Следва

"Неочевидно”: site-specific инсталация на Борис Далчев и Михаела Добрева

Какво да четем: Art x2

in books we believe...

Books преди 5 години

В последната седмица на март са ни нужни няколко съставки: две английски заглавия, доза хумор, любопитство и Надежда, момичето от Елефант и нашият #bookclub "екскурзовод", за да потънем в хартиената Страна на чудесата и като едни истински Алиси да преживеем книжни приключения по ред на номерата >>



№ 1

Ако се чудите какво е общото между наблюдателността, медитацията и Алберт Айнщайн, то книгата, с която ще ви запознаем днес е отговорът на тази питанка. Einstein and the Art of Mindful Cycling на Ben Irvine комбинира разказа за живoта на великия учен, заедно със социални и философски възгледи над наблюдателността, и разбира се, много подробни разяснения, свързани със самото каране на колело.



От книгата разбираме, че самият Айнщайн е бил страстен колоездач и че това му е помагало да запази постоянното си състояние на любопитство, което го е довело до велики идеи, като теорията за относителността например. Четивото ни кара да се замислим и за свободата, и всички други лични плюсове от карането на колело и ни връща в детството, когато повечето от нас са усвоили това умение или ако не са, определено ни подтиква да искаме да го усъвършенстваме.



Einstein and the Art of Mindful Cycling е лека и приятна книга, която точно навреме за идните топли и слънчеви дни ни напомня, че това да не се увличаме във собствените си проблеми и терзания е от голяма важност за щастието ни, а карането на колело е идеалният начин да достигнем до това блаженство.

№ 2
Втората ни препоръка е книгата на Марк Менсън, The Subtle Art Of Not Giving A F*CK. Тя е първа за автора, който е известен блогър, често отразяващ във постовете си идеите застъпени и в конкретното издание.  

The Subtle Art of Not Giving A F*CK ни напомня, че е нормално да изпитваме затруднения, и че е нормално да се случват гадни неща, но не е нужно да се фокусираме върху тях.  Автора ни напомня, че ние сами избираме реакциите си и това кое ще остане в сърцето ни и кое не. Чрез лекия си начин на изразяване, Менсън напомня и че без болка няма щастие, и че човек не се индентифицира с емоциите си.

Книгата определено е подходяща за днешните дни, в които има толкова много информация и събития, които да ни засегнат, затова и я препоръчваме. Преди да сложим край на тази препоръка обаче искаме и да цитираме част от нея, а именно първата ѝ страница, която гласи, че:  "тази книга не е за всеки."


Еlephant Bookstore
ул. " Цар Шишман" 31

More Books