Следва

Изложбата „Нарисувани думи“ гостува в Национална галерия/Квадрат 500 със съвременни илюстрации на детски книги от Обединеното кралствo

Мини-сериалът „Чернобил“ с премиера на 7 май в HBO GO и HBO

И след 33 години инцидентът буди интерес и страх

Movies & TV преди 5 години

Петсерийният мини-сериал „Чернобил“ дебютира на 7 май, вторник, в HBO GO и по HBO. Оригиналната продукция на HBO, в партньорство със SKY, разказва за един от най-драматичните инциденти в историята - ядрената авария на 26 април, 1986 г. Фабулата проследява опитите на смелите мъже и жени, които правят невероятни лични жертви, за да минимализират последиците от катастрофата, застрашила цяла Европа. Сериалът е заснет във Вилнюс, Литва. 


 
В навечерието на 33-годишнината от катастрофата, историята на случилото се в АЕЦ Чернобил, намираща се до градовете Чернобил и Припят, продължава да е маркер за крехкостта на човешкия напредък. Зоната около централата и до днес е изолирана. Аварията остава необитаем диаметър от около 150 хил. кв. км, като над 200 хил. души са евакуирани от родните си места. Хипотезите, колебаещи се между човешка грешка и неизправност на техническото оборудване, драматичното развитие на стотици човешки съдби и стигмата на заразения изоставен град, будят интерес и страх и до днес.

Водещите роли в мини-сериала на HBO и SKY са поверени на Стелан Скарсгард („Меланхолия“, „Добрият Уил Хънтинг“), Емили Уотсън (номинация за Оскар за „Хилари и Джаки“, „Порейки вълните“) и Джаред Харис (номинация за Еми за „Момчетата от Медисън авеню“, „Короната“, „Шерлок Холмс: игра на сенки“). „Чернобил“ е по сценарий на Крейг Мазин („Снежанка и ловецът“), който е и изпълнителен продуцент на сериала, заедно с Каролин Щраус („Игра на тронове“) и Джейн Федърстоун („Broadchurch“). Режисьор е Йохан Рен („В обувките на Сатаната“).

На 26 април 1986 г. в чернобилската атомна електроцентрала в Украйна, част от тогавашния Съветският съюз, се случва масивна експлозия, която освобождава радиоактивни частици над териториите на Беларус, Русия и Украйна, а въздушните маси ги разнасят чак до Скандинавия и Западна Европа.



Джаред Харис е в ролята на академик Валерий Легасов, виден съветски ядрен физик. Като част от екипа за спешно реагиране, той е един от първите, които си дават сметка за мащаба на бедствието. Стелан Скарсгард играе съветския вицепремиер Борис Щербина, който е назначен от Кремъл да ръководи правителствената комисия за Чернобил, сформирана часове след инцидента. Емили Уотсън е Улaна Kомюк, съветски ядрен физик, която трябва да разбере как точно се е случил инцидентът.

Премиерата на „Чернобил“ за България е на 7 май в онлайн стрийминг платформата HBO GO и по телевизионния канал HBO. Нов епизод ще е достъпен всеки последващ вторник.

More Movies & TV