Следва

We love: Амал като гръцка богиня

The (Holy) New Yorker: ТРИТЕ броя!

Списанието The New Yorker лесно може да бъде класифицирано като предпочитаното четиво на класическия гражданин на Голямата ябълка..

All About Life преди 4 години
С прекрасните си илюстрации, изтънчени смешки и интригуващи статии, този ежеседмичник е обичан и прелистван из целия свят. Взимаме повод от комбинацията Носталгия-Добър вкус-Любов към Ню Йорк и Elephant Bookstore и днес молим колегите от  интелектуалния софийски оазис да споделят историите на няколко свои любими броя на емблематичното издание.

На 21 февруари 1925 година излиза първият брой на The New Yorker, с може би най-известната им корица. Толкова известна, че впоследствие се превръща в талисман на списанието.  За да отбележи годишнината си, изисканият господин от корицата, изследващ нежна пеперуда през монокъл, се появява отново всяка година чак до 1994-та, приемайки всякакви форми. Такъв е и броят от 24 февруари 1986 г., където обаче Eustace Tilley е в пълния си блясък, точно пресъздавайки корицата от 25-та, по повод 61-вата годишнина на списанието. За да отпразнуваме повода с него, признавайки изискаността му и безпрекословното постижение да грабне всяко внимание на мига, поставяме този брой сред топ 3. Интересен факт е, че с напредването на годините илюстраторите и до ден днешен се стремят максимално да запазят същия стил и усещане на кориците от някога.  След кориците на The New Yorker, изпълнени с истории, е време да разгърнем страниците му. Първата рубрика, неразделна част от всеки брой е Goings on about town. В нея са всички "предстоящи" събития в града, свързани с театър, изложби, концерти, а понякога и кулинарните изкушения, които Ню Йорк може да предложи.

След като сме се потопили в джаза на града, буквално и преносно, следва да разберем всичко интересно от изминалата седмица. Това става във втората рубрика – The Talk of Town, където прожекторът вече не е насочен само към града, ами към целия свят. Това е частта, в която списанието ни показва колко сериозно четиво е всъщност.Третата, и най-любима наша, част са различните статии и реклами, които изпълват останалите страници на ежеседмичника.Вторият ни избор е този от 19-ти януари 2015-та, който впечатлява с една от тези статии, а именно We know how you feel на Raffi Khatchadourian, която ни споделя за новите, поне за времето си, компютърни иновации. Иновации, състоящи се в способността на различни софтуери да разчитат неизказаните емоции на човек, реагиращ на филм или онлайн дебат, например. Всичко това е онагледено с илюстрация на Мона Лиза, покрита с мрежа от прикрити чувства и, въпреки че статията ни оставя малко обезпокоени, определено допринася за избора на втори любим брой. Ще допълним с още една подробност за него, а именно, че корицата му отразява съпричастността на издателите към трагичните събития от 7 януари 2015-та в Париж, свързани с атаката над Charlie Hebdo.Вече популярната черна Айфелова кула, чийто връх е молив, а основата – кърваво червена -  изразява разочарованието от събитията и готовността за борба за подкрепа свободата на словото.

Последният брой на “The New Yorker”
, който се нарежда в нашия топ 3, е този от 6-ти март 2017-та, който отново поставя под различна светлина „талисманът“ на списанието, за който споменахме по-горе>>>Тук обаче той се е превъплътил в руския президент Владимир Путин, а пеперудата, която внимателно изследва, е американският президент – Доналд Тръмп. Самата корица има за цел да пресъздаде точните взаимоотношения между двете сили, което се постига чрез комичната илюстрация на списанието, а като допълнение идва заглавието “The New Yorker”, написано на кирилица (единственото по рода си).Тъй като не можем да оставим само един аргумент да определи избор като този, ще добавим, че, разгръщайки страниците на този брой, ще намерите статия със заглавие „Annals of diplomacy: Trump, Putin and Russia’s grand strategy“, която разглежда подробно отношенията между Русия и САЩ и възможността за втора Студена война. Притеснително, но интересно четиво.


Elephant Bookstore е на Шишман 31!

More All About Life

Технологична есен – джаджите, които подобряват живота ни

All About Life преди 2 дни

Есента вече чука на вратата. В сезона, който ни връща обратно в реалността, често обръщаме поглед към технологичните джаджи, които могат да направят живота и динамичното ни ежедневие по-лесни. Ето как чрез иновациите можем да направим по-удобна нашата есен