Следва

#23SofiaIFF * АКЦЕНТИте #ДНЕС

"В сърцевината на дървото" изложба на Иглика Христова

Интердисциплинарен диалог между визуалният артист Иглика Христова и биологът Клер Дамезен.

От 22 март до 4 април 2019 г.

Events преди 5 години

Иглика Христова е визуален артист който живее и работи в Париж. Завършва пластични изкуства в Сорбоната а преди това Висшето училището за приложни изкуства – Дюпере. От 2016 г. Иглика Христова е докторант в областта на изящните изкуства, естетиката и изкуствознанието към Сорбоната където преподава по специалността - съвременна рисунка. Нейната теза предлага едно теоретично и пластично изследване върху влиянието на микрокосмоса върху творческите процеси. Художествената практика на Иглика Христова се основава на рисунката като един универсален и експериментален език изследващ микрокосмоса на живите материи. Като част от това изследване между изкуството и науката, Иглика Христова сътрудничи с различни учени в областта на биологията.

"Като резултат от сътрудничеството ми с биолога Клер Дамезен, тази изложба е желание зa потапяне в микрокосмоса на дърветата. Mежду рисунката като средство за изследване и микроскопичните наблюдения на вътрешните тъкани на различни видове дървета, се формира постепенно определен диалог. Докато микроскопичните образи заедно с научните познания се опитват да обяснят рационално тайната на скритата жива материя, то рисунката добавя друго възприятие на биологичната реалност. Въпреки че художествените и научните изразни cредства са много различни, с тази изложба се открива един друг достъп до най-скритите части на елементите в природата. Носейки в себе си определена изначална субективност, рисунката няма за цел тук да обяснява научното микроизображение, а по скоро да изрази неговата универсалност извън научната рамка...." 

"...Рисунката непрекъснато се стреми да създаде една чувствителна връзка с реалностите на живия непрекъснато променящ ce свят, скрит под кората на дървото. Опитва ce да „осинови“ невидимите биологични явления. Макар да изглежда неподвижно, дървото ce намира в състояние на постоянна мобилност, както външна, така и вътрешенa. Всички познаваме външнaта която се отнася до климатa и начина, по който клоните „реагират“ на бризa или бурята. Втората обаче остава скрита за за сетивата ни. Тя се ръководи от търсенето на енергия и е определяща за растежа нa дървото. Серията от рисунки „Bio-graphie(s)“, както подсказва името ѝ, изразява връзката между bios (животът в неговите органични проявления) и graphie (от гр. писане или вписване на графични знаци). Върху или извън хартията, рисунките се стремят да изразят скритата мобилност на дърветата. Клетъчната структура, както и циркулацията на течностите с хранителните вещества, наблюдавани вътре в дърветата, определят отправната точка за всички работи..." 

"...Трансформирана в 3D пейзаж или свободно интерпретиранa от артистичния жест, клетъчната структура на дърветата e показана като една постоянно движеща се системa. Всяка рисунка се превръща в нейна вариация. Пространството на галерията е разгледано като метафора на сърцевината на дървото, като по този начин приканва зрителя да се потопи в това „вътрешно пространство“, където може би се крие самият принцип на живота като движение. В търсене на този фундаментален принцип, който докосва всички форми на живот на Земята, неизбежно възниква въпроса, би ли могъл невидимият свят на дървото, с неговата структура и микро функциониране, да разкрие неща свързани със самите нас? Именно около този не съвсем доизказан въпрос, рисунките около изложбата „В сърцевината на дървото“, се вплитат в пространството."

 

Проектът e подкрепен от Diagonale Paris-Saclay (Франция) в контекста на програмата „Coup de Pouce“ за 2018 г.

Откриване петък, 22 март в 18:30 часа Галерия Аросита 

More Events

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 1 седмица

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?