Следва

Новата икона на световната танцова сцена Шарон Еял идва на ONE DANCE WEEK

Спектакълът "Косвени щети" с премиера на сцената на театър Азарян

Проектът, базиран на истински истории от Втората световна война, идва на сцена Backstage на 23-и април

Events преди 5 години

На 23-и април от 18:30 ч. сцена Backstage, Театър Азарян, посреща премиерата на спектакъла „Косвени щети” по книгата на носителката на Нобелова награда за литература Светлана Алексиевич - „Войната не е с лице на жена”.



Започвайки развитието си като ателие по време на „Панаир на младите” в Младежки театър „Николай Бинев” – София през 2017 г., спектакълът „Косвени щети” ще дебютира в новото пространство за алтернативни театрални формати на Театър Азарян – сцена Backstage.
В проекта жените разказват за абсурдността на света по времето на Втората световна война. Поставяйки фокус върху крайния национализъм и сексуалното насилие, „Косвени щети” проследява катастрофалния резултат от загубата на личността.



Във време на война, жените говорят за борбата да създадеш свой нов бит във всекидневие, което е противно на женската им природа и на изградения им светоглед. Възможно ли е обаче в свят на убийства да съхранят и „женското” в себе си? Посветили живота си на мисията да бъдат майки и съпруги, да се грижат за близките си, жените трябва и да убиват, за да оцеляват. Споделеният им кошмар показва колко по-сложни са категориите за „добрите” и „лошите”, с които сме свикнали да живеем и до днес.



Режисьор и мениджър на проекта e Максима Боева, позната на публиката със спектакъла „Нирвана”. Сценографията е дело на Киряна Аврониева, а музиката - на Михаил Шишков-баща. Участват Анна-Валерия Гостанян, Анелия Мангърова, Владинелла Кацарска, Дайяна Димитрова, Катерина Стоянова и Никол Султанова.


Повече за Максима Боева:

Максима Боева завършва през 2017г. НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов”, специалност “Режисура за драматичен театър” при проф. Пламен Марков. В момента следва “Мениджмънт в сценичните изкуства”, отново там. Щатен режисьор е в ДКТ “Васил Друмев”, Шумен. Дебютният ѝ спектакъл “Нирвана” получава множество отличия на няколко фестивала, между които три номинации за ИКАР 2019 - включително в категория “Дебют” за режисурата на спектакъла. Проектът "Косвени щети" е нейният първи независим проект.

Проектът е финансиран от Национален фонд "Култура" по програма "Дебюти" и се осъществява с подкрепата на "Клас 5Х5", Български фонд за жените, Младежки театър "Николай Бинев" и издателство "Парадокс".

Билети за спектакъла може да закупите от касите на Билетен център – НДК, и онлайн на www.tickets.ndk.bg .

More from View Sofia

170 събития в седмото издание на Нощ на театрите

All About Life преди 4 години

Над 170 представления в стандартен и нестандартен час, пърформанси, форматни събития, дискусии, изложби, "отворени врати", театрални пътешествия и срещи зад кулисите, NT Live, импро театър, концерти, ателиета, фокуси, поетични рецитали, младежко творчество, изключително богата детска програма в София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Русе, Хасково, Благоевград, Велико Търново, Сливен, Габрово, Симитли, Добрич, Плевен, Кърджали, Смолян, Перник и Шумен ще предложи седмото издание на Нощ на театрите.

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 2 дни

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 1 седмица

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?