател за добро състояние и в двете посоки се нарича промяна – промяна, която да създаваме отвътре.

V.S.: Най-чистото вдъхновение? Най-отличимото щастие?
В.Д.:
Наскоро участвах в дискусия по темата за щастието на служителите. Замислих се кога съм била най-щастлива и какво ми носи удовлетвореност на работа. И открих, че сега съм толкова щастлива, колкото бях и когато започнах в компанията на рецепция. Щастието е субективно и не зависи от позицията или възнаграждението. Това, което вярвам, че прави екипа ни щастлив е възможността за израстване и преминаване през различни роли, участие в динамични проекти, поемане на нови отговорности и рискове, възможност за инициатива и вземане на решения. Това, което е важно при нас е, че можеш да изразяваш свободно идеите си и да ги реализираш, като получиш подкрепа. Смятам, че водещите компании днес се стремят да прилагат същите модели за постигане на щастие като в семейството – всеки има нужда да се гордее с това, което прави, да бъде оценяван, уважаван, признаван, да има свободата да се изявява, да получава грижа и подкрепа. Опитвам се да се водя от същите тези ценности, за да съм щастлива, както в семейството си, така и в офиса и да мотивирам екипа си да дава най-доброто. И никога не пропускаме да се забавляваме и да се смеем – ключ към щастието.

V.S.: За вас вдъхновението и мотивацията едно и също ли са? И откъде извират?
В.Д.:
Трудните задачи, сложните казуси, нестандартните решения, смелите идеи, бързата и динамична работа, усмихнатите колеги, работата в екип – почти всичко, което изредих, се случва непрекъснато в нашата компания.

V.S.: Как си почивате? Сама, с приятели или семейството?
В.Д.:
Трудно ми е да дефинирам „почивка“. Тя има различен облик в различни периоди от живота ми. Но, да, всички тези начини са верни.

V.S.: Какво й е най-хубавото на комбинацията: Ръководител на ключов отдел в компания, лидер на пазара, и в същото време Майка и Съпруга на един от най-добрите, респективно заети, български филмови режисьори?
В.Д.:
Приемам тази комбинация като съдба, а съдбата е нещо, което се случва на човек, без негова намеса. А това, за което питате, е плод на работа, постоянство и взаимна подкрепа. Винаги, обаче, работата на артистите е по-вдъхновяваща, любопитна и емоционална. И в този смисъл се чувствам привилегирована да бъда индиректно въвлечена и в процеса на създаване на кино от съпруга ми, Илиян, и да го подкрепям, а и мнение да давам. Много сложен и дълъг процес е филмопроизводството. И когато резултатът е успешен, както са филмите "Вездесъщият“ и „Love.net”, тайничко се радвам, че съм била косвено част от тях.


Материалът е изготвен с подкрепата на Филип Морис България.

More All About Life