Следва

Конструктивност в деконструктивизма от Alexander McQueen

Kate & Naomi в едно неповторимо полароид изживяване

Opus публикува специално ограничено издание със зрелищна и доста необичайна сесия на моделите...

All fashion преди 5 години

Когато фотографът Зенон Тексейра използва огромна камера на Полароид, за да заснеме легендарната Вивиан Уестууд в книга, посветена на нейната работа и наследството й в издателската къща "Опус", тя едва ли си е представяла, че това ще доведе до друг проект, още по-амбициозен, под формата на сътрудничество с два от най-популярните и влиятелни модели на всички времена: Наоми Кембъл и Кейт Мос."Полароид създаде пет гигантски камери през 1976 година, когато моментната фотография в пика си. Това бяха най-големите камери в света и е направиха с идеята да тестват нова филмова лента, а резултатите бяха грандиозни", казва Тексейра.

В началото огромните Полароид камери са използване за снимане на детайли в гоблени и платна, но малко по-късно компанията решава да ги даде на някой от най-забележителните художници за онова време като Анди Уорхол, например.

Благодарение на тяхната работа, тези снимки (с размери 50 х 60 сантиметра всяка) се превръщат в иконичен формат. Следва, обаче, дигиталният апокалипсис, който с удоволствие поглъща полароидите, винилите и всякакви други аналогов формат. Но фотографи като Тексейра и компания имат други планове: "Всяка снимка, създадена от тази камера има уникална и специална ДНК. Химичният процес позволява неочаквани резултати, които повишават художествения смисъл на работата. Освен това, сцената, която се генерира с помощта на тази стара машина, сглобен през 70-те години, с 6000-ватова светкавица, която се затваря и държи в напрежение цяла минута и половина преди да се разкрие гигантската снимка ... е неповторимо преживяване", искрен е още ловецът на "етюди" Зенон.

Именно това неописуемо усещане, както и подкрепата на самата Вивиан Уестууд, са нещата, които насърчават Мос и Кембъл да се включат в жестокия проект на Opus - албум, в ултра ограничено издание, с полароидни снимки дело на Тексейра.
И Кейт, и Наоми биват открити за модната индустрия когато са едва на съответно 14 и 15 години. Едва няколко години по-късно и двете монополизират фешън вселената, известна с нестабилността си, което автоматично ги прави най-подходящите лица за подобно начинание като този албум. Моделите са участвали в стотици кампании за безброй луксозни марки и са остави отпечатъците си върху модните подиуми по целия свят, имат корици, заснети с всеки известен моден фотограф и така може да продължаваме до безкрай.

С тираж от едва 100 екземпляра, Opus ВЕЧЕ може да се похвали с поставянето на абсолютно уникално бижу. Полародината сесия на Мос и Кембъл е направена през декември 2006 г. и е повече от естетически оргазъм за сетивата.
"Енергията им, техният професионализъм и аура повишиха работата на всеки един от екипа и помогнаха за създаването на нещо специално, много специално", споделя Тексейра за професионалните си ангажименти с световноизвестните модели, като добавя: "Фактът, че тази камера скоро ще се превърне в артефакт, превръща тези снимки в нещо особено истинско.”


Зенон Тексейра

More All fashion

Страст и обожание: шоуто на Saint Laurent в Париж

All fashion преди 3 дни

По време на своето шоу Есен/Зима 2024/25, празнуващо прозрачните силуети, така скъпи на самия Ив Сен Лоран, творческият директор на модната къща Антъни Вакарело отдаде почит на гения на Ив с още един феноменален детайл - известната брошка със сърце, превърната в огърлица.