Следва

Да или Не: Зелената Кейт?

Доказано: "Разкрасителният" сън НЕ Е мит

Според нови проучвания хората с нарушен сън изглеждат по-малко привлекателни за околните...

Health преди 5 години

Подкрепяйки идеята за "разкрасителния" или т.нар. бюти сън, нови изследвания доказват, че няколко поредни вечери ненаспиване или некачествено такова, са в състояние да накарат човек да изглежда значително по-грозен. В доклади на BBC дори се твърди, че липсата на свежест като индикация за отпочинала физика и психика, могат да накарат околните да не желаят да общуват с вас.

via GIPHY

От институт Каролинска, Швеция провеждат експеримент, в който карат 25 студента - мъже и жени - две вечери подред да си вземат нужния наистина качествен сън, като процесът бива проследен с устройство, записващо движенията им през нощта. След това ги карат да ограничат себе си до едва четири часа на вечер в два последователни дни. И в двата случая, след добрия сън и след недостатъчния, от института правят снимки на участниците - необработени и без грим.

Следващата стъпка от експеримента се изразява с анкета сред 122 непознати - помолени са да погледнат снимките и да ги оценят по привлекателност, здрав вид, сънливост и надеждност. Питат ги също: "До каква степен бихте проявили желание да се социализирате с човека от снимката?"

Всички заснети, които изглеждат подчертано уморени, са маркирани и като значително по-малко атрактивни; непознатите отбелязват също така, че не са благоразположени да се социализират със сънливите участници, защото изглеждат нездравословно. "Нездравословно изглеждащите лица дали поради нарушения в съня, или поради друга причина, могат да отключат защитен механизъм за избягване на заболявания у околните", се пояснява в изследването.

via GIPHY

Доктор Гейл Брюър, експерт по психология в Ливърпулския университет и член на Британската Психологична Асоциация, разказва: "Преценката на ниво привлекателност често се формира несъзнателно, но всички я имаме, всички я изграждаме и натрупваме; склонни сме да се влияем от дори най-малките и незначителни подсказки - като например дали някой изглежда уморен, или нездрав. Също така искаме партньорите ни, въобще хората, с които се обграждаме, да бъдат атрактивни и енергични. Проучването е добро напомняне за това колко всъщност е важен сънят за нас и добруването ни дори на ежедневно ниво."

More from View Sofia

Махни-си-сам... акрилната ноктопластика

Nails преди 3 години

Салоните за красота са затворени за неопределено време поради разпространението на коронавируса, което, разбира се, рефлектира върху бретона ни, който става все по-дълъг, косите ни се връщат към фабричните си настройки, а акрилните нокти, оформени преди две-три седмици, израстват все повече с всеки изминал ден...

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 2 седмици

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.