Следва

Последният сезон на GOT: Кой какво облече на премиерата?

Ювелирен дъжд: Какви бижута ще ни трябват за следващия сезон

null

Runway преди 4 години

Подобно на всичко останало, което видяхме от модния месец за Есен/Зима 2019-та досега, а именно десетки дефилета, купища чанти, обувки и бюти визии, показаните на подиума бижута също не разочароват, дори напротив. Дизайнерите успяват повече от задоволително да утолят жаждата ни за разточителни аксесоари в разнообразни прочити, при всички от които общата тема се чете като максимализъм. Пред очите ни валят кристали в богати стилизации, модернизирани перли, луксозни вериги и преувеличена асиметрия, като всеки един от дизайнерите пречупва темата по уникален за маниера си начин, а общото изобилие формулираме в пет отделни тренда по-долу>>>

Asymmetry

Симетрията е абсолютно излишна, дискутирайки тенденциите за следващия студен сезон или поне тези при бижутата. Дизайнерите демонстрират казаното, представяйки модели от асиметрични помежду си и достатъчно забележими обици. Формите и дори настроенията, които дизайните внушават, могат да бъдат напълно различни едни от други, а ограничение от какъвто и да е вид не съществува. Трендът еволюира още повече като на места моделите дефилират с една единствена, но самодостатъчна във внушението си обица.

Dripping crystals

Максимализмът, за който така усилено говорим през последните няколко месеца, се чете най-ясно в изобилието от кристали, което наблюдаваме на подиума. Освен при обувките, където разточителството е на почит, кристалите от всякакво естество заемат почетно място и сред бижутата. Като допълнение към стандартните прозрачни кристали, те могат да бъдат разгледани и в цветни и още по-пищни силуети, точно както демонстрират майсторите на добрия кич Dolce&Gabbana. Джеръми Скот за Moschino пък също се уповава на максимата "Колкото повече, толкова по-добре!", а резултатите са внушителни.

Shiny chokers and bibs

Кристалите и цветните камъни се пренасят и другаде освен по обемните обици и бързат да се настанят по чоукърите, както и декоративните яки, покриващи деколтето. Изненадващо тук по-семплите предложения идват от Versace и Dolce&Gabbana, които макар и да работят с ярки цветове, избират по-обрана естетика специално за този аксесоар. При Halpern настроението е подчертано диско, докато Gucci, Area и Miu Miu се впускат с пълни сили в значително кичозния, но много привлекателен на вид аксесоар.

Pearls

Специално внимание на перлите обръщаме и в стил урока на седмицата, където с доза задоволство отбелязваме тяхното официално завръщане на модната сцена. Те могат да се похвалят с присъствие през настоящия сезон, но за следващия есенно-зимен още по-настоятелно затвърждават позициите си. Всяка една от големите стари френски къщи представя своята интерпретация по така желаната класика - Chanel, Givenchy и Dior, съответно в богат или по-елегантен прочит. Младите имена на сцената също стават подвластни на разкошното бижу и демонстрират смели оувърсайзд дизайни - Emilia Wickstead, Simone Rocha.

Luxury chains

Веригата сама по себе си, във всичките си размери, е широко заложена в аксесоарите за следващия сезон. Дизайнерите я експлоатират по безброй начини - част от тях се придържат към 90-тарската гръндж естетика, която обаче трудно би могла да се характеризира като минималистична заради изобилието, с което се стилизира. По този леко индустриален маниер имена като Tod's, Saint Laurent и Anrealage представят визиите си, докато другата част от дизайнерите се уповават по-скоро на луксозната интерпретация. При J.W. Anderson това е гигантският златен чоукър, за Alberta Ferretti витите сребърни обици, а за Oscar de la Renta фината верига, придружаваща изкусителните рокли.

More Runway

Седмица на модата в Париж Есен/Зима 2024: простата гениалност на Miu Miu

Runway преди 1 седмица

Не знаем как, но Miuccia Prada не спира да ни учудва, впечатлява и вдъхновява с желанието си да разглоби всяка колекция и всеки тоалет, независимо дали в Prada или Miu Miu, на неговите зъбчета и компоненти.