Следва

B-Day Girl: Най-зрелищните тоалети на Лейди Гага

Дизайн за вдъхновение: International Museum of Qatar

Пустинна роза...

All About Life преди 4 години

Катар е центърът на вниманието тези дни по повод откриването на National Museum of Qatar (Националния музей на Катар), разположен на 560 000 квадратни фута площ в сърцето на Доха. Новопостроеното от Jean Nouvel Atelier архитектурно произведение обхваща стария /вече реконструиран/ национален музей с форма на традиционна арабска къща, посрещащ модернистичното тълкуване с допълнение от множество изложбени зали. Относно цялостния проект, творците фокусират въображението си около характерната за региона форма на кристала - пустинна роза.


 

Екстериорът на NMoQ е разгледан през геометрична призма, оформен от наклонени окръжности от различните фази на кристалния метаморфозис. Плоскостите са подробно разработени в калейдоскопска схема, оформяща мозаично-диамантена структура в неутрални, млечнобели и бледобежови тонове.

Както безупречната външност, и вътрешността на музейното пространство е ориентирана към плавната линия и обла форма на плоскостите, изграещи ролята на декоративни и разделящи аркади. Цялото обединява единадесет уникални и различни по съдържание галерии, отвеждащи посетителите в паралелен свят, нашепващ разкази за формирането на Катарския полуостров преди милиони години и историята на настоящето на нацията, като поставя фокус върху богатите наследство и култура.

С цел създаване на автентично преживяване за хората, както самата Шейха Амна бинт Абдулазиз бин Джасим Ал Тани, директор на Националния музей на Катар заявява, проектът е формиран във футуристично-традиционна посока, наблягайки на характерното естество, предлагащ различни от досегашните опит и изживяване за посетителите. Единадесетте музейни галерии предлагат пътуване през серия от уникални, оставящи без дъх пространства, подкрепени с музика, поезия, археологически обекти, произведения на изкуството, монументални арт филми и интерактивни, образователни игри. 

Цялостен поглед над архитектурното катарско чадо, в галерията горе>>>

More All About Life