Следва

Съвършено несъвършеното синьо

Дизайн за вдъхновение: По пътя на флуида

Намираме се в бъдещето, предвождани от деформируемата крива на флуидите...

All About Life преди 4 години

Колкото и извънземен и наподобяващ бъдещето да изглежда, дизайнът, който ни вдъхновява днес, битува в реалността, в точно определени мащаби, място и време. Зародил се в сърцето на Азербайджан, Heydar Aliyev Center е най-голямото, най-модерното и най-емблематичното архитектурно творение в Баку. Проектираното в периода от 2007-2012, НАС е творение, подписано от майстора на архитектурата – Заха Хадид, в чест на националния лидер - основателят на съвременен Азербайджан – Хайдар Алиев.

Центърът е известен с флуидната си форма, предвождана от деформируеми криви, напластени в различни посоки и дължини, контрастиращи на бившата архитектура, стилово наложена от Съветския съюз. Едновременно с това формата е интерпретация на дизайнерското въображение, провокирано от ислямската калиграфична линия и традиционната азерска архитектурна украса. Обхващащ осем нива, НАС е обгърнат от криволинейна облицовка с плавни форми, предимно разгледани в стоманенобетонови и полиестерни повръхности, поддържани от сложни конструктивни мрежи. Цялостната футуристичност е получена посредством заигравката с прозрачните стъклени панели, запълващи разстоянията между различните височини и сферични завои.

Heydar Aliyev Center е отражение на възраждането на азербайджанската нация и икономика, както и модернизацията на страната, представено на 57 000 квадратни метра, обединяващи изложбени зали, съвременни музейни експозиции, уъркшопи, няколко конферентни и една тържествена зала. Интериорно, архитектите решават пространството в еднородна посока, като акцентът пада предимно върху неочакваните за конструкцията обли форми, тераси, стълбища и декоративни елементи. Решени в бяло, придаващи UV ефект на огромното количество навлизаща естествена светлина, вътрешните бетонни аркади засилват важността на представените експонати, едновреммено с това предпоставяйки илюзорно и футуристичено възприятие.

Цялостен поглед над футуристичното, проектирано от Хадид творение, в галерията горе>>>

More All About Life