Следва

Мачкай, Гришо... с или без кецовете в цветовете на трибагреника

SUCCESS & THE CITY: Петя Пандулева-Биковска

Петя Пандулева-Биковска е модерна тъмноока жена, която познаваме отдавна, защото има афинитет към модата, хубав блог и смислен стил.

All About Life преди 5 години

Плюс винаги яки джинси и прекрасна коса. Днес я каним на разговор в качеството й на Бранд супервайзър Продукти с намален риск във Филип Морис България. 

Като я молим да се представи кратко:

"Занимавам се с комуникационни и бранд кампании, откакто съм в офиса на Филип Морис България. Преди две години започнах кариерата си във Филип Морис Интернешънъл по международна програма за набиране на хора с опит в дигиталните медии и реклама заедно с още 15 други професионалисти от цяла Европа. Първата си година прекарах в Гърция, където бях на временен обмен в дигиталния екип на офиса на компанията в Папастратос. Там помагах за развитието на дигиталната стратегия на компанията и позиционирането ни в социалните медии.

Преди Филип Морис натрупах 8 години опит в сферата на дигиталния маркетинг и комуникациите в социалните медии в няколко агенции и една медия в България, Англия и САЩ. Имам магистратура по международен маркетинг от King’s College в Лондон и бакалавър по международни отношения от Salem College в САЩ. Отделно създадох лайфстайл блог преди почти 10 години, в който пиша за мода, красота, храна и всички неща, които ме вълнуват."
 




V.S.: Петя, ти си експерт по дигитален маркетинг и социални медии, и блогър, почитател на добрата храна и пътуванията. Как се озова във Филип Морис?
П.П.:
Преди две години се свързаха с мен от Филип Морис Интернешънъл с предложение да съм част от дигитална програма, която компанията организира в Европа. Заинтересовах се, защото дотогава не бях запозната нито с иновативните продукти, които са по-добри алтернативи на цигарите, нито с радикалната трансформация, през която компанията преминава. Колкото повече научавах за визията на компанията за бъдеще без дим, организационната промяна и дигитализацията на процесите, въобще за изпълнението на тази визия, толкова повече интересът ми растеше. Никога не съм мислела, че ще работя във водеща международна корпорация, тъй като винаги съм се занимавала с дигитален маркетинг, главно в агенции. Но това, което ме привлече, бе възможността да участвам в мащабната промяната за изграждане на бъдеще без дим, да допринеса за реализацията на мисията за създаване на свят, в който цигарите ще са минало и всички пушачи или ще са спрели изцяло вредния навик или ще са преминали към по-добрата бездимна алтернатива. Аз самата съм пушач и усетих първо за себе си огромната промяна, след като преминах към системата за нагряване на тютюн. Щастлива съм, че, чрез работата си в дигиталния отдел имам възможността да помогна и на останалите потребители чрез постоянна и навременна грижа за клиента – нещо типично за технологичните компании, но съвсем ново за нашата индустрия. Подходът за поставяне на потребителя в центъра на всичко, което правиш, постоянното подобряване на услугите на база на получената обратна връзка и осигуряването на навременна грижа на клиента е в основата на работата ни с новите продукти.


V.S.: С интерес следим блога ти. Наистина ли си толкова прецизна и организирана в работата и в живота и как успяваш да развиваш креативността си?
П.:
Истината е, че се опитвам да съм организирана и прецизна, но винаги има още какво да се желае. Голям фен съм на „to do“ листове и почти всеки ден ми започва с такъв. За мен това да си организиран означава да имаш достатъчно време, а ако имаш време може да правиш неща, които ти харесват. Не мисля, че съм най-креативният човек на земята, но обичам да развивам креативната си страна. Покрай блога, а и на работа, създавам съдържание непрекъснато и вярвам, че креативността е като мускул, колкото повече го тренираш, толкова по-силен става.

V.S.: Как усещаш промяната в компанията и каква е ролята на жените в нея според теб?
П.:
Да съпреживяваш историята на една огромна международна компания със 170-годишна история , , която решава да преобърне изцяло успешния си бизнес модел и да започне да работи бързо и динамично като стартъп, за да изпълни успешно визията си и да отговори на нуждите на потребителите, е много вълнуващо. На мен лично никак не ми е трудно да се разпозная в новите ценности, защото в света на дигиталните компании, от където идвам, много от нещата, за които в момента говорим вече са факт- работи се бързо, следят се новостите, резултатите се измерват в реално време. Щастлива съм, че мога да допринеса за осъществяването на голямата промяна в компанията и да помогна за по-бързото прилагане на дигитални решения в отговор на нуждите на нашите потребители. Лично аз смятам, че ние жените можем да бъдем много гъвкави и лесно да се приспособяваме към промените, а това са качества, които са катализатори на трансформацията.

V.S.: Как преминава един твой ден обикновено? Как се справяш с предизвикателствата?
П.: 
Всеки ден е различен спрямо предишния, просто защото работата ми е много динамична. Денят ми зависи от срещите и ангажиментите, които имам в рамките на седмицата. В момента се занимавам с бранд комуникациите в наличните канали към пълнолетните пушачи и потребители на устройството за нагряване на тютюн IQOS това  наистина е предизвикателно. За да се справя, се налага да съм креативна, но и да планирам добре, да изпълнявам и координирам проектите в отделните гъвкави екипи, в които работим в новата структура, да презентирам и тествам нови идеи, но и винаги да съм готова с план Б, така че да отговаряме най-много на нуждите на потребителите ни. Вярвам, че нещата се случват добре, защото във всичко, което правя, вкарвам душа и сърце.

V.S.: А какви са колегите ти и хората в твоето най-близко обкръжение?
П.:
Хората в компанията са прекрасни, а атмосферата в офиса е много положителна. Екипът в офиса е съставен от много креативни, интересни, умни хора, от които винаги има какво да научиш. Интересно е, че независимо колко е натоварено, винаги има някой, който да разсмее останалите.


А тук си говорим с Вержиния Джевелекова - ръководител на отдел "Връзки с обществеността" във Филип Морис България.



V.S.: Какво те мотивира и какво те кара да идваш с усмивка на работа?
П.:
Мотивира ме това, че чрез работата предоставяме по-добър избор на всички пълнолетни пушачи. Много често си мисля какво ще бъде след 10 години, когато светът ще е едно различно място без цигари и цигарен дим, когато технологията за нагряване на тютюна вече отдавна няма да е нещо ново, а напротив – нормалната норма за всички пушачи, които не са отказали изцяло вредното удоволствие. Тогава ще съм още по-горда, че ние сме поставили началото на цялата промяна в индустрията и обществото и че съм била част от тази история.

V.S.: Какво за теб е успехът и има ли формула?
П.:
Успехът за мен е това да занеш какво искаш да постигнеш, да се трудиш здраво, докато го постигнеш и да имаш време и сили да се зарадваш на постигнатото. Това е простичкото ми обяснение на тази трудна концепция. Може би част от успеха е да се вгледаме и в себе си, да видим какво можем да променим, как можем да се предизвикваме във всичко, което правим, да сме по-добри и да знаем какво е нужно, за да стигнем до желаната цел.

V.S.: С какво се гордееш и коя е най-голямата ти професионална стъпка досега?
П.:
Най-много се гордея с това, че всеки ден отивам с удоволствие и желание на работа. За мен това е много важно. А най-голямата ми професионална стъпка може би е именно в момента – имам възможността и свободата да се развивам и да работя изпълнението на визия, в която вярвам.

V.S.: На какво ни учи успехът, ако въобще преподава нещо?
П.:
Според мен успехът ни учи на това колко работа се изисква, за да се постигне желаното и колко е хубаво да го изживееш. Има нещо пристрастяващо към това да си успешен.

V.S.: Каква искаше да станеш като дете? А какво искаш сега?
П.:
Като дете исках да съм моден дизайнер, но, някак си, съдбата ме отведе в друга посока. Сега искам да съм това, което съм. Искам да съм щастлива и успешна.

V.S.: Най-добрият съвет, получен някога?
П.:
Да бъда себе си и да следвам мечтите си.

V.S.: Осмели се да признаеш нещо тайно?
П.:
Нямам тайни. Аз съм отворена книга. Все пак съм и блогър.

V.S.: Петя след 10 години ще...
П.:
 Е още по-успешна.

V.S.: Но няма да я видим да...
П.:
Да се предаде пред предизвикателствата.

Материалът е изготвен с подкрепата на Филип Морис България.

More from View Sofia

King Kiko: Костадинов с първо интервю за VMan

All fashion преди 4 години

Кико Костадинов е абсолютна енигма, което естествено буди още по-голям интерес към особата му. Ето защо и най-краткият, но документиран разговор с него, е като природно богатство. Честта да си говори с него се пада на Самюел Андерсън от V Magazine, а цялото интервю е публикувано на страниците на VMAN 43: Overdrive, достъпно за поръчка ОТТУК.

Летопис на смутното време: Мариан Башур

Interviews преди 4 години

"Летопис на смутното време", като романа на Вера Мутафчиева, е една поредица, която цели да систематизира настроенията в това особено, смутно време, в което се намираме в момента. Тук ще видите и прочетете посланията на прекрасни хора, на чиято емоционалност разчитаме и в чиито усещания вярваме; ще ни споделят как усещат момента, как си представят, че ще минем през него, какво е най-важното, кои са устоите, какво препоръчват, как виждат нещата след ступора. Какво ще се промени, какво трябваше да се промени, кои са позитивите в тази непреживявана от никой съвременник ситуация. Нека си дадем надежда и да структурираме заедно проблема така, че да излезем от това по-устойчиви и по-мислещи, по-съчувстващи и по-смирени!

More All About Life

Tanqueray с нов продукт в България

All About Life преди 1 ден

Световноизвестната марка джин Tanqueray пуска нов продукт на българския пазар. Продуктът е изненада за мнозина, тъй като е безалкохолната алтернатива на Tanqueray London Dry и е създаден за безалкохолни коктейли със същия, неустоим вкус. Идеята на бранда е, че всеки може да се наслади на Tanqueray 0.0 без да прави компромис с вкуса.

Може ли чешмяната вода да съсипе кожата и косата ни

All About Life преди 5 дни

В обществото битува схващането, че някои видове чешмяна вода могат да повлияят негативно на кожата и косата ни, но преди да навлезем в дълбочината на въпроса, нека първо се попитаме къде се корени проблемът.