Следва

#backtoessentials

Историята на гръцкия сандал – вечната лятна обувка

Ιστορία των ὑποδήματα – σάνδαλον...

 

All fashion преди 5 години

... историята за гръцката обувката и по-конкретно сандалите, преплитащи се в тенденциозното законодателство на всеки следващ моден сезон, започва някъде в античното минало, незнайно с точност кога и къде. Първоначалната форма на обувката, наричана сандал, се появява в египетските страни, но по-автентичен и засилено интерпретиран е екземплярът σάνδαλον (сандалон) от гръцката история.

Връщайки се назад във времето, гърците от Елада често са оправдавали случващото се с божествени връзки, а по същата логика и модата е тясно свързана с политеистичните им вярвания. Относно обувката, тълкуването им за формата е препратка към сребристите сандали на богинята на лова – Артемида, както и проектираните от Хефес сандали със златни крила за Хермес. Поради практични, материални и условия на статут, гръцкият сандал е битувал в няколко варианта, точно определящи характеристиките на носителя.

Първобитните вариации на обувката са част от костюмите в театъра, като мъжката е интерпретирана с множество преплитащи се връзки и шнурове. Малко по-късно любовта към сандалите достига кулминация, със създаването на емблематични форми за двамата герои от Дионисиите. В комедиите, героят е облечен с котурнус (сандал с дебела и висока подметка), докато трагедийният носи наподобяващ днешния модел сандал, наричан бускин. Бускинът е висок до коляното или до средата на прасеца ботуш от кожа с отворена предна част и множество шнурове, започващи от пръстите.

С желанието да адаптират театралния костюм в ежедневието, древните гърци създават носим образ на великата театрална обувка. За обикновените и бедни хора - крепис, днес известни като елефтериа - най-обикновената форма на сандали, сътворени от базисна подметка и няколко ленти, поддържащи крака. В богатите и аристократични среди, разбираемо, обувката варира в различни интерпретации, обединяващи разнообразни нюанси, кожени бордове, шнурове, декоративни елементи и ресни, като изработените с крилца, наричани талариа, носят най-богатите и властимащи.

Докараната до съвършенство линия по-късно през годините става любим елемент и абсолютно неизменен модел от летните колекции на големите дизайнери. Творците обръщат особено внимание на първоначалната форма на историческата обувка, смятайки я за една от най-съвършенните форми, подчертаващи красотата на дамския, а едновременно и мъжкия крак. 

Chanel - Resort 2018

Съвремената интерпретация позволява дизайнерите да развият въображението си, от тривиална до авангардна степен, трансформирайки формата, връзването и тока, както и материята, декоративността и цвета. Защото ги обичаме, сиурни, че отново ще ги инкорпорираме в летните си визии, в продължение разглеждаме интерпретациите на гръцкия сандал в модата днес>>>

Longchamp
 
Gabriela Hearst
 
Ulla Johnson
 
Valentino
 
Marni
 
Giambattista Valli
 
Dries Van Noten
 
Longchamp
 
Alberta Ferretti
 
Area
 
Dion Lee
 
Nanushka
 
3.1 Phillip Lim
 
Marios Schwab
 
 

More All fashion