Следва

Силвена Роу, първата жена член на журито в MasterChef 2019, представи специално меню за Starbucks

Как го правят Те: рокличката от 1841-ва, в която се кръщават всички кралски бебета

Кръщавките винаги са помпозни, но не и с цял век история, като тези на британското роялти...

Celebrities преди 5 години

Последното кръщене в британското кралско семейство отново открадна вниманието от всички останали събития по света. Миналия уикенд в Англия бе кръстена бебе Лена Тиндал, правнучка на Елизабет, облечена в същата рокля ,в която е била кръстена по-голямата й сестра Миа, както и братовчедите Джордж, Шарлот и Луи.

(Лена Елизабет Тиндал с баща си Mайк)

Ясно е, че кралското семейство е в хватката на множество и различни ритуали от монархическата традиция, но приковаващата погледи рокля е много повече от ритуал, датираща от над век. Известна като Хонитон рокля за кръщене, дрешката е сътворена по поръчка от кралица Виктория за първото й дете - принцеса Виктория Аделаида Мери Луиз, кръстена в Бъкингамския дворец през 1841-ва. Вдъхновен от сватбената рокля на кралицата, Хонитонът е произведение на изкуството, изработено от бяла кралска коприна и ръчно бродирана дантела, достойна и отговаряща на кралската титла, както самата кралица и кралят Алберт разказват в дневника си.

(Кръщенето на принцеса Виктория в Бъкингамския дворец -1841 година)

С течение на времето роклята става емблема  на кралските кръщенета, носена от 62 бебета със синя кръв в хода на 163-годишната й служба. В бялото творение е извършен ритуалът на едно от седемте християнски тайнства на цели пет монарха, започвайки с Едуард VII. Джордж V, Едуард VIII, Джордж VI и кралицата Елизабет II, както и принц Чарлз, принцеса Анна, принцовете Уилям и Хари, принцеса Южени. За дългото време от над век, роклята се пази внимателно през годините, като е почиствана ръчно с изворна вода и е съхранявана в тъмна стая.

(Кралица Виктория със сина си Едуард VII (ляво), нейният внук, Джордж V (дясно) и правнук й - бъдещият крал Едуард VIII - 1894 година).

(Кръщене на кралица Елизабет II, с родителите й - тогавашните херцог и херцогиня на Йорк - 1926 година).

(Принц Чарлз по време на кръщенето, с майка си, принцеса Елизабет, дядо Джордж VI и прабаба - кралица Мери, 1948 година).

(Принц Уилиям в ръцете на майка си Даяна, и в присъствието на баща му принц Чарлз (горе ляво), кралица Елизабет II (долу ляво), прaбаба му кралица Елизабет-кралицата майка (долу дясно) и дядо му принц Филип - 1982 г.).

(Кръщене на принц Хари в скута на принцеса Даяна, обиколени от кралица Елизабет II, кралицата майка, принц Чарлз и принц Уилиям, 1984 година).

(Принцеса Южени в ръцете на майка си Сара Фъргюсън - херцогинята на Йорк, и баща си, принц Ендрю, братовчедите Зара Филипс Тиндал (ляво) и принц Хари (дясно) - 1990 година). 

Последна с привилегията да носи 163-годишната рокля е Лейди Луиз Уиндзор, дъщерята на принц Едуард и графинята на Уесекс - Софи, през 2004 година. Имайки предвид дългата история на дантеленото ритуално облекло, кралицата решава, че е време за нова, изработена по идентичен начин в кралски маниер.

(Лейди Луиз Уиндзор с баща си, принц Едуард и майка си, графиня Софи - 2004 година).

Изработеният с помощта на британски и италиански занаятчии, нов - реплика Хонитон, за първи път е носен от Джеймс Виконт Севърн, по-малкият брат на Лейди Луиз, кръстен през 2008 година. От премиерното носене насам, тържествената рокля е била облечена от Савана и Исла Филипс, дъщерята на лорд Фредерик Уиндзор, Мауд, и, разбира се, принц Джордж, принцеса Шарлот и принц Луи, наследниците на Уилиям и Катрин Кеймбриджки.

(Кръщенетата на принц Джордж (ляво), принцеса Шарлот (средата) и принц Луи (дясно) в ръцете на майка им, херцогинята на Кеймбридж Катрин - 2013/15/18 година).

Неуморно следвайки изисканите визии на херцогиня Маркъл, нетърпеливо чакаме да видим бъдещата принцеса, наследничката на Хенри, по-познат като Хари, облечена в Хонитона за кръщенето си.

 

 

More Celebrities

Ричард Гиър, 74, и Алехандра, 41, на гала в Ню Йорк

Celebrities преди 1 ден

Ричард Гиър и Алехандра Силва подкрепиха благотворителната гала City Harvest, която се организира за набиране на средства за осигуряване на топла храна на тези, които имат най-голяма нужда от нея. На събитието присъстваха също Криси Тейгън и Джон Леджънд, тя - в приказна прозрачна рокля.