Следва

Тайните на ... Диаманта

Дизайн за хубав живот от Марсел Вандерс

На страхотно парти сте и ви се пие шампанско. Започвате да се оглеждате за келнерите, но тях никакви ги няма.

All About Life преди 14 години

На страхотно парти сте и ви се пие шампанско. Започвате да се оглеждате за келнерите, но тях никакви ги няма. Продължавате да търсите, но по всичко личи, че на партито няма келнери.

Изведнъж някъде отгоре се спуска една нежна женска ръка с чаша шампанско. Вдигате глава и виждате една красива балерина, която виси с главата надолу от огромен полилей и налива шампанско на гостите, които не гледат в краката си. Това е незабравимият Happy Hour Chandelier, дело на също толкова незабравимия Марсел Вандерс.

„В основата си добрият дизайн се стреми да създава неща, които се харесват на хората,” казва Вандерс. „Дизайнът на предметите трябва да съдържа в себе си тяхната история, колкото и малка да е. Те трябва да говорят с хората, да ги карат да чувстват нещо.

Всяка ваза, всеки цвят и интериор трябва да разкаже своята приказка.” В това се крие същността на работата на Вандерс – в личното отношение към хората, във вниманието към детайла, в удоволствието да доставяш удоволствие на клиентите си.



Но кой е Марсел Вандерс? Началото на кариерата му е малко неочаквано – изхвърлят го от престижната Eindhoven Design Academy още през първата година от обучението му! Страшно разочарован от провала си младият Вандерс решава, че няма да се предаде, и след като сменя още три академии, завършва с отличие и цели три спечелени интернационални конкурса.

През 1993-та се присъединява към Droog Design, които съвсем скоро се превръщат в едно от лицата на Холандия пред света. Там обаче не е изцяло доволен, защото дизайнът много често остава само в списанията и галериите, а не стига до хората, където Вандерс иска да бъде. Затова той създава фирмата Moooi (mooi – красиво на холандски), с която вече почти 10 години омагьосва публиката си.



Във ViewSofia вече сте виждали елегантния Crochet chair. Столът, който го прави известен обаче е Knotted Chair, който може би е и най-лекият стол в света – направен е от въже подсилено с епоксидна смола и въглеродни влакна.



One Minute Delft Blue пък е името на серията вази, чаши и чинии, които Вандерс лично декорира със синя боя за по една минута.



Ексцентричните Airborne Snotty Vases са всъщност сканирани микроскопични частици, които излизат от носовете ни, когато кихаме (някои хора спират да ги харесват, когато научат това)! Всичко, което Вандерс прави има някаква своя история...

Когато виждате дизайна на Вандерс, се усеща, че има нещо особено и различно от повечето съвременен дизайн. Разликата е в това, че Вандерс не се страхува да използва орнаменти в работата си, които принципно се смятат за табу от повечето модернисти.

Най-добрият пример за това е една от чиниите му, на която единствения орнамент е заглавието на известното есе на архитекта Адолф Лоос “Орнаментът и престъплението”, в което той поддържа тезата, че „цивилизациите прогресират като премахват орнаментацията от полезните обекти”. Очевидно Лоос греши и се надяваме на повече хора като Вандерс, които да разчупят и украсят стерилните пространства и повърхности на модерните интеориори и дизайн.



„Дизайнът трябва да ни вдъхновява и да ни кара да се чувстваме по-добри и по-щастливи. Ако имам една професионална цел, то това е да вдъхновя хората да направят животите си специални!”.
 

More All About Life

Можем, освен да го отпразнуваме, и да се замислим: 22-ри април е Денят на Земята

All About Life преди 5 дни

Ние вярваме, че всеки ден трябва да бъде Ден на Земята. Но на 22 април (понеделник) ще имаме възможността да се обединим и заедно да направим нещо по въпроса за климатичните промени.

Мултивитамините: да или не, кога и защо

All About Life преди 4 дни

Без съмнение най-добрият начин да си набавите необходимите хранителни вещества е балансираната диета. За съжаление не ни е лесно в съвременното общество. Имаме нужда от нещо повече от храна. Мултивитамините са една от ефективните алтернативи, признати от експертите. Но от момента, в който решите да ги консумирате, въпросите започват да възникват един по един.

Астро: 4-те зодии, предразположени към психични разстройства

All About Life преди 4 дни

Коя зодия според вас е най-склонна към депресия? Кой е по-вероятно да има хистрионно разстройство на личността? Става дума за четирима представители на зодиакалния кръг, чиято психика е много лабилна.