Следва

Младокът Боян Арсов отмъкна "Икар"-а на Владимир Пенев и Бойко Кръстанов

Фаталната любов между Теодора Духовникова, Иван Юруков и Дарин Ангелов

"недопрочетената и недоизиграна пиеса на Яворов"

Events преди 5 години

Разтърсващата драма на Пейо Яворов "Когато гръм удари, как ехото заглъхва", отново е на сцената на Народния театър "Иван Вазов". Тази вечер, 26 март, от 19:00 часа на Камерна сцена е премиерата на спектакъла, режисиран блестящо от Бина Харалампиева. Малко повече от година след успеха на "Лисичета", тя събира голяма част от звездния актьорски състав и тук: Теодора Духовникова, Иван Юруков, Дарин Ангелов, Радина Боршош и студентите Неделин Найденов и Богдан Бухалов.


"Много умни и талантливи хора са изрекли и написали верни и важни думи за един гениален автор, ЯВОРОВ. Това, което мога да добавя е: Гледайте представлението. Всичко мое е в него. Надяваме се да ви развълнуваме", лаконична е Харалампиева.

Сценографията на спектакъла е дело на Свила Величкова, а музиката на Асен Аврамов. Драматург е Мирела Иванова.

„Когато гръм удари, как ехото заглъхва“, втората по хронологичност пиеса на Пейо Яворов, има драматична история. По време на генералната репетиция на пиесата за премиерата на 17 септември 1912 е обявена мобилизация за Балканската война, възвестява я актьорът Атанас Кирчев, убит по-късно на фронта. Затова и представлението се изиграва за първи път година по-късно – на 12 октомври 1913. Режисьор е Павел Ивановски, а в ролите се изпълняват от Сава Огнянов, Елена Снежина, Кръстьо Сарафов, Вера Игнатиева и Васил Кирков.



Месец и половина след премиерата в къщата на улица „Раковски“ отекват двата фатални за поета изстрела, любимата му Лора е мъртва, а Яворов – ослепява и прекрачва в своята последна трагична година. Житейският сюжет, по-страшен и от антична трагедия, хвърля своята тежка сянка върху пиесата. Тя е изиграна 20 пъти и последното й, дневно представление, се изиграва на 19.10.1914 след погребението на Яворов.

За втори път пиесата е поставена от Хрисан Цанков на сцената на Народния театър през 1939 година, а после чак през 1979 г. – от режисьора Пантелей Пантелеев. Двете пиеси на класика на българската поезия и драма са поставяни общо шест пъти на сцената на Народния театър между 1911 г. и 2019 г. – три пъти "В полите на Витоша" и три пъти "Когато гръм удари".


Следващите дати на представлението са 2, 6, 16 и 23 април, 2 и 10 май, 19 и 20 юни.


More Events

Изложбите в София: светско монументално изкуство или 125 години от рождението на Дечко Узунов

Events преди 1 месец

Дечко Узунов и днес продължава да привлича вниманието на изследователите с многобройните си творчески проявления. Освен в областта на изящното изкуство той се изявява и в монументалното. Разработва редица проекти в различни направления, вкл. стенописи, мозайки и витражи.