Следва

Какво да четем: Обикновените необикновени жени

Как се облича Триумфалната арка?

Paris, mon amour...

Events преди 5 години

След пишещата машина, телефона, сградите, островите и дори крайбрежието, дойде ред на Триумфалната арка.

Христо Явашев, по-познат като Кристо, обяви, че следващият обект, който ще "опакова" е Триумфалната арка на Шанз-Елизе в Париж.

Скулпторът и художник, който е "обличал" сградата на Райхстага в Берлин и най-стария мост в Париж, ще използва над 25 хиляди квадратни метра сребристо-синя материя, направена от рециклируем полипропилен и червено въже с дължина от 7 хиляди метра.


Работата, озаглавена Wrapped Public Building (Project for Arc de Triomphe, Paris), ще може да се види от 6 до 19 април 2020 година, като Кристо вече е получил официално разрешение за проекта си от френското правителство.

Опаковането на Триумфалната арка ще бъде финансирано изцяло от артиста чрез продажбата на неговите работни скици, картини и модели свързани с проектите му. За нея няма да бъде похарчени абсолютно никакви държавни или общински средства.


Любопитното е, че от смъртта на Жан–Клод, голямата любов на Кристо, той не се е завръщал към емблематичните си проекти с опаковане.

"Жан–Клод винаги е била близо до мен през целия ми живот. Естествено има известна ирония и тъга, че в момента тя не е тук. Но нямам търпение да продължа живота си и да работя", искрен е по повод новото си артистично начинание 83-годишният Христо Явашев, който е роден в Габрово, но от години живее в САЩ.

More from View Sofia

Кой кой е в d:istinkt, Агенцията на годината: Николай Сердаров, Art Director

All About Life преди 1 година

View Sofia пристъпва в царство d:istinkt, PR агенция на годината според BAPRA Bright Awards 2022. d:istinkt обслужва брандове като Lidl, Yettel, Европейски парламент, Европейска комисия, Samsung, Каменица, Клет и др. С тях се работи леко, с удоволствие и споделен нюх, задружно, креативно и много модерно. Зад розово-лилавата компания стои палитра от уникални личности, с които се запознаваме отблизо и с които трудно се разделяме. Те са the d:istinkt creators - всеки от тях създава част от комуникационните продукти, носители на редица световни награди. Следва професионално-лична среща Четвърта...

More Events

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 5 дни

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 6 дни

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?