7 причини за косопада, извън генетичните

7 причини за косопада, извън генетичните

SOS! КОСОПАД!Дори и да не скубем косите си собственоръчно по нещастна любов, чифт Manolo или пайетена Fendi багет, организменото ни устройство в някакъв момент по един или друг начин решава да ни лиши от немалко количество коса, което преживяваме тежко, мъчително и драматично... ако въобще преживеем. Лошите помисли, че по злощастно стечение на обстоятелствата сме взели гена на татко и темето ни ще оплешивее до 3-4 месеца, трябва да оставим настрана - първо, защото на теория, да вземем татковия ген при косопада е почти невъзможно, тъй като мъжкият косопад се вписва в различна графа. Малък процент от случаите на косопад при жените все пак се дължи на генетична унаследеност, но - противно на всеобщото мнение - в огромната си част, преждевременната загуба на коса, както при мъжете, така и при жените, е причинена от ред на брой странични фактори, които не са заложени в устройството ни и могат да бъдат разпознати, третирани и победени.

Според списание HealthUK, ежедневно губим средно по 80 косъма, но в случай, че усетим чувствително увеличаване в загубата, а и на място на падналата коса не започва да расте нова, незабавно трябва да вземем мерки. Проблемът е, че при косопада съществуват толкова много потенциални причинители, че на моменти е трудно да посочим точния, съответно и да започнем подходящо лечение.

Факт е, че косопадът е често срещан проблем сред дамите, дори повече, отколкото си даваме сметка - една от три жени страда от косопад или намаляване обема на косата в някакъв период от живота си - но, важното е не да се отчайваме, а бързо да разберем как и защо губим косата си, съответно как да си я върнем. Дерматолозите в болница Филип Кингсли, Лондон, разграничават два основни вида причинители - генетични и реактивни. Генетичните обединяват случаите на генетично предразположение към изтъняване на косъма, което ние наблюдаваме като прогресивно и постепенно редуциране в обема на косата. В тези случаи някои от космените фоликули са по-чувствителни към мъжките хормони и тази им чувствителност кара фоликулите постепенно да се свиват и да произвеждат значително по-тънки и къси косми с всеки следващ цикъл на растеж. Реактивните причини са външните причинители - ежедневната прекомерна загуба на коса не се обяснява с генетично предразположение, а е резултат от вътрешен дисбаланс или нарушения като хранителна недостатъчност, огромен стрес, катастрофална диета или дори заболяване.

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.