Следва

Кралицата обнародва списък с всичко, което са й подарили Тръмп, Мелания & компания

Сладки приказки за интериори с Лидия Манолова

Лидия Манолова е автор и журналист, специализиран в дизайн, архитектура и стил на живот.

All About Life преди 4 години



Дългогодишен интериорен редактор, основно в сп. Bravacasa, Лидия повече от десетилетие отразява новините от международната дизайн сцена. Има отличителен, елегантен и притегателен стил. Често я срещаме по централните улици на София, които обожава, и където живее и работи.


Кош с дръжки, направен от ратан/ TANKVARD

V.S.: Лидия, какво ще си напазаруваш тази пролет за дома - топ 3, още по-добре 5?
Лидия Манолова: 
Денят ми минава сред толкова красиви неща за дома, че сякаш всичките ми желания са осъществени предварително. Много харесвам рисуваните подноси на Notre Monde – идва време за питие на терасата, а те са супер удобни, различни и могат да се аранжират в интересно в интериора. Мисля си и за един пуф пред дивана, липсва ми. ИКЕА винаги е добра идея. Ще ми трябват и нови саксии за балкона. Бих искала да имам и новата кафеварка на Ричард Сапър за Alessi, историята там е интересна.

V.S.: Забелязваш ли да се променя отношението ти към интериорния шопинг напоследък и в каква посока? Лично аз откривам, че пазарувам все по-малко, но за сметка нa това, "по-натоварени" неща - натоварени със смисъл, с идея, с дизайнерска енергия? Откриваш ли подобна нагласа и при теб?
Л.:
Няма как да не се влияем от социалните тенденции за по-осъзнато пазаруване. Мода, храна, интериор – всичко е свързано чрез отношението ни към потреблението и въпросите, които си задаваме, купувайки определен продукт. Специално за интериора съм доста недисциплинирана понякога, особено по отношение на малките неща…



V.S.: Дай ни една добра интериорна идея, погледнато глобално? И още една - отнесена - към Пролет/Лято 2019?
Л.:
Добрата глобална идея е в осъзнаването на дома като място, в което постигаме ново усещане за баланс и креативност. Интериорът в този смисъл е израз на личното ни усещане за комфорт и wellbeing, не шоурум. А за пролетта и лятото – бохо и wabi sabi са стиловете, които вече виждаме навсякъде. Цвят, десени, текстура, удоволствието да докосваме естествени материи, желание за повече сетивност, за обеми – знаем защо копнеем за това… технологиите ни уморяват все повече.

V.S.: Фен ли си на скандинавския дизайн?
Л.:
Скандинавският дизайн е лесен за обичане. В него има лекота, функционалност и честност, на които е трудно да устоиш. Това, което ме възхищава най-много в него, е занаятчийското умение, неразрушената връзка с традициите за изработване на мебели. Скандинавските (а и холандските) дизайнери са майстори, craftsmen.

V.S.: Кои други течения са ти интересни/любими/мечтани?
Л.: 
Нещата стават все по-флуидни в дизайна, стиловете си взаимодействат; интерпретациите на миналото са много интересни. Ключовата дума за мен е автентичност и честност в дизайна.

V.S.: 3, още по-добре 5, имена, за които да следим?
Л.:
Хм… те не са непознати, но са първите, които ми идват наум: Studiopepe, Cecilie Manz, Sebastian Herkner, Tom Dixon, PierreYovanovitch.



V.S.: Респективно, старите динозаври, които никога няма да залязат и които просто задължително си купуваме, ако ни паднат?
Л.:
За съжаление като цяло те не „падат” току-тъй, случайно… Ако говорим за икони на дизайна, десетки са - това са работите на Айлийн Грей, Жан Пруве, Льо Корбюзие, Чарлз и Рей Иймс, Арне Якобсен, Алвар Аалто, Акиле Кастилиони, Алесандро Мендини, Еторе Сотсас…


Колекцията на ИКЕА, TANKVARD

V.S.: Аз харесах много новата колекция в ИКЕА - TANKVARD. Прекрасни материи, изключително приятно съобразяване с екологията, с проблемите на средата, с проблемите с експлоатацията на труд, въплътени в един чудесен стилен резултат. Текстилът е прекрасен, плетените кошове, какво друго? Твоят избор? Колекцията е нова и определено за ценителите на най-добрия дизайн. Препоръчай ми нещо за подарък от нея - както за самата мен, така и за приятели - скоро имат повод?
Л.:
Бих си взела мекото бяло одеяло на сини точки. Изобщо, индигово синьото в тази колекция е неустоимо, може би точно заради връзката с традиционните занаяти в Индия и ръчното боядисване.


 
Цялата колекция е създадена в духа на актуалния тренд за неперфектност, неподправеност, автентичност.

За подарък бих взела хавлиените кърпи или одеялото TANKVARD, определено. Плетеният кош е страхотен – позната, традиционна, непретенцизна и грациозна вещ, която може да намери много приложения у дома.



V.S.: Издай ни една най-важна тайна - как да внесем нов пролетен вайб в дома, без обезателно да изхвърлим всичко и да го сменим с ново?
Л.: 
Е, това го знаят всички – нарича се „пролетно почистване” и не е свързано с купуване на нови неща. Чисти прозорци, цветя в саксиите и вазите, естествени материи за текстила – винаги работят за свежото усещане у дома. Всичко коледно да е прибрано, колкото и да си го харесваме.

V.S.: Сториджът, или мястото за държане на вещи, е гигантски проблем в последно време. Една хватка за справяне от твоя личен опит?
Л.:
Безмилостно прочистване на нещата, които не харесвате.



V.S.: Отговорно или след-мен-и-потоп?
Л.:
Лесният отговор е „отговорно”, което е трудният начин.

V.S.: Kакво би купила на прекрасната си дъщеря като подарък за интериора и защо?
Л.:
И на двете си дъщери подарявам ароматни свещи, вази, цветя и хубаво кафе – неща, които те карат да се чувстваш щастлив.

V.S.: Пожелай нещо на къщата ни. 
Л.:
Да я усещате като дом.

..................................................................................................................................................................
Още за TÄNKVÄRD - тук! И онлайн, на сайта на ИКЕА. 

Съвършено несъвършеното синьо

More All About Life