Следва

С каишки като без каишки: 30, които да носим цяло лято

Make БГ мода Again: КРИСТАЛ

КРИСТАЛ е чисто нов роден бранд, създаден с много мисъл и внимание към детайла, и към комфорта на "ползвателя"... 

All fashion преди 5 години



По правило 2+2 прави четири, М+Н прави... Кристал. Говорим за двете момчета, които облякоха Лили Иванова в худи и въвлякоха градския живот в нова модна афера с тишърти с минималистичен лого дизайн, кройки с паднало рамо и оувърсайз качулка, за която епитетите са малко.

За Make БГ мода again! ни помагат HUAWEI, защото имат вкус! 
 

Old kids on the block a.k.a. Мартен Роберто и Никола /Белия/ .



Мартен: диджей, ТВ/радио водещ, продуцент и артист, чиито 5 любими парчета от 2015 година още слушаме (припомняме ти ги тук), и чиито ден обичаме да споделяме - как, припомняме тук

Никола: eдин от основателите на сноуборд списанието Whiteroom, важна част от екипите на Contrabanda, любимия sneaker spot Foot Court и брандът за дрехи Brocode Wear. Динамичен и много креативен!

М и Н стоят зад всичко в целия производствен процес - избора на материи, кройки, шев и печат. Името КРИСТАЛ е референция към емблематичната локация в София и настоява за налагането му като локален столичен бранд. Бранд, създаден с мисъл, любов и внимание към детайла. 

Повече от самите тях в редовете долу>>



V.S.: Момчета, признаваме си, тормози ни една мисъл: Защо "Кристал", а не "Борисова", например?
Мартен:
 Защото, от всички емблематични локации, които харесваме в София, все пак трябваше да се спрем на една. В идеята за името на бранда, която е на Никола, е заложено това, че искаме да се асоциираме с града, с градската култура. Звучи много силно и няма как да го сбъркаш.
Никола: А и Кристал се асоциира с красиви, готини неща. Ценни неща, има чистота.
Мартен: Перфектният downtown, жълти павета, все пак!

V.S.: А вие кога последно бяхте там?
Мартен:
Аз минах вчера. 
Никола: Сега с този ремонт, не можеш много да се застоиш. Иначе, обожавам.


(снимка: Диляна Флорентин)

V.S.: Какъв е първият  ви спомен от тази емблематична градинка?
Мартен:
Аз и Никола щъкаме от зората на нашия живот по тези популярни градски локации. Не съм особено сигурен кой е първият ми спомен там, възможно e и да са ме джобили, все пак беше началото на Кристал и на 90-те. 
Никола: Нещо с мама и тате.

V.S.: Да разбираме ли, че от много време сте приятели?
Никола:
В интерес на истината се познаваме отдавна, но станахме близки преди три-четири години. 
Мартен: Имаме много сходни интереси, много сходни идеи.
Никола: Всъщност си говорехме за дрехи първия път, в който се видяхме по-формално и сякаш това ни сближи. Виждаме нещата по много сходен начин.

V.S.: И така, няколко години по-късно се роди Кристал?
Никола:
Кристал всъщност се роди като идея през 2017-та.

V.S.: Защо чак сега, тогава?
Мартен:
Защото хубавите неща стават бавно. Все пак имахме производствен процес, нищене на детайли, защото искахме да презентираме по възможно най-добрия начин продукта. Нямаме бърза работа, искахме това нещо да е много стабилно, гъзарско и много смислено за нас. Искахме всичко да е направено на спокойствие и, независимо колко време отнема, в момента, в който го обявим, да сме сигурни, че няма нито едно място, което да пипнеш и да кажеш: Не е ок! За нас качеството, отношението и класата са много важни. 

V.S.: Това ли ви отличава от другите градски брандове?
Никола:
Аз като цяло не се кефя на идеята да се прави сравнение между различни брандове. Искам само да допълня, че сме решили, че ще правим Кристал само защото се кефим и няма да направим компромис с това. Целият процес ни доставя удоволствие и го правим защото искаме, а не защото трябва или защото си чешем егото. Даже имахме идея да не излизаме с имената си зад бранда, но това по една или друга причина не се получи.
Мартен: Тази идея всъщност се оказа доста трудна, защото в случая ние наистина не го правим от его, не го правим защото искаме да се рекламираме, аз като Мартен или Никола като Никола. Просто искахме да изкараме един много стойностен продукт за хората. Не знам дали това е разликата с другите градски брандове, това, на което ние държим и смятаме, че е много важно, за да бъдеш състоятелен, смислен и съдържателен, е контролът върху всяка една стъпка в процеса на създаването на това нещо. От избора на материи, до конструкцията на дрехата, изработването, след това печата, след това рекламата и подходящият начин на презентиране - всичко това е в ръцете, единствено и само на мен и Никола, и, разбира се, в чести случаи се опираме на нашия приятел Георги Панчев, който всъщност е дизайнерът на логото. Това е един човек, с когото се познаваме и работим от много години, така че той е 1/3-та от бранда, също.



И нашите три глави родиха нещо, което се надявам да остане много дълго време на сцената, защото дизайните, които представихме на 7-ми март, са само отправна точка и началото на всичко, което искаме да направим - това въобще не е пика на нещата.
Никола: Също така, не бихме произвели нещо, което не бихме носили и самите ние. Абсолютно всеки дизайн, който излезе от нас, ще го сложим.



V.S.: Добре, де, все от нещо се вдъхновявате?
Мартен:
Мен лично всеки един ден ме вдъхновява с нещо. Основното ми вдъхновение е семейството ми, което ме кара да се усмихвам и ми дава позитивно отношение през деня да правя всичко, което правя и да съм креативно настроен. Общо взето, с Никола ни вдъхновява всичко - ние гледаме, четем, слушаме много. И накрая, цялото това нещо се опитваме да го смелим по наш си начин. И никога не съм имал усещането, че няма да успеем да го направим.  Моята идеология е такава, че, когато създам нещо, аз веднага го изкарвам на публиката, и хората решават дали е ок или не е ок. Те взимат това решение, а аз продължавам със следващото и следващото.

Никола: Трябва постоянно да се правят нови и нови неща. Ние сме залети от информация и това е разкошно. За мен е много важно хората да не си губят времето, защото има толкова много страхотни неща, които трябва да прочетат, да видят, да слушат. В ера сме, в която достъпът към информация е толкова лесен, че не може да седиш и да тъпчеш на едно място и да ставаш част от масата, която си пада по масовите неща.

Мартен: Последните години хората свикнаха да гледат някакви известни лица, на които им се дава известна сума пари, за да излязат между 7 и 9 в ефир и да се излагат - нещо, което е лишено от абсолютно всякакъв смисъл.

V.S.: Но и вие залагате на известно лице за реклама?
Никола:
Говорим за известност, подплатена с класа и качество, защото ние избрахме възможно най-голямата класа в България.

V.S.: Защо? Как стана, как се намерихте с Лили?
Никола:
Точно поради тази причина.
Мартен: А, защо не? Точно защото е cool. Никой не го е правил, а всъщност така трябва да се правят нещата. Нашата идея да бъде тя рекламно лице беше контрапунктът между двете неща. 



Никола: Мартен ме запозна с Лили, те са работили и преди заедно. Тя е феноменална, тя е супер готина, толкова отворена. 
Мартен: Тя е институция в България, даже в момента комуникираме за хипотетични идеи да правим аутфит за неин концерт. Говорейки го това, тя ми показва една снимка на... представете си, Кендрик Ламар, и аз стоя, и ми трябваше време да осъзная, че тя знае кой е най-горещият в момента в хип-хопа, а има 20-годишни, които не са чували това име. И ти тогава осъзнаваш, че не знаеш нищо за Лили Иванова. НИЩО не знаеш!

V.S.: Добре, де, ама сучиър като суичър. Разликата е в?
Мартен:
Ние не сме открили топлата вода, за това че покриваме тялото с дрехи, но във всеки дизайн има по нещо: това, че джобът е така, че рамото е паднало, че тука има ципове, че качулката, като я сложиш, наистина ти е готино и не ти опъва. Това са детайли, в които ние наистина много сме внимавали и това е нашият прочит.

 V.S.: Точно това трябва да разкажете, момчета, защото ние сега виждаме този суичър и ако не ви познавахме нямаше да решим, че е готин и че е нещо по-различно. Тези неща, които казвате: падналото рамо, качулката, защото всички знаем как слагаш обикновена качулка и приличаш на презерватив...
Мартен: А всъщност зад кофти качулката седи едно икономическо решение, а не дизайнерско, защото, като правиш една качулка, я направи голяма и хубава, обаче тя отнема материал колкото за половин суичър, а когато търсиш да правиш пари, предпочиташ да направиш тъпа качулка. А ние тук даваме стрийт кутюр, качество и съдържателност.

V.S.: Във вашия случай тогава важи ли less is more?
Никола:
Хора с вкус го знаят това от години. В някакви аспекти сме със сигурност привърженици на семплите неща, каквото например е и логото ни.

V.S.: А кога е готино да е more?
Мартен:
Когато имаш какво да кажеш.
Никола: Да, какво искаш да кажеш, когато даваш повече и как искаш да го кажеш. Идеята е да си наредиш добре нещата.

V.S.: Всичко в Кристал ли ще продължава да бъде толкова семпло?
Мартен:
Монохромно ще е всичко, това си е timeless, а и ние изразяваме себе си чрез тази марка. Но ще предложим стил, класа и съдържателен продукт, който още при докосването осъзнаваш, че е нещо хубаво.
Никола: Нищо не обещаваме, но със сигурно ще има изненади. Дори в момента си говорим за някакви идеи. Всяко следващо нещо ще е различно. Няма да пускаме едно и също.

V.S.: Кой е човекът на Кристал? Кой носи Кристал?
Мартен:
Всеки може да носи Кристал.
Никола: Имайки предвид кой избрахме за рекламно лице, имайки предвид ние в какви среди горе-долу се движим - общо взето, марката влиза в едни много широки рамки. Искаме всеки, който има желание и е достатъчно отворен към това, да ни носи.
Мартен: Истината е, че в последната седмица, откакто реализирахме колекцията на пазара, видях много различни хора с различни стайлинги да купуват нещата ни. Хора, които допреди това не са слагали оувърсайз неща, но им седят страхотно. Стилът на Кристал е много всъщност лесен за интегриране и носи своя statement. Консуматорът ни не е само един, всеки може да го носи, притежава, и най-вече прочете, по собствен начин. За нас Кристал е едно произведение на изкуството, което даваме на хората и ги оставяме да решат как да го приемат.


Запечатахме Мартен и Никола в черно и бяло, благодарение на добрия "partner in crime" Huawei Mate 20 pro, който, освен изкуствен интелект (ИИ), има и тройна основна камера (40MP, 20MP и 8MP), разработена в партньорство с експертите във фотокамерите Leica.

А, за да се сбобиеш с един КРИСТАЛ мини през Foot Court Park Center Sofia. p.s. останали са ограничени бройки! 

Make БГ мода Again: Нева Балникова

More All fashion