Следва

Yves Saint Laurent отваря pop-up БЕНЗИНОСТАНЦИЯ

7 причини за косопада, извън генетичните

SOS! КОСОПАД!

Hair преди 5 години



Дори и да не скубем косите си собственоръчно по нещастна любов, чифт Manolo или пайетена Fendi багет, организменото ни устройство в някакъв момент по един или друг начин решава да ни лиши от немалко количество коса, което преживяваме тежко, мъчително и драматично... ако въобще преживеем. Лошите помисли, че по злощастно стечение на обстоятелствата сме взели гена на татко и темето ни ще оплешивее до 3-4 месеца, трябва да оставим настрана - първо, защото на теория, да вземем татковия ген при косопада е почти невъзможно, тъй като мъжкият косопад се вписва в различна графа. Малък процент от случаите на косопад при жените все пак се дължи на генетична унаследеност, но - противно на всеобщото мнение - в огромната си част, преждевременната загуба на коса, както при мъжете, така и при жените, е причинена от ред на брой странични фактори, които не са заложени в устройството ни и могат да бъдат разпознати, третирани и победени.

Според списание HealthUK, ежедневно губим средно по 80 косъма, но в случай, че усетим чувствително увеличаване в загубата, а и на място на падналата коса не започва да расте нова, незабавно трябва да вземем мерки. Проблемът е, че при косопада съществуват толкова много потенциални причинители, че на моменти е трудно да посочим точния, съответно и да започнем подходящо лечение.

Факт е, че косопадът е често срещан проблем сред дамите, дори повече, отколкото си даваме сметка - една от три жени страда от косопад или намаляване обема на косата в някакъв период от живота си - но, важното е не да се отчайваме, а бързо да разберем как и защо губим косата си, съответно как да си я върнем. Дерматолозите в болница Филип Кингсли, Лондон, разграничават два основни вида причинители - генетични и реактивни. Генетичните обединяват случаите на генетично предразположение към изтъняване на косъма, което ние наблюдаваме като прогресивно и постепенно редуциране в обема на косата. В тези случаи някои от космените фоликули са по-чувствителни към мъжките хормони и тази им чувствителност кара фоликулите постепенно да се свиват и да произвеждат значително по-тънки и къси косми с всеки следващ цикъл на растеж. Реактивните причини са външните причинители - ежедневната прекомерна загуба на коса не се обяснява с генетично предразположение, а е резултат от вътрешен дисбаланс или нарушения като хранителна недостатъчност, огромен стрес, катастрофална диета или дори заболяване.

СЕДЕМТЕ НАЙ-ПОПУЛЯРНИ РЕАКТИВНИ ПРИЧИНИТЕЛИ & КАК ДА СЕ СПРАВИМ С ТЯХ

1. Хормонален дисбаланс. Небалансираните хормонални нива могат лесно да доведат до редица досадни здравни проблеми - от акне, както при младите, така и при по-възрастните, до рязко напълняване. Ако хормоналните ни нива не са по местата си, то това се отразява на цялото тяло, което, разбира се, включва и косата.

2. Стрес. Не е мит, че излишният стрес може буквално да накара косата да пада на цели кичури. Как се случва ли? Ами, вдига андрогенните нива (на мъжките хормони), което на свой ред причинява косопад. Стресът също така може да отключи и проблеми и заболявания на скалпа като пърхот, да наруши хранителните навици и да пречи на хранителната система, а всичко това оказва влияние върху косата.

3. Недостиг на желязо & анемия. Един от най-често срещаните причинители на косопад при жените е недостигът на желязо в организма, което е ключово за производството на протеин за космените клетки.

4. Хипо- и хипертиреоидизъм. Щитовидната жлеза спомага за регулацията на метаболизма, контролирайки продукцията на протеин, откъдето следва, че и най-малкият дисбаланс може да афектира върху космените фоликули. Хипотиреоидизмът, ако не бъде лекуван, причинява анемия, която, както вече уточнихме, също е сред състоянията, причинители на косопад.

5. Дефицит на витамин B12. Чувстваме се уморени и непривично неенергични - да ви звучи познато? Да, "забавата" не спира дотук, а афектира и върху косата... или по-скоро липсата на такава.

6. Рязка загуба на тегло. Разликата в килограмите има своя ефект и върху тресите. От 6 до 12 седмици след рязко отслабване, независимо дали умишлено, или не, обикновено започваме да губим коса и това е нормално, защото всеки недостиг на някакъв хранителен елемент в организма, се отразява върху косата.

7. Възрастта. Ако преминаваме или сме на път на навлезем в менопауза, промените в тялото са в състояние да повлияят и върху косата. Важно е да знаем и осъзнаваме, че косата остарява заедно с нас, съответно изтънява - просто част от растежа.

Веднъж разпознали и фиксирали точния причинител на косопад, остава само да го изкореним, а това е далеч по-лесната част от упражнението. Загубата на коса действително не се случва кой знае колко бързо - космите растат циклично, което означава, че на един кичур може да му отнеме до три месеца да падне, след като причинителят се е задействал. Първата стъпка, ако забележим необичайна загуба на коса в продължение на повече от три месеца, е да се срещнем със специалист, за да сме сигурни, че в случая няма скрит фактор, за който не подозираме. Второ по важност е да променим диетата си, да си набавяме повече протеини. Есенциални като прием са и полезните сложни въглехидрати (свежи плодове и пълнозърнести храни), осигуряващи на косата нужната енергия, за да расте.

Ако обаче загубата на коса е причинена от някой от другите фактори (стрес или заболяване), а не изтощаваща диета, промяната в дневното меню няма да я поправи. В тези случаи търсим да се доверим на външен помощник, най-добре съдържащ желязо, витамин С, витамин В12, витамин D3, цинк, селий и аминокиселини. Тези "помагачи", а и още няколко откриваме в доказалата се серия продукти за косопад на Phyto. С история в грижата за здравето на косата, датираща от 1966-та, традиции в производството на висококачествени продукти, се доверяваме на Phyto не просто заради технологията и ефективността, а и заради цялостната Философия на компанията.

Дългогодишната философия в грижата за косата и усъвършенстваната наука за растенията се съчетават и се намесва, именно когато здравословната диета и строгият хранителен режим не са достатъчни, за да ни върнат загубената коса. PHYTOCYANE серията, серум + шампоан за лечение на косопада при жените, съчетава предимствата на укрепващата програма против косопад и стимулирането на растежа с помощта на екстракт от гроздово семе, копринените протеини, възвръщащи блясъка, и прекурсор на меланина, който забавя появата на бели коси. Второто Phyto предложение е енергизиращият шампоан срещу косопад, PhytoLium, който комбинира растителни съставки с доказано действие, за да подготви скалпа и косата за приложението на серум против косопад PhytoLium4 и едновременно да удължи ефективността му. Въпросният серум срещу обилен и постоянен косопад е звезден продукт в историята на Phyto, за чиято изработка от френските лаборатории събират екстракти и растения в продължение на 40 години. Така създават първата формула против косопад, серумът PhytoLium4, която едновременно предпазва фоликуларните клетки на косата и стволовите клетки, които регулират растежа.

Загубата на коса е в състояние да ни докара допълнителен стрес към този, който вероятно я е причинил първоначално. Изключително важно е да разберем колко често се среща този проблем и при жените, и при мъжете - и ако преживяваме нещо такова, няма защо да се чувстваме самотни в тази борба, камо ли засрамени от протичащия процес. Един продукт сам по себе си не е в състояние напълно да излекува косопада - трябва да съблюдаваме цялостното си здравословно състояние, диетата, както и да оптимизираме здравето на скалпа и състоянието на растящите косми. Най-вече, въпреки че е трудно, не бива да се отчайваме, а да се заредим с търпение, защото природата на цикъла на растеж на косата отнема поне 6 седмици, за да се наблюдава някакъв видим резултат. И все пак какво са шест седмици, ако вече сме открили причинителя, взели сме необходимите мерки и имаме не един, а цели 4 помощника от Phyto!

More Hair