Следва

В ръцете на... Вивиан Майер

NEXT BALKAN: Съвременно сръбско изкуство

През годините галерия „Васка Емануилова”, филиал на Софийска градска художествена галерия, се утвърди като институция, която представя млади художници.

Events преди 4 години


Петър Сибинович, Реалността на недоловимото, 2016; пластична скулптура, композиция 2х3 м

С настоящата изложба галерията продължава тази посока на работа, като подкрепя платформата NEXT BALKAN, инициирана от Арт фондация „ДОМА”, България и Културфорум ОСКР, Сърбия.

NEXT BALKAN е замислена като платформа за обмен и сътрудничество на млади творци и специалисти по изкуствата от балканските страни. Тя се състои от серия изложбени събития със съпътстващи програми. Целта е да се създаде възможност за сътрудничество и да се даде глас на младите автори от региона, като по този начин те придобият по-голяма видимост на световната карта на изкуството. Платформата стартира с изложбата „Съвременно сръбско изкуство”, която в София се осъществява от Арт фондация „ДОМА” в партньорство с галерия „Васка Емануилова” и с подкрепата на Програма „Култура” на Столична община.

Неманя Николич, Несъдържани образи, 2017 – 2018; пет канална видео инсталация, изглед от изложба

Работите на двадесет сръбски художници ще бъдат представени в галерията и в пространството за културни събития „SeeMeOn 29” (ул. Цар Симеон 29). Показани са творби на Ана Вуйович, Александър Денич, Бранко Милишкович, Владимир Васич, Давор Громилович, Дамян Ковачевич, Емилия Радойчич, Ива Кузманович, Иван Шулетич, Ивана Ранисавлевич, Лидия Делич, Марина Маркович, Мария Шевич, Марта Йованович, Мина Пишчевич, Миодраг Нинич, Неманя Николич, Петър Сибинович, Сара Костич.


Бранко Милишкович, Назначен, 2018, пърформанс

Изложбата използва формата на „националното” представяне. За разлика от традиционните очаквания обаче, че националното ниво по принцип е свързано с най-престижните и разпознаваеми художници, тя показва работата предимно на младите автори. Всички те са много разнообразни в медиите, темите и начина си на работа. Кураторите подчертават, че именно този широк спектър от художествени практики, както и работата на границата между формално и неформално, между традиционни и съвременни изразни средства, между професионализъм и любителство характеризират младата сцена на изкуство в страната. Темите, които изложбата поставя, са колкото различни, толкова и близки до средата в България и се отнасят към самите произведения и към по-широкия контекст на изкуството, отличаващ се с неустойчивост, отсъствие на пазар и слаба институционална подкрепа.


Мария Шевич, Връщането към природата I, 2015, маслени бои върху платно, 150х150 см

Част от цялостното събитие ще бъде и открит за публиката форум с кураторите на изложбата и представители на други съвременни арт пространства в Белград, някои от които участници в изложбите, както и български куратори, художници и представители на арт пространства в София. В рамките на форума ще се обсъдят теми като развитие на младата балканска сцена като цяло, бъдещи и минали пресечни точки. Самото събитие ще започне с пърформанс от Бранко Милишкович, който е сред най-изявените млади художници на Белградската сцена.

NEXT BALKAN Съвременно сръбско изкуство е първата изложба от платформата, която ще бъде последвана от реципрочен проект, представящ български автори в Сърбия през 2020 г. В София събитието е подкрепено от програма „Култура” на Столична община. 


Куратори: Мина Пишчевич и Миодраг Нинич
Културфорум ОСКР, Белград

Откриване: 9 април, вторник от 18 часа.
Изложбата ще продължи до 5 май. 

Събитието е организирано от Арт Фондация „ДОМА” в партньорство с галерия „Васка Емануилова”.

More Events

Изложбите в София: светско монументално изкуство или 125 години от рождението на Дечко Узунов

Events преди 1 месец

Дечко Узунов и днес продължава да привлича вниманието на изследователите с многобройните си творчески проявления. Освен в областта на изящното изкуство той се изявява и в монументалното. Разработва редица проекти в различни направления, вкл. стенописи, мозайки и витражи.