Следва

Да, това е 23-годишната дъщеря на Еминем

Sony World Photography Awards 2019 обяви финалистите за голямата награда!

Представяйки изключителни поредици от снимки на най-добрите фотографи от целия свят, Световната фотографска организация днес (26-ти март) в Лондон, обяви финалистите за голямата награда в раздел „Професионалисти“ на 2019 Sony World Photography Awards.

All About Life преди 5 години



Jasper Doest / "Meet Bob"
Netherlands, Shortlist, Professional, Natural World & Wildlife (Professional), 2019 Sony World Photography Awards

Специално подбрани от група водещи международни експерти от академичните среди, музеи, издателства, фестивали и медии, въздействащите поредици снимки са избрани сред всички подадени за участие в десетте различни категории. Често взети като част от по-мащабни творби, финалната селекция в раздел „Професионалисти“ съдържа серии от пет до десет изключителни кадъра. Всяка серия показва художествено майсторство и опит във фотографските техники, редактирането и визуалното разказване на истории, предоставяйки на публиката завладяващи истории за човечеството и съвременния свят.

Творците-финалисти предлагат своите интерпретации за съвременния свят във всичките му форми и измерения. Много от тях засягат политически въпроси. Например, архитектурните кадри на Даниел Очоа де Олза (Испания) разкриват прототипи за гранични стени, които понастоящем се намират в Сан Диего близо до границата между Мексико и САЩ, а фотоесето на Тоби Биндер (Германия) изобразява повсеместните проблеми, засягащи младите хора в Белфаст, Ирландия и въздействието, което Brexit може да има върху Мирното споразумение от 1998 г.


Hashem Shakeri / "An Elegy for the Death of Hamun"
Iran, Shortlist, Professional, Documentary, 2019 Sony World Photography Awards


Красотата на природата и въздействието на човека върху нея могат да се видят във въздушните изображения от Етиопия на Кирън Додс (Великобритания), които акцентират върху загубата на 95% от местните гори, както и в творбите на Леа Шретенталер (САЩ), която използва традиционен филм и сребърно-желатинови фотографски процеси за заснемане и отпечатване на образи на спорни инфраструктурни проекти в Хавай, чийто изображения след това обгаря с лазер, оставяйки подобни на белези празни пространства върху снимките.

Избрани са и кадри, разкриващи съдби и места, които иначе биха останали непознати за света: Алис Ман (Южна Африка) показва уникалната и развиваща се субкултура около женските отбори мажоретки с барабани, докато Кохей Уено (Япония) отвежда зрителя в подводния свят на състезателното свободно гмуркане, а Алесандро Грасани (Италия) представя зашеметяващи портрети на женските боксьори на Гома, Демократична република Конго.


Trent Mitchell / " Inner Atlas"
Australia, Shortlist, Professional, Sport (Professional competition), 2019 Sony World Photography Awards

Успехът на включените във финалната селекция е забележителен, тъй като тази година в конкурсния раздел за професионалисти има рекорден брой участия на фотографи от 161 страни, сред които Габон, Парагвай и Кот д'Ивоар. Това богато международно представителство се запазва и в списъка с финалистите, сред които има както нови, така и утвърдени вече фотографи от 30 държави, включително Сейнт Китс и Невис, Финландия, Япония, Колумбия и Иран.


Nur Hidayati Binti Abd. Rahim, / Series Name: Soul of The Wild
Malaysia, Shortlist, Student, 2019 Sony World Photography Awards


Носителят на титлата Фотограф на годината, десетте победители в раздел „Професионалисти", както и големите победители в раздели "Любители", „Младежи" и „Студенти" ще бъдат обявени на официалната церемония по награждаване в Лондон на 17 април 2019 г., а творбите им ще бъдат показани в изложбата на Sony World Photography Awards 2019 в Лондон, преди тя да отпътува на световно турне.

Надпреварата в раздел „Студенти“

Финалната селекция включва работи на десет студенти от водещи висши учебни заведения от цял свят по темата „Еволюция“. Фотографите идват от редица държави, включително Бангладеш, Малайзия, Испания, Аржентина и Канада.

Десетте избрани фотографи печелят фотографско оборудване от Sony и ще летят до Лондон, за да присъстват на церемонията по награждаването на 17 април, когато ще бъде обявен големият победител сред тях, който ще получи фотографско оборудване на Sony на стойност 30 000 евро за своя университет.

В Лондон десетте студенти ще участват в разговор с носителя на приза „Изключителен принос към фотографията“ Надав Кандер и ще обсъдят портфолиото си със съдията на раздела за студенти тази година Джейсън Барън (творчески директор за фотография, BBC Creative) и Световната фотографска организация. Освен различните възможности за изграждане контакти, всеки студент ще бъде номиниран и за Student Sony Grant 2019.

Провеждан от Световната фотографска организация, световно признатият конкурс Sony World Photography Awards е едно от най-важните събития в глобалния фотографски календар. Това е 12то му издание в партньорство с водещия спонсор Sony и се състои от общо четири раздела: Професионалисти (за поредица снимки), Любители (за единични кадри), Студенти (за академични институции) и Младежи (за 12 -19-годишни).


Изложбата ще се проведе от 18 април до 6 май 2019 г. в Съмърсет Хаус, Лондон, преди да се отправи на околосветска обиколка, включително в Япония, Германия и Италия. Билетите на лондонските изложби са достъпни ТУК

More All About Life