Следва

М като Марни

Топ 10: Най-доброто от Модния месец

Модният месец, белязал все още далечния, но едновременно с това релевантен в момента сезон Есен/Зима 2019-та, идва под формата на пъстър и наситен с емоции маратон от изключителни дефилета - очаквано добро продължение при мнозина; подобаващ старт от един конкретен, а именно Еди за Celine; както и едно разтърсващо сбогуване с Карл Лагерфелд...

Runway преди 5 години

Събитията сами по себе си са значителни, но въпреки това светлината на прожекторите продължава да пада върху основното, а именно дрехите. Затова и днес подбираме най-добрите десет колекции от четирите основни модни точки Ню Йорк, Лондон, Милано и Париж -те идват по-силни в своето впечатление откогато и да е - роклите са неустоими и съблазнителни, декорациите са богати и основно от пера и кристали, а силуетите са внушителни в своите обеми и структури>>>

Marc Jacobs
Марк Джейкъбс продължава да се движи в познатата ни от няколко сезона насам естетика, където на преден план излизат 80-те години на миналия век като посока, а силуетите се четат в най-разточителния си вид, взаимствани от Клод Монтана и Ив Сен Лоран. Обемите доминират и на места добиват екстремни размери - кашмирените палта и пелерини са сякаш напълнени с въздух, а роклите са драматично подсилени с пластове кринолин.

Rodarte
В типичния Rodarte дух, сестрите Мълеви не разочароват, а доставят, и то в богати дози целия разкош и драма, които сме способни да понесем. Темата, около която се завърта колекцията, са 30-те години на миналия век и по-конкретно Холивуд мюзикълите в този период. Много театралните силуети завладяват всеки един дизайн и детайл, който очите ни успяват да обходят - мащабен обем в рамената; грандиозни палацо панталони; метални колани с логото на къщата около талията; фин тюл с бродерия от розови сърца.

Chanel
Колекцията, новата есенно-зимна и последната на Карл за Chanel, представлява своеобразен край на една безпрецедентна модна кариера, каквато имаше Лагерфелд. Дизайните са изтънчени, с изящен тейлъринг и, разбира се, голяма част решени в туид десена, така иконичен за френската Къща. Шапката е на пиедестал, чантата е във формата на кабинка за лифт, а обувките носят типично зимен, много алпийски, привкус.

Loewe
Зададената идея, а именно намаляване на излишъка, дизайнерът разгръща чрез концепцията за поглед от близо. Именно след близка среща с показаните дрехи, наблюдаваме противоречието, което дизайните представляват. На пръв поглед те са семпли, опростени от ненужни детайли, изчистени, но всъщност са изключително сложно направени именно в своята простота. Многопластовите текстури почитат историята на старата испанска къща: "Изработката е доста стриктна и изисква дълбоко познание върху материята."

J.W Anderson
Джонатан Андерсон представя поредната си страхотна колекция за своя едноименен бранд, а огромният тренч с извънгабаритна кройка се превръща в обект на желание от всички професионалисти в индустрията. Подобно на останалите елементи в колекцията, и този въпросен дизайн притежава всички характеристики, за да стане "вирусен" - несравним обем, бежов цвят, който диктува тенденциите, бутафорни ръкави и обърнати в принт ревери и маншети за контраст.

Paco Rabanne
Жулиен Досена, креативният ум начело на Paco Rabanne, придружава възхитителната си нова колекция за Есен/Зима 2019-та с думите:"Потърсих вдъхновение в старите холивудски филми, церемониите от различно естество - кралски появи, военни почести и червен килим; 70-тарски глам рок и Roxy музика." Досена е поредният дизайнер този сезон, който открито отхвърля стрийт естетиката и апелира да се завърнем към истинските корени на модата, а именно силует, който ни кара да се чувстваме добре в кожата си, както и още да ни вдъхва увереност и сила.

Alexander McQueen
Новото Есен/Зима 2019 предложение на Сара Бъртън, като дизайнер за Alexander McQueen, отново отвежда публиката в една различна, мистична и мрачна реалност. Креативната свързва въображението си с дарк романтичността, визирайки розата като водещ елемeнт. Бъртън гради цялото на базата на сложния тейлъринг и изисканата конструктивност с деконструктивни части. Мрачността и строгото поведение биват силно контрастирани с инкорпориране на романтично докосване, интерпретирано с нежността и фрагилното естество на розата, играеща главна роля в принт и конструктивния прочит.

Celine
За сезон Есен/Зима 2019-та Еди Слиман успешно заживява с корените, естетиката и усещането на Celine. Дизайнерът съсредоточава въображението си около 70-те и 80-те години, визирайки френската буржоазия, високия обществен клас и модата от това време. Творейки в класическа и скъпарска посока, креативният обръща внимание на емблематичния за периодите, строг силует, обединяващ изискани поли с А-линия, кюлоти, копринени ризи и обемни палта, с много каре, тартан, плисе и кожа с косъм.

Valentino
Пиерпаоло Пичоли умее да разказва фантазии, обединяващи жаждата на модния свят за естетическа драма и необходимата всъщност практичност, която дрехите изискват. А самият той заявява следното: "Имам усещането, че хората търсят емоция и мечти. Искам да създам общност за Valentino, но не лайфстайл, който се отнася предимно до притежаването на вещи. Идеята ми е да събера заедно хора, споделящи едни и същи ценности."

Saint Laurent
"Искам да дам сила на жената", споделя Вакарело, дизайнерът начело на Saint Laurent, признавайки, че не желае да говори за оувърсайз тренда, а за структурираните силуети."Мацката на Saint Laurent не е войн, не е злобна, тя просто е уверена", допълва още главният. Иконичното smoking сако е там, ултра късите шорти, също. Текстилно цялото е предимно решено в коприна и сатен, а къдрите са сериозен акцент. Новата колекция на френската марка ясно очертава тънката граница между власт и чувственост, въпреки че се обляга на постулати в мъжкия тейлъринг.

More Runway

Седмица на модата в Париж Есен/Зима 2024: простата гениалност на Miu Miu

Runway преди 1 месец

Не знаем как, но Miuccia Prada не спира да ни учудва, впечатлява и вдъхновява с желанието си да разглоби всяка колекция и всеки тоалет, независимо дали в Prada или Miu Miu, на неговите зъбчета и компоненти.