Следва

На Гришо кафето ли, чаят ли?

Тео Чепилов VS. Ива Екимова: Готино ли й се получи на израелката с фашизма?

PERFUME...

All About Life преди 5 години

Предизборен видеоклип, на който израелската министърка на правосъдието Айелет Шакед се пръска с парфюм с етикет "Фашизъм", разбуни духовете в социалните мрежи и се превърна в поредния епизод от битката на клиповете, която водят помежду си кандидатите на изборите. Политическата реклама по телевизията е разрешена само в последните две седмици преди изборите на 9 април, партиите в Израел разчитат на социалните мрежи, за да привлекат гласоподаватели.



Айелет Шакед, днес министър на правосъдието, бе депутат от крайнодясната партия „Еврейски дом” и, освен с външността си - много хубава, много уверена и много фотогенична, е известна с радикалните си ултранационалистически възгледи, както и с някои скандални изказвания по отношение на конфликта с палестинците.

Провокация, добре изпипан PR, агресивно нахалство, а стратегия, и още, и още... с тези етикети бе наречено бюти видеото, издържано в стилистиката на рекламните видео кампании на по-луксозните парфюмерийни къщи в света, и което има за цел да осветли обвиненията в ултранационалистична и авторитарна политика на Айелет Шакед, крайно десният министър на правосъдието на Израел.

42-годишната, родена в Тел Авив брюнетка носи инатливия характер на Телеца и се бори да преструктурира израелската съдебна система.

Част от предизборната й кампания е именно този изключително идиотски клип, в който хубавицата се пръска с парфюм от флакон, етикиран с надпис Фашизъм“, като преди това е прошепвала ключовите си политики на иврит: „Съдебна реформа… Ограничаване на върховния съд.“

Следва кратък разговор с камерата и предположението, че ароматът е етикиран погрешно: „За мен мирише на демокрация“, флиртува с камерата на финала Шакед.

Ние намираме хрумването за добро, защото очевидно постига завиден отзвук, т.е. целта е отлично постигната. Наричаме го идиотско, защото намесва понятие като фашизъм в един контекст на надпревара, което ни отправя послание за нередност.  

И, все пак, казусът ни е достатъчно интересен, за да попитаме какво мислят по него и професионалистите. Тео Чепилов и Ива Екимова ни отговарят как им се вижда цялото това предизборно нещо с "парфюма" на Айелет Шакед. Следват отговорите на съответно сценариста и PR експерта >>>



Тео Чепилов
"Израелските видео продукции винаги са били една идея по-крайни от американските. Без значение дали говорим за филми или сериали, всички теми табу там са качени на следващо ниво. Нормално е и рекламите на политиците да са доста по-провокативни. В случая скандалната израелска министърка на правосъдието Айелет Шакед е заснела пародия на реклама на парфюм със звучното име “Fascism”, в която се заиграва с взривоопасната тема, че напоследък демокрацията мирише на тоталитарен режим. Друг въпрос е колко хора са схванали шегата. Сигурен съм, че някой от модната индустрия е гледал клипа и си е казал „Ау…фашизъм…колко звучно име…толкова е фешън!“. Така че, нищо чудно да се появи истински подобен продукт."



Ива Екимова
"Това, което виждам, индикирам като Eксперт по комуникации, и от тази гледна точка посланието със сигурност е достигнало до широка публика, което е и едно от първите условия за комуникация. Ако целта е да се говори "За", то тя е изпълнена. При всички обстоятелства този клип изглежда като част от по-мащабна кампания, чието разгръщане предстои. Айелет е инженер и политик, в посланието и клипа, очевидно адресиран към жените - заради метафората с парфюма тя вероятно търси планирана скандалност, за да има възможност след това да развие тезата си. В днешната, по същество шумна, медийна и социална среда, всяко средство за комуникация е позволено, щом дава още по-широка платформа за изява, стига да не нарушава човешките права, закони и ценности. А тя много добре борави с комуникационния инстументариум."

Анкета

Допада ли ви предизборната рекламна кампания на Шакед или не?

More All About Life

Можем, освен да го отпразнуваме, и да се замислим: 22-ри април е Денят на Земята

All About Life преди 5 дни

Ние вярваме, че всеки ден трябва да бъде Ден на Земята. Но на 22 април (понеделник) ще имаме възможността да се обединим и заедно да направим нещо по въпроса за климатичните промени.

Мултивитамините: да или не, кога и защо

All About Life преди 4 дни

Без съмнение най-добрият начин да си набавите необходимите хранителни вещества е балансираната диета. За съжаление не ни е лесно в съвременното общество. Имаме нужда от нещо повече от храна. Мултивитамините са една от ефективните алтернативи, признати от експертите. Но от момента, в който решите да ги консумирате, въпросите започват да възникват един по един.

Астро: 4-те зодии, предразположени към психични разстройства

All About Life преди 4 дни

Коя зодия според вас е най-склонна към депресия? Кой е по-вероятно да има хистрионно разстройство на личността? Става дума за четирима представители на зодиакалния кръг, чиято психика е много лабилна.