Следва

It's Instagram official: Хари & Меган си имат профил в социалната мрежа

Истории от живота: Първата дама на Катар - Шейха Моза бин Насер ал Миснед

موزا بنت ناصر المسند

Celebrities преди 5 години

Най-влиятелната жена в Арабския свят, модна икона, мощна политическа фигура - все епитети, които допълнително красят иначе силно звучащото Шейха Моза бин Насер ал Миснед.


Първата дама на Катар е от тези жени, който поглеждаш и никога повече не забравяш. Излъчваща великолепие и достолепност 60-годишната дама е влиятелен интелектуалец и неуморен активист.

Впечатлихме се от винтидж кутюр креацията на Dior, с която избра да посрещне гостите на откриването на Националния музей на Катар в Доха, и от изключително интересното "една от трите съпруги на бившия емир на Катар, шейх Хамад бин Халифа ал-Тани, и майка на седемте му деца", което ни оплете в наситената история на живота на обикновеното катарско момиче превърнало се във влиятелна Първа дама>>>


Моза бин Насер, родена на 15-ти януари 1959-та година, е дъщеря на влиятелен бизнесмен от емблематичен арабски клан, от когото наследява и любовта към образованието. Според нея образованието трябва да бъде оценено и всеки трябва да има свободен достъп до него - нещо, за което и до ден днешен се бори. Започва образованието си в Египет и въпреки че иска да стане лекар, тя решава да се занимава със социология. Завършва в катедрата по социология в Катарския университет. След приключване на обучението си, Моза решава, че то не бива да спира на нито един етап от живота и започва да работи по план за модернизиране на образователната система в Катар.

Елегантна жена с привличащ погледа начин на съчетаване на модерния западен стил с традиционна арабска чувствителност, Моза е втората от трите съпруги на шейх Хамад бин Халифа ал-Тани, но първата и единствена управляваща съпруга, позволяваща си да се покаже публично.

Красивата катарка хваща окото на кралския принц, две десетилетия преди той да свали баща си в безкръвен дворцов преврат, за да стане емир, през 1977 година, когато е едва на 18 години, и оттогава насам се превръща в кралска съпруга, каквато консервативният арабски регион никога не е виждал. Шейха сякаш прави всичко наведнъж от подобряването на обществения транспорт до създаването на приют за жени в региона, реформирането на системата за висше образование, изграждане на немюсюлмански обществени места за поклонение, та до спонсориране на публични дебати и превръщането й в Специален пратеник на ЮНЕСКО. Фокусирана, енергична и трудолюбива, бляскавата майка на седем от 27-те деца на емира се конкурира с нейния съпруг по отношение на влиянието в Близкия изток.


„Нейно височество е най-доброто нещо, което някога се е случвало на Катар. Тя напълно ни вдъхновява, а откакто дойде на власт, Катар се е променил на 100 процента", категорични са поданиците на емирството.

Освен, че през 2007 г. се класира на 79-о място в списъка на Форбс за 100-те най-влиятелни жени в света, а през 2015 г. попада сред имената на най-добре облечените дами според списание Vanity Fair. Първата дама на Катар е изключително мощна социална и политическа фигура. Смелите инициативи на Моза, която не се отказва от статута на Първа дама, въпреки че вече не съпругът й, а синът е емир, са насочени към подобряване на положението на жените в Близкия изток, премахване на домашното насилие, улесняване на непрекъснатото образование и защита на правата на децата и жените, а много от чуждестранните дипломати са изумени от нейната сила и интелигентност.

Моза е и създател на няколко програми за подобряване на здравето в Катар. В момента е ръководител на медицинско-изследователски център в Сидра, който е на път да стане водеща институция, специализирана в здравето. Широко призната е и заради създаването на повече програми за заетост на младите хора в Близкия изток и Северна Африка, както и заради подпомагане на маргинализираните общности и бедните. Завършила е магистратура по Ислямистика в Катарския университет и е удостоена с пет почетни докторски степени от световни университети. Първата дама е носител на няколко престижни награди в чест на нейната филантропия и заслуги за подобряване на международните отношения на страната си и не само.

Освен че е световноизвестен интелектуалец и активист, Шейха Моза не остава незабелязана благодарение на оригиналните си и безупречни модни избори. Стилните й решения са толкова смели, колкото и социалната й ангажираност. Тя частично нарушава ислямската традиция, която изисква носенето на хиджаб, стилизирайки визиите си с тюрбани, от които често се вижда част от косата й, но пък вече са се превърнали в запазената й марка. Нейните ожесточени модни решения варират широко от местни дизайнери като Wadha Al Hijri до международни марки, включително Chanel, Hermès, Ralph и Russo, Stephane Rolland, Jean Paul Gaultier и Valentino. Стилната шейха определено има одобрението на световния моден свят и редовно бива наричана съвременната Джаки Онасис.

Първата дама на Катар излъчва истинско великолепие и достоплепност не само с пищните си рокли, решени най-вече в ярки и поразителни цветове, но и с честата си поява в панталони, което също е неприемливо в ислямския свят. Моза е критерии за елегантност, а през годините си е изградила свой собствен, разпознаваем и изтънчен стил, който пленява модни критици.

"Моят стил е да бъда облечена в нещо, което уважава традицията, но в същото време е модерно и практично," обяснява тя, признавайки че категорично отказва да наеме стилист, защото никой не разбира напълно желанията й.

Кралската елегантност среща героиня на Хичкок, или част от най-разкошните визии на 60-годишна Първа дама на Катар - Шейха Моза бин Насер ал Миснед, която омагьосва като приказка от 1001 нощ, в галерията горе>>>

More Celebrities

Роузи Хънтингтън и Джейсън Стейтъм, фамилията и всички членове на Spice Girls на партито за ЧРД 50 на Виктория Бекъм

Celebrities преди 23 часа

На 17 април Вики Бекъм отпразнува юбилея със семейството си, но реши да не се ограничава до това и организира парти в частния клуб Осуалд ​​в Лондон, където покани куп звездни приятели.  

Салма, Франсоа-Анри и Матилд Пино - пайети и нежност на модния Олимп

Celebrities преди 20 часа

Салма Хайек, супер сексапилна, милиардерът и нейн съпруг Франсоа-Анри Пино, и доведената дъщеря, красивата Матилд, присъстваха на гала вечеря в рамките на 60-ото Биенале на съвременното изкуство във Венеция.