Следва

Blond Alert: "Скандинавско" русо ОТНОВО!

K-beauty - историята на корейското чудо и какво да си набавим за личния будоар

От звучащи странно имена на съставки до десетстепенни ритуали за грижа - тук сме, за да дешифрираме света на K-Beauty (чудото на корейската красота)...
 

Face преди 5 години

Стремежът към Красотата е ненаситна нужда, неизменна част от човешката природа, въпреки че стандартите и критериите за "оценка" варират във времето.



В Древността, гримът се използва в ритуали за защита от външни влияния. Хората използват природни бои, за да рисуват върху голите си тела, с цел да визуализират божествата и да "плашат" нещастието.

Оттогава насам, вече векове, взаимодействието между различните култури и вярвания благоприятства смесването и еволюцията на помади, гримове, кремове, материали, способи, методи и технологии за производство на козметика, създавайки неистово разнообразие, на което само можем да се радваме.  

Корея, перфектен пример за успех в козметичната индустрия, се формира като играч на този сложен пазар на същия принцип /принципа на взаимодействието/. Доказателства за употребата на различни по вид козметики датират още от времето на Трите корейски царства, а използването на грим преживява звезден миг по времето на царството Корьо. Античната козметика съдържа екстракти от растения, като стъбла на тикви и наземен боб, спомагащи за доброто почистване на кожата; рициново масло и масло от камелия за здравия вид на косите; шафран - за допълнителна хидратация и блясък на кожата, кайсиево и прасковено масла за белези, лунички и петна.

Според Gyuhap chongseo, древна енциклопедия на разкрасителните традиции, веждите са смятани за главна особеност и черта от женското лице - точно като днес. За най-добра се счита формата им, наподобяваща върбово листо, а за оформянето им се използва пепел от умишлено изгорени растения - сурово "мастило" за изрисуване на веждите, с основно използвани цветове - черно, тъмносиньо и тъмнокафяво. Yeonji пък е корейското име на ружа, който жените използват, за да придадат цвят на бузите и устните си. Въпросното yeonji се приготвя в онези времена от растението шафранка (Carthamus tinctorius).

Корейките традиционно носят натурален, много непринуден макиаж, за разлика от японките и китайките, които по това време са известни с афинитета си към яркия, показен, почти маскараден грим.

По време на чосонското царство (1392-1897 г.), по-висококачествените гримове са напълно забранени заради Конфуцианството. Тогавашните обстоятелства принуждават жените от аристокрацията да започнат да копират стила и грима на gisaeng или kisaeng, още наречени ginyeo момичета. Kisaeng са жени от бедни семейства или дъщери на роби, обучавани да бъдат куртизанки; да предлагат секс услуги на мъже от по-горен социален клас, както и да осигуряват развлечения и стимулиращи разговори. Появили се за първи път по време на царството Корьо, kisaeng момичетата са легалните "развлекателки", задължени да изпълняват различни по вид функции в полза на държавата си. 

МОДЕРНИ ВРЕМЕНА
Като естествено продължение на сключването на Мирния договор на Канхвадо през 1876-та, корейските пристанища се отварят за чуждестранна търговия - импорт и експорт - и западният стил навлиза в страната устойчиво. Налага се непознат дотогава макиаж, съвършено нови продукти добиват популярност, стимулирайки корейската козметична и бюти култура и разгръщайки потенциала за масовото им производство и консумация. 

Bakgabun е първият масов бюти продукт в Корея - пудра, направена по изцяло корейска технология, тотален бестселър в периода 1916-1930-та. Поради съдържанието на олово във формулата обаче, продажбите рязко спадат и на пазара се отваря място за множество алтернативи, амбицирани да заместят емблематичната Bakgabun. 

В началото на 60-те, корейската бюти и козметична индустрия директно насочва усилия срещу конкурентите си на пазара (японци и китайци) и бележи възход, в основата на който са високото качеството, иновативните технологии и прокарването на правен закон, който категорично забранява вноса и продажбата на чуждестранни продукти в страната.

КОЗМЕТИКАТА И ГРИЖАТА ЗА КОЖАТА В КОРЕЙСКАТА КУЛТУРА
Корейците издигат в култ грижата за кожата, за което допринасят телевизионните програми, рекламите и позабравените традиции. За абсолютен идеал се приемат равномерният тен и сияйната кожа, при това бюти режимът на корейките стриктно варира според сезона, но никога не минава без слънцезащита - основен фокус на корейската козметична индрустия е именно изсветляването. Важно е да се има предвид, че изсветляването на кожата съвсем не означава избелване - намаляване нивата меланин в кожата - вместо това, изсветляването се фокусира върху третирането на хиперпигментацията.

За постигането на перфектно изравнен тен, корейките са готови да стигнат до немислими крайности, като тази да изпълняват 8-10-степенна рутина всеки ден - дегримьор, двойно почистване (последователна употреба на масло и тоник на водна основа), ексфолиатор, тонер, есенция (леки хидратиращи концентрати), лечения (буустери, серуми, ампули), цели маски за лице (тъкните памучни листове, напоени с течни хидратиращи, възстановяващи и дори регенериращи формули), околоочен крем, хидратант, слънцезащита

От симбиозата на дългогодишните традиции и практики на французите в производството на разнообразие от козметични продукти и хилядите страници история на традициите в грижата за здравословното състояние и перфектния външен вид на кожата на корейците, се ражда изключителната линия, която искаме да ви представим днес - новативната фитокозметика Jowaé.



Френско-корейска синергия предоставя богата гама от продукти, чието общо име говори само за себе си, подсказвайки с що за формула се захващаме - вдъхновена от корейската дума за Хармония и необходимостта от възстановяване на жизнения баланс на кожата, се появява Jowaé. Възстановява баланса на кожата на лицето и я предпазва от външните агресори, за да разкрие естествената й хармония. Повлияна от забързания начин на живот и външните агресори, кожата трудно запазва баланса си - става нестабилна и губи младостта си, а иновативната фитокозметика, посредством Лумифенолът (асоциира се със силата на медицинските и традиционни корейски растения, познати с необикновените си  свойства) е в готовност да реши всеки проблем и да поправи всяко несъвършенство.

Всички мечтаем за перфектна кожа, а в Корея този идеал е реалност, благодарение на полезните свойства на традиционните растения, които биват използвани откакто съществува понятието "грижа за кожата". От Jowaé компресират екстензивния 8 до 10-степенен режим, за който говорихме, до 4 основни стъпки:

1. ПОЧИСТВАНЕ. За елиминиране на замърсяванията
2. ПОДГОТОВКА. Подготвя кожата за последващата грижа
3. АКТИВИРАНЕ. Поддържане на младежкия вид и подсилване на тена
4. КОРЕКЦИЯ. Балансиране на всеки тип кожа

Според зоната на третиране, типа кожа и предпочитанието към определени продукти, есенции и съставки, специалистите от Jowaé предлагат помощ и експертиза, за да може всеки от нас да получи индивидуален 4-степенен ритуал за грижа за кожата. Достъпен ТУК, в края на всеки индивидуален тест получаваме селекция от 4 продукта от богатото потфолио на френско-корейската фитокозметика (В ГАЛЕРИЯТА ГОРЕ>>>), изготвена специално за нас и кожата ни.

За да разберем още за традициите на корейците в грижата за кожата, се обръщаме не към кураторката на козметичния музей Coreana, както правят от KoreaTimes, а към "кураторката" на корейската козметично представяне на Jowaé в Бъглария - бранд-мениджъра на компанията, Пламена Минева.

View Sofia: Срещу теб стои човек, изцяло незапознат с традициите в корейската козметика и портфолиото на Jowae, как представяш гамата накратко?
Пламена Минева:
Jowaé e нов бранд на козметичния пазар, пример за успешно начало. Продадени са над 3 милиона продукта в света за периода от юли 2017-та до средата на ноември 2018-та, брандът вече е носител и на престижно отличие от френското издание Beauté Santé. Jowaé e етична, натурална и дермоефективна марка, която предлага грижа за кожата с лесен ритуал в 4 стъпки от почистване чрез хидратация, активиране и корекция на всеки естетичен проблем. Формулите на продуктите са съчетание от над 93% натурални съставки (традиционни азиатски медицински растения), адаптирани към нуждите  на кожата. Доказаната клинична ефективност се дължи на патентования комплекс в сърцето на формулата на всеки един от продуктите - Лумифенол, който, благодарение на високата си концентрация на антиоксиданти, полифеноли, танини и флавоноиди, помага на кожата да изглежда максимално добре. 

V.S.: Посочи ни трите основни предимства на корейската козметика, които я отличават от всичко останало на пазара.
П.М.:
Първото предимство, което отличава корейската козметика е комбинацията от висока ефективност на разумна цена. Естествените съставки във формулите също са полза - корейските козметични марки избягват химически съставки и вместо това включват традиционни азиатски растения, като зелен чай, бамбукова вода и свещен лотос, всички те с естествени лечебни и овлажняващи свойства, които лекуват кожата и я поддържат здрава и сияйна. Друг плюс са забавните и закачливи опаковки. Jowaé e марка с отличима бранд идентичност, благодарение на красивите и информативни опаковки, които превръщат закупуването и прилагането на продуктите в забавна и много приятна част от ежедневието. Накратко, корейските козметични продукти са не само полезни за кожата ви, но и толерантни към портфейла.

V.S.: Кои от продуктите присъстват в личния ти бюти ритуал?
П.М.:
Разбира се, винаги имам под ръка няколко продукта от стъпка 1. Почистване – мицеларна вода, обичам да използвам и мицеларно мляко, тъй като имам по-суха кожа, а и съм малко old school. Вечер измивам лицето си с почистващо гел-олио, с него мога да сваля дори дълготрайната си спирала и два пъти седмично използвам ексфолиант за лице с минерални частици, който също е част от серията с почистващи продукти с императорски божур. Като цяло грижата за кожата е пристрастяваща, дори бих казала и вманиачаваща. Не мога да се разделя с хидратиращия спрей, част от стъпка 2 - подготовка. Тези продукти не са достатъчно популярни у нас, но веднъж използваш ли ги, няма как да се разделиш с тях. Вдъхновяващият аромат на цвят от сакура, характерен за азиатския свят, е пленяващ и пристрастяващ. Вечер не заспивам без концентрат с ферментирал черен чай, който озарява лицето ми и, разбира се, хидратиращ крем. Пристрастена съм и към маските, имам почти всички под ръка. 

V.S.: Тръгваш на път, багажът не побира всичко, кои са трите продукта, които обезателно взимаш със себе си и защо?
П.М.:
Както казах, не се разделям с блаженството на хидратиращия спрей, почистващото гел-олио, тъй като за мен е много важно кожата ми да бъде добре почистена и хидратирана, затова третият продукт на път с мен е хидратиращ крем.

V.S.: Избираме подаръци, но не сме убедени за типа кожа, дай ни списък от "неутрални" продукти, с които няма как да сбъркаме.
П.М.:
Много е важно е да се грижим за чистотата на нашата кожа. Смятам, че продукт, който никога не е излишен в банята на всяка дама е именно някой от почистващата серия, а защо не и комбинация. Разбира се, няма как да направим грешка с хидратиращия спрей, който бихме могли да комбинираме с крем или маска. Продуктите са подходящи за всякакъв тип кожа, дори чувствителна. Бихме могли да изберем продукт за тяло, серията с бамбукова вода е изключително мека и приятна, продуктите са подходящи за цялото семейство. Маските за лице също са страхотен подарък, тъй като много често ограниченият бюджет ни принуждава да купуваме козметичните продукти от първа необходимост и все не успяваме да заделим за допълнителна грижа. Варианти много - просто трябва да отключим въображението си, а с вдъхновяващите продукти и концепцията на бранда това става с лекота!




 


Продуктите от гамата на Jowaé може да намерите в аптеки Ремедиум. 

More Face