Следва

It's Instagram official: Хари & Меган си имат профил в социалната мрежа

Истории от живота: Първата дама на Катар - Шейха Моза бин Насер ал Миснед

موزا بنت ناصر المسند

Celebrities преди 4 години

Най-влиятелната жена в Арабския свят, модна икона, мощна политическа фигура - все епитети, които допълнително красят иначе силно звучащото Шейха Моза бин Насер ал Миснед.


Първата дама на Катар е от тези жени, който поглеждаш и никога повече не забравяш. Излъчваща великолепие и достолепност 60-годишната дама е влиятелен интелектуалец и неуморен активист.

Впечатлихме се от винтидж кутюр креацията на Dior, с която избра да посрещне гостите на откриването на Националния музей на Катар в Доха, и от изключително интересното "една от трите съпруги на бившия емир на Катар, шейх Хамад бин Халифа ал-Тани, и майка на седемте му деца", което ни оплете в наситената история на живота на обикновеното катарско момиче превърнало се във влиятелна Първа дама>>>


Моза бин Насер, родена на 15-ти януари 1959-та година, е дъщеря на влиятелен бизнесмен от емблематичен арабски клан, от когото наследява и любовта към образованието. Според нея образованието трябва да бъде оценено и всеки трябва да има свободен достъп до него - нещо, за което и до ден днешен се бори. Започва образованието си в Египет и въпреки че иска да стане лекар, тя решава да се занимава със социология. Завършва в катедрата по социология в Катарския университет. След приключване на обучението си, Моза решава, че то не бива да спира на нито един етап от живота и започва да работи по план за модернизиране на образователната система в Катар.

Елегантна жена с привличащ погледа начин на съчетаване на модерния западен стил с традиционна арабска чувствителност, Моза е втората от трите съпруги на шейх Хамад бин Халифа ал-Тани, но първата и единствена управляваща съпруга, позволяваща си да се покаже публично.

Красивата катарка хваща окото на кралския принц, две десетилетия преди той да свали баща си в безкръвен дворцов преврат, за да стане емир, през 1977 година, когато е едва на 18 години, и оттогава насам се превръща в кралска съпруга, каквато консервативният арабски регион никога не е виждал. Шейха сякаш прави всичко наведнъж от подобряването на обществения транспорт до създаването на приют за жени в региона, реформирането на системата за висше образование, изграждане на немюсюлмански обществени места за поклонение, та до спонсориране на публични дебати и превръщането й в Специален пратеник на ЮНЕСКО. Фокусирана, енергична и трудолюбива, бляскавата майка на седем от 27-те деца на емира се конкурира с нейния съпруг по отношение на влиянието в Близкия изток.


„Нейно височество е най-доброто нещо, което някога се е случвало на Катар. Тя напълно ни вдъхновява, а откакто дойде на власт, Катар се е променил на 100 процента", категорични са поданиците на емирството.

Освен, че през 2007 г. се класира на 79-о място в списъка на Форбс за 100-те най-влиятелни жени в света, а през 2015 г. попада сред имената на най-добре облечените дами според списание Vanity Fair. Първата дама на Катар е изключително мощна социална и политическа фигура. Смелите инициативи на Моза, която не се отказва от статута на Първа дама, въпреки че вече не съпругът й, а синът е емир, са насочени към подобряване на положението на жените в Близкия изток, премахване на домашното насилие, улесняване на непрекъснатото образование и защита на правата на децата и жените, а много от чуждестранните дипломати са изумени от нейната сила и интелигентност.

Моза е и създател на няколко програми за подобряване на здравето в Катар. В момента е ръководител на медицинско-изследователски център в Сидра, който е на път да стане водеща институция, специализирана в здравето. Широко призната е и заради създаването на повече програми за заетост на младите хора в Близкия изток и Северна Африка, както и заради подпомагане на маргинализираните общности и бедните. Завършила е магистратура по Ислямистика в Катарския университет и е удостоена с пет почетни докторски степени от световни университети. Първата дама е носител на няколко престижни награди в чест на нейната филантропия и заслуги за подобряване на международните отношения на страната си и не само.

Освен че е световноизвестен интелектуалец и активист, Шейха Моза не остава незабелязана благодарение на оригиналните си и безупречни модни избори. Стилните й решения са толкова смели, колкото и социалната й ангажираност. Тя частично нарушава ислямската традиция, която изисква носенето на хиджаб, стилизирайки визиите си с тюрбани, от които често се вижда част от косата й, но пък вече са се превърнали в запазената й марка. Нейните ожесточени модни решения варират широко от местни дизайнери като Wadha Al Hijri до международни марки, включително Chanel, Hermès, Ralph и Russo, Stephane Rolland, Jean Paul Gaultier и Valentino. Стилната шейха определено има одобрението на световния моден свят и редовно бива наричана съвременната Джаки Онасис.

Първата дама на Катар излъчва истинско великолепие и достоплепност не само с пищните си рокли, решени най-вече в ярки и поразителни цветове, но и с честата си поява в панталони, което също е неприемливо в ислямския свят. Моза е критерии за елегантност, а през годините си е изградила свой собствен, разпознаваем и изтънчен стил, който пленява модни критици.

"Моят стил е да бъда облечена в нещо, което уважава традицията, но в същото време е модерно и практично," обяснява тя, признавайки че категорично отказва да наеме стилист, защото никой не разбира напълно желанията й.

Кралската елегантност среща героиня на Хичкок, или част от най-разкошните визии на 60-годишна Първа дама на Катар - Шейха Моза бин Насер ал Миснед, която омагьосва като приказка от 1001 нощ, в галерията горе>>>

More Celebrities

Драма и възторг: Катрин и всички други принцеси на Уелс в историята

Celebrities преди 50 минути

В историята е имало само 10 принцеси на Уелс. Въпреки че въпросните знатни дами вляха в монархията нова кръв и интелигентна различност, всички те са източник на очарование и... скандални клюки.