Следва

Наташа Поли стана мама отново

Капана Фест 2019: по-малко издания, по-големи мащаби

От 2019 фестивалът ще се провежда само веднъж годишно

All About Life преди 5 години



От тази година традиционните две годишни издания на Капана Фест ще бъдат обединени в едно, обявиха организаторите. За 5-те години от създаването си фестивалът е привлякъл стотици хиляди посетители към пловдивския квартал на творческите индустрии и немалко фенове в България и чужбина съобразяват календара си с изданията му.

Решението да се намалят изданията точно в годината, в която Пловдив е Европейска столица на културата, е продиктувано от желанието на организаторите да предоставят на публиката едно много по-мащабно изживяване.



„2019 е ключова година в историята на Пловдив. Година, през която е изключително важно културните събития да бъдат не просто „чудо за 3 дни“, а двигатели на развитието на града. Такъв е дълбокият смисъл на инициативата „Столица на културата“ – да стимулира изграждането на трайна културна инфраструктура в градовете, които носят титлата. Да остави наследство. Такава е и мисията на Капана Фест от самото му създаване до днес – на първо място да популяризира квартал Капана като туристическа дестинация, и на второ – да го облагороди. Затова вече 5 години фестивалът се грижи за украсата на квартала, а графити проектите, реализирани по време на събитието, изцяло промениха облика на Капана и го превърнаха в артистична дестинация от световна класа. Считаме за свой дълг да оставим трайно и ценно наследство. Тъй като събитието се случва изцяло благодарение на спонсорства, надяваме се да намерим партньори, които да ни подкрепят в реализацията на всички мащабни инициативи, които сме замислили“, коментира Никола Сивков, Изпълнителен директор на фондация Соул Сити.



Темата на Капана Фест 2019 е „Наследството“.

Графитите ще бъдат основен акцент в програмата, като безспорно най-големият от тях ще завърши започнатия преди години проект на гиганта Насимо, който ще изрисува цялата задна и дясна част на сградата на Централни Хали. Това е един от най-мащабните графити проекти, изобщо реализирани в България, а организаторите предвиждат той да бъде придружен от двуседмична изложба на Насимо в една от поп-ъп галериите, станали традиционни за Капана Фест.



Вторият голям графити проект ще постави финалния щрих в артистичния облик на Ядрото, а за реализацията му са поканени пловдивските артисти от Comma Studio.

Своят уникален принос към красотата на Капана ще дадат и графити артистите Димитър Механджийски-Stern и Йордан Николов.



Тази година фестивалът ще остави в наследство и чисто нов парк на улица Абаджийска, където ще бъдат засадени между 30 и 40 15-годишни дървета. Освен това организаторите са планирали и една крайно необходима инициатива: да оборудват целия квартал с допълнителни кошчета за боклук.

Разбира се, музикалната програма отново ще е на ниво, а повече за нея и останалите фестивални акценти ще следим с интерес на страницата на Капана Фест във Facebook и чрез официалния хаштаг на събитието: #KapanaFest2019.
 

More All About Life

Мултивитамините: да или не, кога и защо

All About Life преди 6 часа

Без съмнение най-добрият начин да си набавите необходимите хранителни вещества е балансираната диета. За съжаление не ни е лесно в съвременното общество. Имаме нужда от нещо повече от храна. Мултивитамините са една от ефективните алтернативи, признати от експертите. Но от момента, в който решите да ги консумирате, въпросите започват да възникват един по един.

Астро: 4-те зодии, предразположени към психични разстройства

All About Life преди 6 часа

Коя зодия според вас е най-склонна към депресия? Кой е по-вероятно да има хистрионно разстройство на личността? Става дума за четирима представители на зодиакалния кръг, чиято психика е много лабилна.